Začali jsme vysílat živé rozhovory s lidmi, kteří mění Česko. Poslechněte si je i Vy!

Abychom povzbudili a inspirovali naše fanoušky během krize, začali jsme na Facebooku vysílat živé rozhovory s aktivními lidmi z celého Česka, které jsme v minulosti podpořili. Pořad SkoroNAkafe se setkal s velkým zájmem, a proto se na další díly můžete těšit i po prázdninách.

Prvním hostem živého streamu byla Martina Vavřínová z Josefova na Sokolovsku. Martina je iniciátorkou projektu, se kterým se Josefov účastnil našeho programu Místo, kde žijeme. V rámci něj si vybudovali na nevyužívané ploše za obecním úřadem místo k setkávání. A taky je tak trochu hradní paní – spolu se svým partnerem Bedřichem totiž pečuje o hrad Hartenberg. O tom, jak se Martina a její okolní komunita vyrovnává se současnou situací, jak tomu přizpůsobili svoje aktivity a co plánují do budoucna, jsme si povídali v 1. dílu pořadu SkoroNAkafe.

Hostem 2. dílu byla Barbora Koritenská z Prachatic. Barbora spoluzaložila spolek Živá vila, který si klade za cíl obnovu Kralovy vily. Kdysi honosný funkcionalistický dům z roku 1932, který fungoval například jako mateřská škola a jesle, od roku 2008 pustne. Pro jeho záchranu a oživení tu začala Bára s kamarádkou pořádat koncerty a další kulturní akce, tuto iniciativu ale město brzy utnulo s tím, že chce vilu zbourat a na jejím místě vést silniční obchvat. Aby Barbora měla pro svoje snažení větší oporu, kandidovala do zastupitelstva za sdružení nezávislých kandidátů Živé Prachatice. I jako zastupitelka nevzdává své úsilí a snaží se dál bojovat za vilu, kterou aktuálně používají městské Technické služby jako sklad. Letos již podruhé obdržela se spolkem grant od Nadace Via, v rámci kterého plánují oživit v létě a na podzim historické centrum Prachatic.

Potřetí jsme se spojili s Tomášem Adamcem. Tomáš se začal před pěti lety aktivně zajímat o prostředí městečka Moravičany na Olomoucku, kde se narodil a žije dodnes. Založil tu občanskou iniciativu Zachovat náves v Moravičanech, jejímž cílem je zachovat vzácný ráz typické hanácké návsi. Z nevyužívaného prostoru místní fary, jejíž kořeny sahají až do 14. století, vybudoval s přáteli a místními občany komunitní centrum Beseda, kde se střídají přednášky, projekce, řemeslné kurzy, kavárenská či sousedská posezení i živá muzika. Během budování centra založili zapojení sousedé také Moravičanské okrašlovaci spolek. Aktuálně spolek spolupracuje s místní farností v projektu Revitalizace a otevření Farské zahrady v Moravičanech. Plánuje oživení zanedbané zeleně, novou výsadbu či zapojení veřejnosti do plánování a samotné revitalizace zahrady.

Hosty 4. dílu byli Petra Soukupová a Joel Hána, zakladatelka a dirigent souboru Police Symphony Orchestra. Petra spoluzaložila se svým bratrem symfonický orchestr, když jí bylo pouhých 15 let. Police Symphony Orchestra má dnes okolo 65 muzikantů, více než 25 PSO borců a borkyň (případně dobrovolníků), přes 10 profesionálů nadšenců, za sebou více než 120 koncertů v Čechách i zahraničí a tvoří ho převážně mladí lidé. Činnost orchestru je již od jeho počátku spojena s dobročinností. Prostřednictvím benefičních koncertů podpořili mladí muzikanti např. Nadační fond Hospital Broumov, který zajišťuje zdravotnické vybavení pro dlouhodobě nemocné. V roce 2019 se orchestr vypravil na unikátní celorepublikovou busking tour (pouliční hraní), při níž hrál v ulicích nebo na nádražích různých českých měst a výtěžek vždy poslal lokálním neziskovkám nebo lidem v nouzi. Letos oslavil své 10. narozeniny galakoncertem v pražské Lucerně a v květnu uspořádal online benefici v prostorách broumovského kláštera. Celkově už orchestr rozdal téměř 1,2 milionu korun. Petra Soukupová, aktuálně studentka hudební produkce na HAMU, od nás za svoje aktivity získala v roce 2018 Cenu Via Bona v kategorii Mladý srdcař.

V 5. dílu jsme si povídali s Barbarou Šabachovou z Kampy. Bára se narodila a celý život prožila v centru Prahy – na Kampě na Malé Straně, kde se také snaží rozvíjet sousedský život. Není to úplně jednoduché, obyvatel čtvrti neustále ubývá a centrum města se stává místem nevhodným pro život. Ve svém projektu, se kterým se zapojila do našeho programu pro mezinárodní lídry a lídryně ViabilityNet 3.0, se proto Bára zaměřovala na zlepšování kvality života v centru tak, aby se Malá strana stala místem, kde lidé chtějí žít, ne odtud utíkat pryč. Před 12 lety založila Komunitní centrum Kampa, k němuž přibyl také prostor s kavárnou Salla Terrena, kde probíhají koncerty, výstavy, debaty, workshopy či setkání filmového klubu. Díky Bářiným aktivitám se maminky mohou potkávat v mateřském centru, jiní při práci na svém kousku půdy v komunitní zahrádce či v nově v postavené sauně. Báry snem je Malá Strana, kde žijí v sousedství lidé, kteří se navzájem znají a na ulici se i pozdraví.

Hostem 6. dílu byl Václav Kříž z Krásna. Většina Vaškových aktivit se pojí s občanskou angažovaností. Zakládal spolek Mladí občané, platformu podporující angažování mladých lidí ve veřejném prostoru. Pracuje v České radě dětí a mládeže, kde má na starosti Mladé delegáty ČR do OSN a na Úřadu Městské části Praha 7, kde se věnuje strategickému řízení. Ač žije Václav v Praze, je zároveň zastupitelem ve své rodné obci Krásno. Zde spolupracoval na proměně parku za kostelem v místo konání sousedských akcí a mezigeneračních setkávání. Je také jedním z autorů projektu Municipalita, jenž zasvěcuje do fungování komunální politiky středoškolské studenty. S Vaškem jsme si povídali o tom, co ho přivedlo k zájmu o politiku a proč si myslí, že by se mladí lidé měli sami občansky angažovat a rozhodovat o budoucnosti svých měst a obcí.

Pozvání do posledního dílu před prázdninami přijala Zdeňka Morávková z Tančírny. Zdeňka se přestěhovala z Polabí do Rychlebských hor, kde neúnavně vymýšlí aktivity, které zpestřují zdejší krajinu, pomáhají nacházet vztah místních ke zdejší krajině a minulosti a vedou ke sbližování lidí prostřednictvím různých setkávání a kulturně-vzdělávacích aktivit. Mezi ně patří oprava a provozování nejmenší venkovské minigalerie současného umění v Kapličce nad Zálesím, rozjezd mateřského klubu v Javorníku, guerillové pletení v krajině, nebo práce na znovuoživení míst prostřednictvím projektů site-specific, do kterých zapojuje umělce z celé republiky i ze SRN v rámci česko-německého festivalu V centru/ Im zentrum. Spolu s dalšími rodiči a budoucími učiteli na počátku organizovala otevření Montessori třídy ve venkovské škole ve Vápenné. Svou činnost Zdeňka zaštiťuje spolkem Světakraj o.s., který s přáteli založila. A pracuje také jako dramaturgyně v Tančírna v Račím údolí, působivé secesní stavbě, kterou před pár lety několik nadšenců zachránilo před zánikem a která nyní láká návštěvníky z celé republiky bohatým kulturním programem. Na oživení života Tančírny přispěla dárcovskou sbírkou také Nadace Via.

Hostem prvního poprázdninového a celkem již 8. dílu byl Michael Mencl z Olomouce – Řepčína. Michael objevil obrovský potenciál Řepčína v momentě, kdy se zde začal angažovat v lokální politice. Společně s podobně naladěnými lidmi začali pořádat společensko-kulturní akce, díky kterým se obyvatelé konečně seznámili se sousedy bydlícími ve vedlejším bytě. Za podpory Nadace Via spolu s dalšími aktivními lidmi ze spolku Naše Řepčínsko a mnoha dobrovolníky upravili v rámci dvouletého programu Místo, kde žijeme plochu parčíku u Mlýnského potoka na bezpečné a přírodní místo k setkávání plné ovocných stromů, keřů a lučních květin. Chuť do komunitních aktivit Michaelovi nebere ani fakt, že je upoután na invalidní vozík. Vyplynula z toho ale chtě-nechtě spousta práce i pro jeho manželku, bez níž by projekt nevznikl. A Michael by také jinak nezískal od přátel přezdívku „pan Lorenc“.

Zajímá Vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.