I dětem záleží na místě, kde žijí

750 lidí, převážně starších dětí ze všech koutů Česka, letos udělalo radost sobě i druhým prostřednictvím 101 vyplacených Dobro-družných mikrograntů. Dospívající ve věku 12 – 19 let tak měli možnost po dlouhém období vzdálené výuky alespoň na chvíli opustit obrazovky svých počítačů a telefonů a podniknout něco smysluplného na čerstvém vzduchu a se svými kamarády. O mikrogrant bylo možné žádat od dubna do října 2021 a Nadace Via na aktivity týmů přispěla téměř 200 tisíc korun.

Největší část mikrograntů byla po měsících izolace využita na nějakou formu společné venkovní akce. Děti pro sebe, své kamarády nebo i pro mladší spolužáky či sourozence uspořádaly sportovní závody, tábory s přespáním v přírodě a různé výlety. Některé týmy si svůj pobyt venku ještě více zpestřily a nechyběly stopovací a vzdělávací hry či naučné stezky, které pak posloužily i dalším návštěvníkům. Hned druhá největší kategorie žádostí se týkala zvelebování okolí a péče o přírodu. Holky i kluci stavěli hmyzí hotely, opravovali lavičky, instalovali knihobudky nebo cykloskříňku s nářadím. Jiní se rozhodli pro tvoření a dílny, a vznikly tak třeba podzimní dýňové dekorace, malované hry na chodník nebo krmítka a ptačí budky. Další děti se pustily do úklidu přírody, a nechybělo ani pár benefičních akcí pro dobrou věc.

Dobro-druhův rok

Na jaře, tedy těsně po skončení období zavřených pokojů a vzdálené školní výuky, se v žádostech nejčastěji objevoval plán udělat pro sebe a další děti nějakou akci v přírodě. A tak třeba šesťáci ze základní školy z Klobouk u Brna zorganizovali bojovku pro prvňáky, třináctiletý Štěpán, který má rád kvízy a často nějaké vymýšlí, zase s bráchou vyrobil venkovní zeměpisný kvíz o poznávání vlajek na stezce kolem řeky ve strakonickém Podskalí a v olomouckém Radotíně připravily děti naučnou stezku s poznáváním rostlin a živočichů.

Jak přicházelo teplo a s ním i letní prázdniny, pouštěly se děti do dalších venkovních akcí. Ve Znojmě se závodilo na skatepoolu, parta z Mělnicka se rozhodla udělat něco pro přírodu a vrhli se do obnovy remízku uprostřed polí. V Bartošovicích v Orlických horách zase starší děti využily toho, že jsou doma z internátu a za pomoci dospělých se Bára, Honza a Florián pustili do výroby laviček k místnímu fotbalovému hřišti. Patnáctiletá dvojčata Lukáš a Eliška tu zase přišla s nápadem na výrobu skříňky první pomoci pro cyklisty.

Podzim byl hlavně ve znamení halloweenských a jiných strašidelných akcí, dlabaly se dýně a zdobilo se okolí. V Rohozci uspořádal dvanáctiletý Tomáš pro menší děti drakiádu, osmáci z opavské základní školy se pustili do zkrášlování zahrady a společnými silami zasadili několik dvoumetrových sakur. Pořádaly se úklidy – třeba ve Stochově, v Jihlavě nebo ve Vrapicích za kostelem sv. Mikuláše – tam se klukům podařilo zahájit likvidaci letité černé skládky.

A objevilo se ještě pár nápadů na podzimní naučné stezky – třeba Hanka se sourozenci a maminkou vyrobila Vesmírnou stezku, po které byly rozmístěné popisky planet stejně jako ve Sluneční soustavě. Na místě nechali i návštěvní knihu a pro děti papírové raketky, se kterými se mohou po stezce „proletět“. A Hanka projekt shrnuje: „Líbilo se mi, že jsem si vyzkoušela plno nových věcí, třeba jak naložit s takovým pro mě velkým množstvím peněz, které jsem na ten projekt dostala. Bylo hezké zjistit, že dokážeme za několik týdnů udělat něco takového. Navíc jsem se při tom naučila hromadu věcí o vesmíru a planetách Sluneční soustavy. Ještě jedna věc je pro nás teď dobrá. Venku je zima, občas fouká, člověku mrznou prsty, nos a uši a nám se většinou v tomhle ročním období moc nechce ven. Teď ale hned po obědě vystřelíme a jdeme zkontrolovat návštěvní knihu, spočítat raketky nebo prohlédnout cedule, jestli se něco nepoškodilo. Z každého zápisu nebo zmizelé raketky máme ohromnou radost.“

I další děti nám do zpráv nejčastěji psaly, že byly rády, že mohly něco podniknout společně, udělat radost někomu dalšímu a zároveň se něco nového naučit. A o to nám přesně šlo. Těšíme se na další skvělé Dobro-druhy!

O programu Dobro-druzi

V programu Dobro-druzi zaměřeném na mladé filantropy podporuje Nadace Via týmy dětí a mladých lidí ve věku do 26 let, které se rozhodnou věnovat vlastní nápady, aktivitu, energii, čas a vybírají prostřednictvím benefičních akcí finanční prostředky pro dobrou věc. Cílem je probouzet v mladých lidech zájem o pomoc druhým a aktivní občanství. Do možnosti realizovat benefiční akce ale zasáhla pandemie, a tak v roce 2021 vyhlásila nadace jako alternativu k běžnému ročníku Dobro-družné mikrogranty. V současné chvíli je připravována podoba dalšího ročníku programu pro příští rok. Více na: nadacevia.cz/dobro-druzi