Otevíráme 3. ročník programu Nebojme se komunální politiky

Jste aktivní ve své obci a komunitě, organizujete sousedské akce a chcete ještě více oživit své město a situaci v něm zapojením se do komunální politiky? Přihlaste se do 3. ročníku programu Nebojme se komunální politiky a získejte konzultace zkušených mentorů, mentorek, vzdělávací setkání a propojení s dalšími zájemci o vstup do komunální politiky. 

Prostřednictvím programu Nebojme se komunální politiky podpoří Nadace Via aktivní lidi, kteří chtějí oživit své město a zlepšit situaci v něm jak organizováním komunitních akcí, tak i kandidováním do zastupitelstva.  

Předtím: Něco vás hněte. Založit ruce do klína není váš styl. Ale jít do politiky? Snáz se hledají důvody, proč to nedělat: „Nebudu tomu rozumět. Nevím, kudy do toho. A vůbec, politika je přece špína, tak proč si kazit karmu?“ Potom: Víte, že se tomu dá porozumět. Víte zhruba kudy. Víte (nebo tušíte), jestli to je opravdu cesta pro vás. Ale hlavně víte, že v politice je řada slušných a inspirativních lidí a že o vstupu do ní uvažují další skvělé duše s podobným mindsetem jako vy. Vědomí, že v tom nejste sami, vás neskutečně posílí,” říká o svém zapojení do programu Roman Hájek z Kladna.  

Účastníci, účastnice 2. ročníku programu na závěrečném setkání v Praze v červnu 2021.  

Vybraní účastníci získají až 10 hodin mentoringu od současných starostů, radních a zastupitelů. Budou pro ně připravena vzdělávací setkání, na nichž se seznámí s tím, jak funguje obec, jak zapojovat občany do jejího fungování a jak vyjednávat s politiky a úředníky. Nad rámec osobních setkání budou mít možnost sdílet svoji práci a získávat pro ni inspiraci a zpětnou vazbu na online setkáních. Získají také možnost obdržet grant na vzdělávací akci ve své komunitě nebo uspořádání veřejné debaty na jimi vybrané téma. Potkají se s dalšími lidmi, kteří se zapojují do komunitních aktivit v místě, kde žijí, a kteří uvažují o vstupu do politiky. Po skončení ročníku budou mít šanci dále spolupracovat v alumni skupině. 

Webinář pro zájemce proběhne 8. září od 17.30 hodin. Na něm se můžete potkat s Terezou Mádlovou a Štěpánem Drahokoupilem, kteří mají program na starosti. Tereza a Štěpán vám více přiblíží, jak program vypadá a odpoví na vaše otázky. Na webinář se můžete zaregistrovat na TOMTO odkaze do 6. září včetně. Následně od nás dostanete odkaz na ZOOM hovor.  

Zájemci o účast v programu se mohou hlásit do pondělí 20. září včetně, a to prostřednictvím online formuláře ZDE. Veškeré informace o aktuálním ročníku naleznete na webových stránkách v sekci Pro uchazeče.

Projekt Nebojme se komunální politiky je realizován díky podpoře Nadace Jablotron.