Špatná adresa nebrání rozvoji komunitního života

Komunitnímu životu se může dařit i v sociálně vyloučených lokalitách, jak se o tom měli možnost přesvědčit naši grantisté v rámci pilotního projektu Na startovní čáře. Ve spolupráci s komunitními pracovníky pořádali aktivity šité na míru potřebám svých sousedů. Každý z šesti zapojených týmů dosáhl na finanční podporu až 20 000 Kč určenou pro rozvoj komunity. V říjnu se jejich zástupci sešli v Praze. Neformální setkání poskytlo prostor k probrání výzev, sdílení zkušeností i vzájemné inspiraci.

Co organizátorům udělalo největší radost?

Potěšení přineslo navázání nových kontaktů, zapojení lidí z majority, reportáže v místních médiích a především posílení sebedůvěry ve vlastní schopnosti. Osvědčilo se také dát důvěru místním obyvatelům a přenést na ně část zodpovědnosti. A do jakých projektů se lidé ze sociálně vyloučených lokalit pustili?

Posilovna v Janově

Petr Globočník ze spolku My Litvínov v janovském sídlišti s pomocí místních obyvatel opravuje zchátralou vilu Libuše. Ta slouží komunitním aktivitám. Lidé z komunity hlasovali o tom, jak se získanou částkou naložit. Zvítězila příprava dětského dne a úprava místnosti pro posilovnu v komunitním centru. Do projektu byli aktivně zapojeni především mladí lidé z janovského sídliště. Lidé z Janova plánují ve svých aktivitách pokračovat a v létě by rádi realizovali příměstský tábor pro děti. Do budoucna sní o vybudování nahrávacího studia.

Zažít město jinak v Přerově

V Přerově se romská komunita z ulic Husova a Kojetínská rozhodla zapojit do celorepublikové akce Zažít město jinak. Na základě společného plánování si připravili program složený z komentované prohlídky domů na Kojetínské, přibližující život místních obyvatel, a promítání filmu s romskou tematikou. Celou akci doprovázel hudební program a návštěvníci si mohli pochutnat na skvělém guláši. Na akci se přišli podívat i Přerováci z majority, kteří do této lokality normálně nezavítají, z čehož měli pořadatelé velkou radost.  

Škola hrou v Budišově nad Budišovkou

Rostislav Šivák a jeho kolegové z Budišova připravili pro děti, jejichž vzdělávání poznamenala online výuka, letní komunitní školu hrou. Aktivně se zapojili také rodiče, kteří tak mohli „okoukat“, jak se se svými potomky učit hravou formou. V příštím roce chtějí komunitní pracovníci předat organizaci letní školy do rukou rodičů a ponechat si pouze roli průvodce.

Třinecká grillmánie a retro olympiáda

V Třinci již téměř desetiletí funguje komunitní centrum Borek. To okolo sebe vytvořilo komunitu silných žen, které se aktivně zapojovaly do organizace akcí pro děti. Tento projekt jim poprvé umožnil převzít otěže do vlastních rukou. Celý ho naplánovaly a pouze s minimální pomocí komunitních pracovnic i zorganizovaly. Svoji pozornost zaměřily na dvě akce pro veřejnost. Na jejich skvěle zorganizovanou Grillmánii dorazila kromě 130 návštěvníků i lokální televize, která z celé akce natočila reportáž. Na retrolympiádě se pak vyřádilo více než 40 dětí a dospělých.  

Maškarní v Jindřichovicích pod Smrkem

V Jindřichovicích připravila skupina maminek s pomocí komunitní pracovnice Ivany Kandler maškarní bál. Dorazilo přes padesát lidí napříč věkovými kategoriemi. Pro děti v maskách byly připravené hry i dárkové balíčky. Do soutěží se zapojily nejen děti, ale i dospělí. Další finance komunita využije v rámci plánovaných hudebních a divadelních workshopů.

Svépomocná výmalba chodeb a bylinkářský workshop v Opavě

Obyvatelé z opavské bytovky a unibuňky se po domluvě s komunitními pracovnicemi pustili do zkrášlení místa, které společně obývají. Nakoupili barvy a svépomocí vymalovali chodby domu. Do této akce se pustili s vervou a během chvilky bylo hotovo. Další aktivitou, kterou chtěli společně zrealizovat, byl bylinkářský workshop, kde se účastníci dozvěděli o léčivých účincích konkrétních bylin a mohli si namíchat vlastní čajovou směs.    

Projekt “Na startovní čáře” je organizován ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování za finanční podpory americké nadace Baders.