Petr Sýkora: Děti vnímají, co děláme, ne co říkáme

Rozhovor zpracoval pro zářijové vydání časopisu Umění darovat Mirek Čepický.

Na pomáhání není potřeba mít hodně peněz, i naslouchání druhému člověku je filantropie. To říká zakladatel nadace Dobrý anděl Petr Sýkora, který přivedl k pomáhání už téměř 140 tisíc dobrých andělů. A vede k němu i své náctileté děti Filipa a Patrika.

Jak konkrétně své děti k pomáhání vedete?

Svého času jsme si cestu do školy zpříjemňovali třeba sbíráním odpadků. Ale především se snažím, aby kluci pomáhání sami objevili. Zní to možná až moc obyčejně, ale nejlepší je jít příkladem.

Vzpomenete si na svůj první skutek, kdy jste někomu pomohl?

Pamatuji si, že jsme jako malí kluci s kamarády četli v Mladém hlasateli v komiksové formě Rychlé šípy. Podle nich jsem si udělal tabulku Modrého života, kde byl i takzvaný dobrý skutek. Pan Foglar to skvěle vymyslel. Pomáhání může mít pro řadu z nás hořký začátek. U malého kluka nebo děvčete to znamená přestat si hrát nebo číst a jít něco udělat. Je třeba trocha úsilí. Když to ale člověk párkrát ochutná, zjistí, že je to vlastně bezva. A tak jsem trochu pomáhal s drobnostmi doma, potom „číhal“ na příležitosti venku.

Zrála pak ve vás myšlenka, že byste chtěl pomáhat víc?

Nadlouho jsem to pustil z hlavy. Pak mám silnou zkušenost až z mnohem pozdější doby, kdy jsme začínali podnikat s Honzou Černým. Zavolala nám tehdejší ředitelka Divadla Na zábradlí Doubravka Svobodová a prosila nás, jestli bychom jí mohli věnovat nějaký papír. Pamatuji si na to dobře, protože se mi do toho nechtělo. Začínali jsme, sami jsme neměli nic, ale na druhou stranu nám přišlo hloupé jí říct, že ne. Oni dělali skvělé divadlo, měli omezené možnosti, tak jsme si řekli, že jim zvládneme tu a tam nějaké věci darovat. Donesl jsem jí balíček na Anenské náměstí a znovu jsem si potvrdil, jak je to bezva.

Impulzem k Dobrému andělovi byla vaše žena Jindra, která byla na přednášce Andreje Kisky, zakladatele slovenského Dobrého anjela. Jak jste o pomáhání do té doby uvažoval?

S Honzou Černým jsme prodali naši firmu Papirius a hledali jsme, co by mohlo být to nové, co uděláme ještě líp. Dřív než podnikatelský plán se objevil nápad s Dobrým andělem. Pochopili jsme, že mezi podnikáním a fungující nadací je celá řada podobností po stránkách organizačních, funkčních a provozních. Uvědomili jsme si, že peněz máme dostatek a že by bylo dobré zkusit udělat Dobrého anděla podobně, jako se to povedlo Slovákům. Kromě kapitálu 25 milionů korun do začátku jsme měli ještě něco vzácnějšího – totiž čas. Takže jsme Dobrému andělovi mohli dát 100 % pozornosti.

Dobrý anděl je z pohledu peněz určitý opak podnikání. Hodně lidí má v sobě zakódováno něco získávat, vydělat. Vy rozdáváte – a dělá vám to dobře.

Život má určité fáze. Člověk musí nejprve něco mít, aby mohl dávat. Může to být čas, pozornost, láska nebo třeba peníze. Když jsme jako osmnáctiletí začali podnikat, chtěli jsme zbohatnout. Mysleli jsme, že tím bude zbytek života vyřešený, že bohatí lidé musí být také šťastní. Už během podnikání jsme ale zjistili, že budování firmy má celou řadu zajímavějších aspektů než jen vydělávání peněz. O mnoho let později jsme po založení Dobrého anděla měli pocity euforie, nadšení, opojení. Postupně přišlo zklidnění. Opět se změnil náš pohled. Začali jsme brát pomáhání a s ním i Dobrého anděla jako součást života. Není na tom nic speciálního, že dáváme i něco zpátky.

Takže už neakumulujete?

Neakumulujeme. Oliver Goldsmith kdysi řekl: „Kde se hromadí bohatství, muži chátrají.“ Nicméně, pokud má člověk majetek, v jakékoli formě, měl by se o něj přiměřeně starat. Pokud to nedělá, je to nedbalost, lenost. Kapitál máme tedy zainvestovaný. A to tak, abychom mu věnovali jen přiměřeně, tedy vcelku málo času a pozornosti. A mohli se soustředit na jiné věci.

Mezi andělskými hodnotami máte na prvním místě radost. Je tím hlavním, co vám pomáhání přináší?

Když Dobrý anděl vznikal, měli jsme před sebou čistý papír. V tu chvíli si můžete říct, na co chcete klást důraz. To je krása nového projektu. A tak jsme dali radost na první místo. Rodiny, kterým dobří andělé pomáhají, mají radost, že na ně někdo myslel. Dobří andělé mají radost, že mohou pomáhat. A pak jsme považovali za důležité, aby jistá radost byla cítit i tady v kanceláři. Vždyť vše se tady točí kolem nemocí, bolesti, umírání. Zvlášť ze začátku, když nás tu bylo málo, jsme si museli dávat pozor, aby nás to neubilo. Nechceme zlehčovat těžké téma a zároveň si nechceme nakládat o moc víc. Dnešní doba přináší starostí až dost.

Když jste před deseti lety zakládali Dobrého anděla, byli vaši kluci ještě malí. Jak to vnímali?

Bylo jim 6 a 4. Tenkrát jsem byl opatrný. Příběhy onemocnění a umírání jsem na ně nechtěl nakládat. Vnímali asi jen to, že vzniká nadace a pomáhá dětem, které jsou nemocné.

Jaké byly jejich reakce později?

Vyvíjely se. Dávali z kapesného příspěvek jako dobří andělé, pak na to zase zapomněli. Jako děti – vnímají to periferně. Sem do kanceláře moc nechodí, ale znají se s celým týmem Dobrého anděla. Když byla všechna děvčata z týmu naposledy u nás na návštěvě, zahrál jim Filip na klavír a Patrik na kytaru. Když se děje něco zajímavého, mluvíme o tom doma.

Co jste si doma o Dobrém andělovi řekli v poslední době?

Někdy jsou to i drobnosti. Před pár dny jsem vzal domů náplasti s logem Dobrého anděla a říkal jsem Filipovi, ať si zalepí před fotbalem paty, aby neměl puchýře od nových kopaček. Takže je to součást života. Když byli kluci opravdu malí, ptal jsem se jich před spaním na tři otázky: co se ten den nového naučili, co jim ten den udělalo radost a co udělali pro někoho druhého.

Jak je to teď?

Už jsou ve věku, že kdybych jim něco říkal a poučoval je, mělo by to někdy opačný účinek. Kluci se s filantropií a řadou společenských témat setkávají ve škole a občas reagují poměrně negativně. Někdy toho je už moc. Některé věci jim přijdou absurdní. Děti – a koneckonců i dospělí – tak moc neposlouchají, co jim říkáme, ale pečlivě sledují to, co děláme. Vnímají, když si s někým povídám, protože to ten člověk zrovna potřebuje. Vývoj a zrání člověka nejde urychlit. Je to podobné jako s jahodami. Každý keřík má své načasování, kvete v jinou dobu, jahody na něm vyrostou jindy. Nemůžu otrhat lístky, aby jahody vyrostly na všech stejně a rychleji. A tak i děti mají fáze vyzrávání. Takže kluky nechávám být.

Umění darovat

foto: archiv

Čím kluci žijí?

Filip žije Rubikovou kostkou, skládá ji za 20 vteřin, má speed cube, kterou se rychleji točí. O to míň hraje počítačové hry. Patrika baví LARP (life action role play). Mladí lidé jdou do přírody ve středověkých nebo fantasy kostýmech, které si vyrábějí, a sehrávají komplexní, třeba i několikadenní hry. Žije hlavně výrobou kostýmů, teď o prázdninách se učí u kováře, koval zbroj. Takže kluci dělají klukoviny. Snahy zachránit svět jsou totiž často ošidné. Tuším, že to byl Jordan Peterson, kdo řekl: Pokud chceš změnit svět, začni tím, že si uklidíš svůj pokoj. No, a my jsme doma asi někde v této fázi… Věci mají určitou souslednost a zatím jsme na začátku, u klukovin, trochu pomoci doma a tu a tam v nejbližším okolí.

Říkal jste, že na začátku jste se bál mluvit s nimi o smrti. Jak to máte teď, jak jim přibližujete tak citlivé a těžké téma? 

Spoustu lidí s dětmi o umírání nemluví, protože si myslí, že je tím chrání.
Myslím, že je to do jisté míry společenský problém. Bolest a smrt máme tendenci vytěsňovat jak na úrovni mentální, tak na úrovni fyzické. Řada z nás neumírá a nebude umírat doma v okruhu svých blízkých. Tím, že žijeme jen v nukleárních rodinách – tedy rodiče a děti, vidíme přirozené stárnutí a umírání spíše z dálky. A tak se snažíme, aby kluci byli nablízku stárnoucím rodičům a prarodičům. Tu a tam před nimi zmíním nějaký příběh, pokud je v daném kontextu relevantní. Před pár dny jeden tatínek z Děčína dal post na Facebook o své dceři, kterou jsem viděl, když jí bylo tak devět let a byla hodně nemocná. A teď tu byla fotka dcery s krásnými dlouhými vlasy a příspěvek o tom, jak se jim dobře daří, jakou má doma krásnou mladou slečnu a že jsou hrdí dobří andělé. Tak to jsem jim doma ukázal.

Máte nějak v Dobrém andělovi vyřešené, jak bude fungovat, když vy jednou třeba nebudete? Převezmou ho kluci?

Máme Dobrého anděla nastaveného tak, aby fungoval, kdyby kdokoli ze zakladatelů zemřel. Není to ale tak, že by do našich bot měli, respektive museli, vklouznout naši kluci. Sami ještě nevědí, čemu se budou chtít věnovat. V tomto směru nemám žádná očekávání. Klidně může nastat scénář, že já budu mrtvý, klukům bude čtyřicet padesát a s Dobrým andělem nebudou mít nic společného.

A ideálně Dobrý anděl bude fungovat dál…

To se díváme hodně daleko, ale myslím si, že když jsme ho – a teď nemyslím nás tady pár v kanceláři – společným úsilím vytvořili, lidé ho znají, funguje, pomáhá, bylo by báječné, aby tady ještě pár let byl. Je to jako rozjetý vlak, který má velkou setrvačnost. I když se pak jen přiměřeně přikládá pod kotel, vlak pořád jede. Dalo to spoustu práce, vlak je vyrobený, jede dobrým směrem, docela rozumnou rychlostí, veze prima náklad – tak by bylo dobré, aby tu Dobrý anděl ještě chvíli byl.

Myslíte, že budou mladší generace víc otevřené pomáhání?

V kontextu České republiky a generace našich dětí si myslím, že možná budou míň materialisticky orientované, než jsme byli my. Když jsme byli malí, chtěli jsme věci, hračky. A když nastala svoboda, žili jsme v určitém historickém kontextu. Ve dvaceti jsem chtěl auto a později jsem chtěl pěkné auto. Myslím, že věci pro tuhle generaci můžou hrát menší roli, mimo jiné proto, že jsou saturovaní. Podle jakéhokoli běžného měřítka je naše společnost bohatá. Žijeme v době nadbytku. To může člověku poskytovat prostor přemýšlet nad jinými věcmi, i nad tím, co by mohl udělat užitečného, konstruktivního pro druhé. Předpokládal bych tedy, že v tomhle směru generace našich dětí půjde přirozeně dál.

Mluvil jste o tom, že pomáhat se dá i jen nasloucháním. Co by mohl dělat rodič podobně starých dětí, jako máte vy, bez velkého množství peněz, který by chtěl své děti vést k filantropii?

Myslím, že by to mělo být hravé a přirozené. A mohla by to být i legrace. Na Novém Zélandu, kde částečně žijeme, jsme bydleli na kopci a chodili do školy pěšky. A tak jsme čas od času po cestě dolů sbírali všechny odpadky, které jsme našli. A našli jsme neuvěřitelné věci… Nebo zrovna před pár dny se stalo něco, čemu jsme se doma smáli. Na Šumavě běhám do vedlejší vesnice a posledních pár týdnů jsem viděl, že asi 500 metrů od té cílové vesničky jsou položené dva velké pytle s odpadky. Asi je tam nechali lesní dělníci. A tak jsem nakonec ty pytle vzal a odnesl je do domu, kde máme kamarády. Jenže ti tam nebyli. A tak jsem jim zablokoval dveře do chalupy. Takový filantropický dárek, dva obří pytle odpadků. Myslím, že neměli jinou možnost než to odvézt. Na tomhle příkladu se snažím jen ukázat, že člověk by měl začít tím, co vidí kolem sebe. Předpoklad je ten, že tak moc nespěcháme a nejsme úplně sebestřední. Obě tyto podmínky musí být splněny, aby člověk vůbec zaregistroval, že je potřeba něco udělat. A někdo pak může dělat zdánlivě větší věci, ale je to relativní. Myslím, že právě ty drobné věci jsou důležité a pěkné. A někdy i veselé.

Jsou i mezi dobrými anděly děti?

Mezi dobrými anděly jsou i děti, máme pro ně i nějaké aktivity a speciální předměty, třeba samolepky „Zde studují dobří andělé“. Děti v tomto směru edukujeme, spolupracujeme se školami. Cílem není, aby děti vybíraly peníze pro rodiny. Spíš si s nimi o pomáhání povídáme. Kladu si otázku, zdali děti, když ještě nevydělávají, mají finančně pomáhat. Mají své povinnosti, které jim s věkem narůstají. Chodí do školy, měly by pomáhat doma, trochu ve svém okolí a hlavně si hrát.


 

Petr Sýkora (47) a Jan Černý (49) jsou dobří kamarádi už 31 let. Majetek získali prodejem firmy s kancelářskými potřebami Papirius, kterou vybudovali od nuly. Díky nim a dalším podnikatelům, kteří financují provoz nadace, posílá Dobrý anděl potřebným rodinám peníze. Aktuálně je to každý měsíc kolem 30 milionů korun pro více než 4 100 rodin, které postihlo vážné onemocnění. Za své aktivity byli v roce 2014 oceněni Cenou Via Bona