Odesíláme první příspěvky rodinám z obcí zasažených tornádem

Během prodlouženého víkendu jsme ve spolupráci s ostatními neziskovými organizacemi, zejména Adrou a Diakonií ČCE, uzavřeli první desítky smluv s obyvateli obcí zasažených tornádem. Příspěvek 150 000 Kč tak ve středu 7. července odešleme prvním postiženým domácnostem. Mezi prvními příjemci budou zejména obyvatelé obcí Hrušky a Moravská Nová Ves, další smlouvy uzavřeme a příspěvky odešleme ještě tento týden. 

Příspěvky budou v první vlně vyplaceny všem rodinám, jejichž domácnosti byly zasaženy tornádem. Databáze potřebných vznikla na základě terénního mapování organizací Člověk v tísni, ADRA a Diakonie, Nadace Via nyní na základě této databáze oslovuje první příjemce pomoci, s nimiž uzavírá smlouvy o nadačním příspěvku. Po oboustranném podpisu této smlouvy (lze fyzicky i online) příjemcům obratem odesíláme příspěvek ve výši 150 tisíc korun. Další spolupracující organizace se také snaží identifikovat lidi v exekuci, abychom jim mohli příspěvek poslat takovou formou, že o finanční podporu nepřijdou.

Více o tom, jak vybrané prostředky pomáhají, se dozvíte například v rozhovoru ředitele Nadace Via Zdeňka Mihalca se Světlanou Witovskou v pořadu Interview ČT24 či z podcastu Marie Bastlové Ptám se já na serveru Seznam Zprávy. Všem dárcům ještě jednou srdečně děkujeme za podporu a naději, kterou svojí štědrostí přinášíte na jižní Moravu.

Autorkou fotografií je Anna Šolcová. Fotoreportáž z návštěvy pracovníků Nadace Via na místě katastrofy si můžete prohlédnout v tomto facebookovém albu.