Češi ukazují svou solidaritu s Ukrajinou. Do sbírek na portálu Darujme.cz už darovali přes 37 milionů.

Ve čtvrtek 24. února 2022 dramaticky eskaloval konflikt na Ukrajině, který započal už v roce 2014 obsazením Krymu. Na situaci zareagovaly humanitární organizace otevřením sbírek na portálu Darujme.cz. Pokud i vy hledáte cesty, jak lidem na Ukrajině v jejich těžké situaci pomoci, nabízíme vám stručný přehled sbírek, které na Darujme.cz najdete.

Sbírka Člověka v tísni SOS Ukrajina na Darujme.cz běží už od roku 2014.  odvádí na Ukrajině dlouhodobě skvělou práci. Prostředky použijína humanitární pomoc obětem ozbrojeného konfliktu, lidem na útěku, uprchlíkům, na ochranu ohrožených rodin a jednotlivců.

Druhou velkou sbírkou je sbírka Pomozte Ukrajině s Pamětí národa, kterou založilo sdružení Post Bellum. Vybrané prostředky poskytneme v prvé řadě ukrajinské neziskové organizaci Повернись живим / Come Back Alive, která se dlouhodobě zabývá distribucí ochranných pomůcek a zdravotnického zabezpečení obráncům Ukrajiny.

Na stránce www.darujme.cz/ukrajina můžete podpořit i sbírky organizací ADRA a UNICEF nebo Charita Česká republika. V Nadaci Via intenzivně pomáháme i našim dlouhodobým firemním dárcům, kteří spouští své zaměstnanecké sbírky, a jsme v kontaktu i s organizacemi, které se připravují na příchod uprchlíků.

Pokud chcete pomoci i vy, nabízíme vám několik možností. Vyberte si organizaci, které pošlete jednorázový příspěvek nebo pro ni založte na Darujme.cz svou dárcovskou výzvu. Můžete také navrhnout založení sbírky svému zaměstnavateli. V případě jakýchkoli nejasností se na nás obraťte, rádi vám pomůžeme.