Dobro-druzi vnáší radost a naději i do smutných příběhů

Když jsme v Nadaci Via v lednu roku 2020 vyhlašovali nový ročník Dobro-druhů, ještě jsme netušili, že se nám protáhne na dva roky. Některé týmy to vlivem nemožnosti uspořádat akce v plánovaném termínu úplně vzdaly, většina jich ale vydržela a svoje projekty statečně přizpůsobila aktuálním možnostem. A komu se Dobro-druzi v uplynulém ročníku rozhodli pomáhat? Nejčastěji to byla pomoc jiným dětem, které neměly v životě tolik štěstí, nebo podpora místní neziskové organizace či domova pro seniory. A některým projektům nechyběl ani ekologický přesah.

Dobro-druzi 2020 - 2021 v číslech:

Co a jak týmy podnikly?

Emilie, Filip a jejich spolužáci z gymnázia v Českém Krumlově hbitě využili okamžiku, kdy došlo ke zmírnění pandemie, a zorganizovali benefiční akci, na které nechyběla živá hudba, benefiční běh, občerstvení a další zábava. Hlavním cílem bylo získat příspěvek na nákup auta pro rodinu holčičky trpící Westovým syndromem. Díky sportovnímu odpoledni a současně probíhající dárcovské kampani na Darujme.cz mohli rodině Natálky předat neuvěřitelných 150 639 korun. „Takhle velkou částku nikdo z nás nečekal. Když jsme se s nimi po předání šeku bavili, viděli tu radost a cítili vděk, bylo to neuvěřitelné. Dlouho jsme nezažili takový hřejivý pocit“, říkají.

Ač s ročním zpožděním, benefiční akci naživo se povedlo uspořádat i týmu v Hradci Králové. Výtěžek z jejich dětského dne s názvem Štěstí dětem putoval na pomoc místní neziskové organizace Nomia, která se věnuje obětem domácího násilí. Díky úsilí Terezy, Heleny a jejich kamarádů ožil na jedno odpoledne plácek mezi paneláky, a nechybělo ani hasičské auto nebo ukázka první pomoci. Výtěžek ve výši 12 575 korun pomohl rozšířit v Nomii vybavení dětské herny pro malé klienty. A navíc si všichni užili krásný den.

Podobně jako v Hradci Králové, zvolily děti z benešovského gymnázia jako svůj cíl pomoci místní obecně prospěšnou organizaci. S vedením města se povedlo domluvit propůjčení sportovního areálu i pomoc s propagací a povedlo se jim uspořádat benefiční fotbalový turnaj, kde nechyběl ani stánek s občerstvením, ve kterém se děti střídaly. Spolu s kampaní na Darujme.cz vybraly pro Rytmus Střední Čechy skoro 23 000 korun a letos chtějí navázat dalším ročníkem.

To v Dolním Žandově se rozhodli přizpůsobit situaci trochu jinak a místo čekání na vhodný termín akce převedli svoje plány částečně do online prostoru. Jejich projekt měl i ekologický přesah – vyzvali veřejnost ke sbírce zachovalých knih, které následně prodávali přes web školy i na příležitostných jarmarcích. Seznam knih k prodeji vyvěsili třeba i v čekárně místního lékaře. Pro Radečka trpícího nemocí motýlích křídel vybrali s pomocí Nadace Via neuvěřitelných 107 247 korun. I tady sehrálo svou roli vyhlášení sbírky na Darujme.cz, kam dárci štědře přispívali.

Čistě online se nakonec rozhodla udělat svoji akci čtveřice studentek psychologie – Denisa, Anna, Markéta a Martina. Přes Zoom uspořádaly přednáškový den ve prospěch organizace Focus Praha, která pomáhá lidem s duševním onemocněním. Podařilo se jim sestavit bloky ze zajímavých témat, získat pro svůj projekt odborníky z řad svých přednášejících a přilákat pozornost velkého počtu účastníků, kteří si mohli příspěvky pustit i ze záznamu. Kromě toho, že posílily osvětu na téma duševního zdraví, povedlo se jim díky dobrovolným příspěvkům získat pro Focus 23 750 korun.

Holkám ze Střední školy zdravotnické a sociální v Chrudimi se sice nepovedl původní plán ušít společně nahřívací polštářky a nechaly je ušít jinde, ale vlastní prodej už se povedl a podílela se na něm skoro celá třída. I jejich tým měl zároveň sbírku na Darujme.cz, a celkem tak mohli předat téměř 20 000 korun Eričce, která kvůli tělesnému postižení potřebuje intenzivní rehabilitace neproplácené pojišťovnou.

I tým žáků ze základní školy v Chropyni se rozhodl pro prodej vlastnoručně vytvořených výrobků a pro podporu si vybrali malou Valerii. Vája na svět přispěchala téměř o dva měsíce dříve, a tak ji zatím životem provází řada nákladných terapií. Děti se svými výrobky navštívily několik prodejních akcí, a podařilo se jim pro holčičku získat 14 420 korun.

Oproti tomu tři Katky, Tea a Zdeněk z Ústí nad Labem chtěli podpořit děti z místního Klokánku, a protože jim chtěli připravit zážitkový den na farmě, na svůj termín si počkali. Mezitím se snažili o šíření své sbírky na Darujme.cz, povedlo se jim zapojit do kampaně i mediálně známou osobnost, a vybrali tu přes 25 000 korun. Peníze nakonec pomohou přispět i na prázdninový pobyt dětí v zahraničí.

Studenti z ostravské Hello školy zase už několik let navštěvují místní domov pro seniory. Chodí sem hrát deskové hry nebo něco zazpívat, proto chtěli skrze benefiční běh podpořit domov i finančně. Hromadnou akci nakonec vzdali a běhali virtuálně, ve svém volném čase a se zapojením kampaně na Darujme.cz. A protože nakonec ušetřili za náklady spojené s organizací, mohli domovu předat téměř 6 000 korun.

Svoje starší sousedy se rozhodlo podpořit i pět kamarádek z gymnázia v Týně nad Vltavou. Během léta a podzimu uspořádaly několik charitativních prodejů výrobků a bazarových věcí. Do pomoci zapojily nejen své spolužáky ze třídy, kteří prodávali u stánku, ale i celou školu, aby získaly darované věci k prodeji. I ony využily možnost kampaně na Darujme.cz a celkem se jim podařilo vybrat přes 23 000 korun. Nejenže v akcích plánují pokračovat dál, ale rády by se staly dobrovolnicemi a navštěvovaly obyvatele domova pravidelně.

Ve vlašimské Základní škole Vorlina se děti ze školního parlamentu rozhodly šířit environmentální osvětu tím, že budou vysvětlovat význam třídění odpadu. Zorganizovaly proto benefiční zábavné osvětové odpoledne, díky kterému se podařilo vybrat přes 23 000 korun, za které škola pořídí odpadkové koše, vyrobí letáky s pravidly třídění a zajistí odběr odpadu.

A Dobro-druzi z kroměřížské Základní školy Oskol se rozhodli pomoci rodině maminky, která zemřela po porodu dvojčat a zanechala po sobě tři malé děti. Uspořádali kulturní program, kde žáci i učitelé vystupovali jako herci, tanečníci a zpěváci. Akci předcházelo období příprav, kdy v ateliéru namalovali originální díla a v průběhu školního roku pracovali na příspěvcích do autorské knihy. Knihu i obrazy pak na koncertě prodávali, a nechyběl ani dětský koutek a prodej občerstvení. Během koncertu se jim podařilo pro děti vybrat 43 500 korun a stejně jako mnoha dalším týmům, pomáhat jiným se jim zalíbilo natolik, že i oni plánují ve své dobro-družné cestě sami dál pokračovat.

O programu Dobro-druzi

Za posledních 8 let se do programu mladých filantropů zapojilo více než 2000 aktivních dětí a mladých lidí, kteří se rozhodli pomáhat a měnit své okolí k lepšímu. Pro rok 2021 jsme vyhlásili alternativní podobu ročníku s Dobro-družnými mikrogranty, které měly za cíl dostat děti po měsících online výuky zase ven.

Pro rok 2022 je již otevřen standardní ročník programu, ve kterém je možné opět žádat o podporu na benefiční akce, případně i jiné akce sousedského charakteru. Více o programu: nadacevia.cz/dobro-druzi