Milion pro Olomouc: Nadace Via a Kaufland rozdávají radost v českých městech

Trápí vás zanedbaný park? Chybí vám místo, kde byste se mohli potkávat se sousedy? Chodíte kolem polámaných laviček a říkáte si, tady by mohlo být krásně? A neotvírá se ve vašem městě náhodou nová prodejna Kauflandu? Protože pokud ano, máte skvělou šanci vaše okolí změnit.

V průběhu následujících tří let rozdělí Nadace Via a Kaufland 1 milion korun ve všech městech, kde se otevřou nové pobočky této prodejní sítě. Cílem podpory budou různé typy sousedských aktivit. Nechte se inspirovat prvními podpořenými projekty!

BABIČKO, DĚDEČKU, VYPRÁVĚJ...

Rodinné centrum Olivy uspořádá sousedské posezení sprogramem pro rodiče a děti, ale hlavně také pro dědečky a babičky. Hlavním cílem je přizvat, zapojit a věnovat pozornost soužití se starší generací – babičkami, dědečky, či jinými příbuznými, nebo také osamělými seniory, kteří žijí v okolí. Tým rodinného centra uspořádá dobrodružnou stezku Olomoucí, kde si pamětníci zavzpomínají a vnoučátka se hodně dozví. Součástí bude výstava retro fotografií a předmětů, o jejichž zapůjčení požádá místní obyvatele. V centru pak připraví aktivity, které si mohou děti, rodiče i prarodiče užít společně – nebude chybět tvořivá dílna, stolní hry, čtení pohádek, projekce i hudební program.

NEDĚLEJTE Z KOMÁRA VELBLOUDA

Spolek Los Vesinos s pomocí dalších aktivních lidí v Chomoutově zatraktivní veřejný prostor u řeky Moravy. Zapojí do něj všechny věkové skupiny: děti, mládež, dospělé i seniory. Dobrovolníci v rámci brigád vyrobí a instalují společně vybrané prvky u pěší stezky podél řeky Moravy. Proběhne také fotosoutěž pro mládež, pomocí které se prostor zmapuje. Vítězové fotosoutěže získají originální dárkové předměty s designem komára z místní hledačky s pokladem.

REVITALIZACE KOMUNITNÍ ZAHRADY VÁCLAVKA

Spolek Udržitelný Palacký už několik let provozuje studentskou komunitní zahradu, která se nachází uprostřed kolejí a přírodovědného kampusu. Prostor je jako dělaný pro relaxaci, setkávání se, pořádání nejrůznějších akcí a v neposlední řadě zahradničení. Udržitelný Palacký již několik let na této zahradě pořádá akce pro širokou (nejen) studentskou veřejnost. Spolek uspořádá na zahradě dobrovolné brigády, při kterých opraví stávající nábytek, záhony a kompostér. Zahrada se také rozšíří o přístřešek na nářadí a vysadí se nové keře. Spolek také plánuje udělat zahradu pomocí čipového zařízení přístupnější a bezpečnější.

KOMUNITNÍ OÁZA V CENTRU MĚSTA

Dobrovolnická skupina přetvoří nevyužívané místo v Divadle na cucky na prostor vhodný pro neformální setkávání a pořádání veřejných akcí. Do vytváření společného místa v centru Olomouce se zapojí místní spolky a zájemci z řad veřejnosti. V nově vzniklém prostoru budou probíhat kulturní a odpočinkové akce. Na Dolním náměstí vznikne příjemné a multifunkční prostředí otevřené pro všechny.

OŽIVME OLOMOUC

Možná vás někdy napadlo, že byste chtěli pro přátele uspořádat promítání, koncert nebo třeba jen sousedské setkání. Ale kde sehnat potřebné vybavení? Spolek Za krásnou Olomouc ve spolupráci s dalšími lokálními dobrovolníky se rozhodl vytvořit „Manuál organizátora sousedských slavností“ a založit „Fond věcí sousedských slavností“, které by byly k dispozici i dalším dobrovolníkům na Olomoucku. Tímto chtějí ulehčit a zkvalitnit pořádání sousedských sešlostí vOlomouci, a to za každého počasí. Místní dobrovolníci plánují v roce 2022 dvě sousedské setkání – 2. ročník sousedské slavnosti na Masarykové třídě v městské části Nové Hodolany a sousedské setkání ve čtvrti Hejčín. Při těchto setkáních už plánují využít nově vzniklý fond.

OLOMOUCKÁ DÍLNA

Vyrobit si stůl, opravit židli, seříznout prkno na poličku, postavit si vlastní postel, přilepit podpatek, vyrobit originální dárek … to všechno a mnohem víc chodí nejen obyvatelé Olomouce dělat do sdílené dílny pro veřejnost. Olomoucká dílna nabízí kutilům již pět let stále nové a lepší nářadí a vybavení, učí novým dovednostem, propojuje nadšené se zkušenými. Spolek za pomoci grantu vybaví dílnu dalším ručním nářadím jako jsou aku šroubováky, horní frézka, pásová a oscilační bruska a další. Spolek také připravuje nové workshopy Kutil 101 a navazující, které budou zaměřeny obecně na praktické znalosti, práci s běžným nářadím a řešení drobných oprav a projektů v domácnostech.

Představili jsme vám první projekty, které Nadace Via a společnost Kaufland podpořili v Olomouci. Inspirovali jsme vás? Sledujte naše sociální sítě, nebo odebírejte newsletter, kde pravidelně informujeme o nových grantových výzvách. Nebo se podívejte na stránky Fondu Kaufland, možná se nová prodejna otevírá právě u vás. A pro všechny z Olomoucka dodáváme, že v příštím roce vypisujeme druhé kolo.