14. ročník Dobročinné aukce proběhl v letní náladě a vynesl 3,2 milionu korun. Děkujeme!

Tradiční benefiční akce tentokrát vedle krásy umění, designu a filantropie ukázala také krásu osobního setkání. Dobročinná aukce s podtitulem #ZASESPOLU se konala po více než roční pauze a na všech zúčastněných bylo znát, že si možnost osobně se setkat, popovídat si a přispět přitom na dobrou věc opravdu užívají. Akce se navíc historicky poprvé konala v červnovém termínu, takže si hosté mohli užít příjemnou letní atmosféru na zahradě paláce Žofín. Tečkou za krásným večerem byl výtěžek 3 230 000 Kč, kterým Nadace Via podpoří aktivní lidi, kteří odspodu mění místo, kde žijí, a tím společně a trpělivě mění celou zemi a posilují v ní demokracii.

Čtrnáctým ročníkem aukce provedl moderátor Libor Bouček, který bravurně zastal také funkci licitátora. Zájemci o dražbu mohli vybírat z 21 položek veřejné aukce a z dalších 58 položek aukce tiché. Nejdražší položkou a „skokanem“ večera se stala karafa Hamlet věnovaná firmou Rückl, kterou inspirován shakespearovskou tematikou navrhl přední český designér Rony Plesl. Karafa, jejíž vyvolávací cena byla 8 tisíc korun, se vydražila za neuvěřitelných 340 000 Kč, což byla v celé historii aukce také nejvyšší cena, kterou se rozhodl dražitel za jednu položku zaplatit. Druhou nejdražší položkou se stal obraz Pretty od významného představitele současného českého umění Pasty Onera, který se vydražil za 220 000 Kč. Na třetím místě se s částkou 200 000 Kč umístil černobílý portrét Václava Havla od fotografa Kryštofa Kříže. O pomyslné čtvrté místo nejúspěšnějších položek se s částkou 160 000 Kč dělí socha hlavy od Martina Janeckého, vytvořená unikátní technikou vnitřního tvarování skla, a týdenní poznávání autentické Kambodži s návštěvou pepřové farmy, kterou věnovala společnost .pepper..field.

Hosté si během večera vydražili nevšední společenské, sportovní či kulinářské zážitky, jako například projížďku legendární tramvají mazačkou, čtyřhru s Lucií Šafářovou a Tomášem Plekancem či večeři s generálem Petrem Pavlem v restauraci Field. Úspěšní dražitelé si také vyzkouší, jaké to je stát se na jeden den popelářem nebo navštíví nejutajenější saunu v Praze. Do aukce byla opět zapojena exkluzivní díla předních českých umělců a designérů, z nichž se za 150 000 Kč vydražila lavička Steps od výrobce Master & Master, úspěšný byl také prsten od zlatníka Luboše Korbičky nebo obrazy od Patrika Hábla či Františka Skály. Na místě si mohli hosté užít živé umění v podobě vystoupení Cirku La Putyka. Vstupenky na představení tohoto souboru včetně prohlídky zákulisí a setkání s účinkujícími byla ostatně další z dražených položek. Celý večer měli hosté k dispozici také vybraná kvalitní moravská a česká vína. Zájemci si mohli vydražit pobyt ve vinařství, kde si vyzkouší i práci na vinohradu. Všechny položky dárci do Dobročinné akce věnovali zcela zdarma.

Ani letos nechyběla takzvaná Velká vlna, během níž dražitelé spojili sílu, čímž se jejich dary nepřebíjely, ale sčítaly. Motivací ke svezení se na velké vlně filantropie byl jistě i fakt, že tomu z dražitelů, kdo první zvedl ruku pro daný příhoz, nalil panáka slivovice od Martina Žufánka sám ředitel Nadace Via, Zdeněk Mihalco. Výtěžek Velké vlny činil 659 000 Kč a bude směřován do programu Živá komunita na podporu projektů aktivních lidí, kteří po pandemii probudí život v českých obcích.

Všem dárcům aukčních položek i dražitelům děkujeme za jejich štědré dary. Díky jejich podpoře bude v Česku více lidí, kteří mají dobré vztahy se sousedy, pečují o své okolí a darují druhým. Výtěžek z aukce rozdělíme na podporu komunitních projektů, které vedou k proměně a oživení veřejných prostranství, zlepšení sousedských vztahů nebo hájí veřejný zájem. Část výtěžku použijeme také na provoz a rozvoj fundraisingu Nadace Via. To nám umožní podporovat každý rok stovky komunitních a filantropických projektů, růst a zvyšovat náš dopad.

Za podporu děkujeme hlavním partnerům Dobročinné aukce, společnostem EMUN, Family Office, a. s. a Bonami a dále společnostem Havel & Partners a Avast. Velké poděkování patří také společnosti Smolda Production za technické zajištění celé akce, společnostem .pepper..field, Manufaktura a Creme de la Creme za věnování dárečků a zmrzliny pro hosty, společnosti Party mirror za provoz fotokoutku a agentuře Hostesky.cz za milé a ochotné pomocnice a pomocníky. Za skvělá vína pro hosty děkujeme také skvělým vinařům, konkrétně Rodinnému vinařství Milan Sůkal, Vinařství Krásná hora, Víno Šílová a Wilomenna Vinařství Pod Chlumem. Ještě jednou moc děkujeme všem za krásný večer plný dobra a těšíme se na viděnou zase za rok!

Fotografie z večera, za něž děkujeme Anně Šolcové, si můžete prohlédnout v této galerii