V prádelně, na plovárně nebo u kapličky. Tam všude vznikají nová místa k setkávání

Léto uteklo jako voda, i tak jsme ale během něj stihli navštívit několik projektů aktivních lidí podpořených v našich programech po celém Česku. Přečtěte si více o tom, jak se jim daří budovat živá sousedství v centru historického města, na plovárně, u kapličky nebo třeba na pumptrackovém hřišti.

Prádelna – Český Krumlov je místo, které rozhodně stojí za návštěvu. Stačí uhnout z jedné z ulic v samém centru města a ocitnete se v jiném světě. Syrovém, zapomenutém a plném potenciálu. Spolek nadšenců si tu v roce 2019 pronajal objekt bývalé prádelny, aby nabídl lidem alternativu ke komerčnímu turismu. Korona jim sice do všeho trochu „hodila vidle“, ale i tak se jim povedlo zmapovat historii budovy, za podpory Nadace Via pracovat na postupné úpravě a zútulňování prostoru, začít vysílat podcast Mandl a uspořádat několik akcí. Zajít sem můžete na koncert, výstavu nebo prostě jen tak. A na programu se může podílet kdokoli – stačí přijít s vlastním nápadem!

Spolek Baroko v Čechách společně s přáteli a členy dalších místních spolků a sdružení v Manětíně usiluje o rekonstrukci a oživení zchátralého historického objektu plovárny a areálu koupaliště v obci Manětín. Plovárna byla postavená v 50. letech a od té doby nebyla rekonstruovaná. Spolek si ji po dohodě s městem před 4 lety pronajal a provozuje ji – místní i chalupáři si na obnovení provozu zvykají a chodí jich víc a víc. Krom plavání se dá na plovárně jezdit loďkou či využít paddleboardy.

Z grantu Živá komunita s Opavií zrekontruovali pódium, které je mimo koncerty využíváno jako odpočinková zóna. V sezóně tu mají bohatý kulturní program a taky tu pořádají lívancovou pouť, která má historickou tradici a spolek na ni navázal. Začíná tradiční mší v blízkém kostele a pokračuje ochutnávkou lívanců na plovárně.

Vyjeli jsme se podívat také za ženami ze Spolku přátel prackovské kapličky. Prackov je část obce Mírová pod Kozákovem v okrese Semily a trvale tu žije kolem 20 obyvatel. Kapli nechal zhotovit na svém pozemku prackovský rolník z radosti nad koncem první světové války. Do 30. let se tu konaly prackovské poutě s procesím. Díky spolku se podařilo chátrající kapli opravit a obnovila se i tradice poutí. Okolí kapličky je dnes krásně upravené a zelené, ale nebývalo tomu tak vždy.

Do Živé komunity se spolek přihlásil vloni s tím, že chtějí, aby se z okolí kaple stalo místo pro sousedská setkávání. Mají za sebou několik brigád, díky kterým zmizel beton a přibyla zeleň. Dovnitř nás vpustila Eliška Pétervári, která má realizaci projektu „na svědomí“. Alena Radoušová, předsedkyně spolku, nám ukazuje historické fotografie. Návštěvu jsme nakonec nečekaně prodloužili o zastávku u paní Aleny, která nám kromě své pohádkové chalupy ukázala ještě jeden historický skvost. Na zahradě má totiž památkově chráněnou sušárnu na ovoce, která se datuje do poloviny 19. století!

Naší další nedávnou zastávkou byl PumpTrack Harrachov. Spolek se přihlásil do programu Dokážeme víc od České spořitelny se záměrem ještě více upravit veřejné prostranství u soutoku Mumlavy a Ryzího potoka. Jak nám řekla Petra Maděrová, v Harrachově chybí klasické náměstí a obyvatelé postrádají místo pro setkávání a pořádání sousedských akcí. Proto se vedle sportoviště rozhodli vybudovat veřejné ohniště s grilovacím místem a postavit u řeky altán. Pandemie práce trochu zbrzdila, ale pár brigád už tu mají úspěšně za sebou. Ohniště je hotové a altán už se rýsuje! 

Další projekt, který jsme navštívili, najdete ve ve Vonoklasech u Prahy. I tenhle byl podpořen v programu Dokážeme víc České spořitelny. Jitka Šílená je po mnoho let aktivní v místním spolku TO-JE-VONO. Během roku pořádají různé akce – od pálení čarodějnic, po Pohádkový les či Vonoklasské rockování. Kousek za vsí mají pro pořádání akcí příhodné místo. Pódium, které tu roky stálo, ale dosloužilo, a tak teď dokončují nové. A už mají další plány, jak ještě místo vylepšit tak, aby vznikl milý komunitní prostor i pro běžná setkávání sousedů, rodinné oslavy nebo jako cíl krátkých vycházek v blízkosti obce.

Zaujaly Vás příběhy aktivních lidí, kteří mění místo, kde žijí k lepšímu? Poslechněte si rozhovory s inspirativními osobnostmi v podcastové sérii Přes plot, kterou společně připravují Nadace Via a Česká spořitelna.