Komunitní zahrady pěstují zeleninu i sousedské vztahy

Přicházíme navečer. Bouřka na spadnutí, před námi se vyloupne stará fara. Místy chatrné dřevěné plaňky odhalují nádhernou zahradu. Výjev jako od Mánesa…

V malebné obci nedaleko Olomouce začal Moravičanské okrašlovaci spolek budovat ukázkovou venkovskou zahradu. Společně se sousedy chtějí v Moravičanech místo otevřít veřejnosti a ukázat ekologické a permakulturní zahradničení v praxi. Prostor poslouží také komunitnímu pěstování zeleniny a bylinek, časem možná přibydou ovce a včely. Aktivity dobře fungujícího komunitního centra Beseda v prostorách moravičanské fary se tak pomalu mohou rozšířit i ven.

Společné zahradničení letos nalákalo i místní ze zapálené komunity Zdravé já v Rožnově pod Radhoštěm. V centru města převzali část asfaltové plochy s cílem navrátit jí smysluplný účel. Rozhodli se proto pro vybudování komunitní zahrady. Ta poslouží členům komunity i širší veřejnosti nejen jako místo pro pěstování, ale také pro organizaci workshopů a seminářů o zahradničení. Na společných brigádách a setkáních se bude utvářet potřebný kodex projektu, tak aby fungování zahrady vyhovovalo všem. Komunitní zahrada nabídne prostor ke smysluplně trávenému času a jako bonus si lidé budou moci užít zralých, chemicky neošetřených plodů ze stromů a keřů.

Spolek MY Litvínov ve spolupráci s místními organizuje sousedské slavnosti a řadu dalších aktivit. V letošním roce se rozhodli otevřít komunitní zahradu a dílnu okolo krásné historické vily ležící v srdci sídliště Janov. Záměr umožní zpřístupnění vily i zahrady pro veřejnost. Litvínovští zde plánují pěstovat nejenom zeleninu, ale především budovat přátelské prostředí a sousedské vztahy. Lokalita je totiž většinou obyvatel města považována za problematické místo z důvodu kumulace lidí zatížených exekucemi. Aktivity v komunitní zahradě by měly oslovit starší generaci, ale bude zde prostor i pro děti. Spolek chce využít možnost neformálního vzdělávání a zprostředkovat dětem znalosti, na které v běžném životě nenarazí: např. jak vzniká zelenina, která končí na jejich talíři nebo odkud se bere voda.

Do budování komunitní zahrady se letos pustili i lidé ze Základní školy ve Velkých Popovicích. Společných brigád se účastní nejen zaměstnanci a žáci školy, ale také jejich rodiče i další občané obce. Jedlá zahrada má lákat k setkávání napříč všemi věkovými skupinami. Všichni lidé, kteří navštíví zahradu,budou moci využít její plody, které zahrada díky přírodním procesům a lidské práci bude moci nabídnout. Zároveň nabídne prostor k setkávání díky kulturním akcím, které zde budou pořádány. V neposlední řadě se zahrada stane útočištěm pro mnohé živočišné druhy.

Těší nás, že trend komunitního zahradničení, řadu let běžný ve městech západní Evropy, našel své místo také u nás.