ViaCestovka s týmem Chudčic v Brně

Na jaře byla v programu Místo, kde žijeme, který se zaměřuje na přeměnu veřejných prostranství, vybrána k podpoře čtyři místa – jedním z nich jsou i jihomoravské Chudčice. Nedílnou součástí programu je inspirativní cesta za jinými, už zrealizovanými veřejnými prostranstvími.

12. září 2020 se proto ve vnitrobloku v Křídlovické ulici v Brně sešlo osazenstvo několika automobilů z Chudčic.

Sraz tu měli zástupci realizačního týmu s projektovou manažerkou Nadace Via. Rozhodli se společně strávit den a projít si zajímavé veřejné prostory v Brně, aby společně načerpali inspiraci pro chystanou proměnu prostoru u fotbalového hřiště v Chudčicích. Většina navštívených prostor vznikla participativním způsobem, tedy s velkou mírou zapojení místních občanů do rozhodování o jejich podobě. Některé z navštívených míst se zase umístily na předních pozicích v soutěži Park roku.

gallery image_source= „selected“ ids= „35455,35453,35451“

Skupina dvanácti lidí postupně kromě zmíněného vnitrobloku navštívila Otevřenou zahradu Nadace Partnerství, parky Šelepka a Bjórnsonův sad, park na Slovanském náměstí a na závěr Park Pod Plachtami. Na cestě jsme slyšeli zasvěcený komentář Zuzany Šeptunové z Nadace Partnerství, výklad kavárníka pana Purše a architekta pana Förchgotta.

gallery image_source= „selected“ ids= „35459,35457,35449“

Nabitý program skončil až se západem slunce, nachodili jsme mnoho kilometrů a ještě více jich najezdili brněnskou hromadnou dopravou, ale odvezli jsme si kupu inspirace a motivace do chudčického projektu přeměny. Nyní tým čeká příprava setkání s veřejností, na kterém budou diskutovat o možných proměnách jejich prostranství. Držíme jim palce!

gallery image_source= „selected“ ids= „35447,35445,35443“

Program je realizován za podpory společnosti HORNBACH, The Hamer Foundation a dalších individuálních dárců. Mediálním partnerem programu je měsíčník PRO města a obce.