Kde všude to ožije pod širým nebem?

Hurá! Do ulic se vrací život! Festivalům, sousedským setkáním a dalším společenským událostem se konečně blýská na lepší časy. Také už se nemůžete dočkat akcí pod širým nebem? Podívejte se, co chystají naši grantisté napříč Českou republikou od malých Smržic na Prostějovsku až po jihočeské Prachatice.

Slon a slůně v Suchdole

V září 2019 se skupina suchdolských obyvatel nadchla pro myšlenku uspořádat si vlastní festival. Idea vzešla od místních výtvarníků, kteří mají blízko k divadlu, Adriany Skálové a Matěje Formana. Během několika setkání vznikla sdílená představa o formě a programu komunitního festivalu i o tom, jak ho realizovat. Čtyřdenní festival měl proběhnout začátkem června 2020 na Komunitní zahradě Suchdol, nejistota kolem nouzového stavu ale nepřála jeho realizaci. Členové spolku Suchdol žije se proto rozhodli uspořádat 5. září malý festiválek Slůně a Suchdolskou Letní Otevřenou Náruč, S.L.O.N otevřít přesně za rok. Slon se stal symbolem festivalu a pevně stojí na 4 nohách, které znamenají soudržnost, spolupráci, dobrovolnictví a vůli se o vlastní festival postarat co nejvíc sami. Chobot je podaná ruka všem, kdo o to stojí.

Žijeme, sdílíme a tvoříme pro Kostelec

Šestice žen z Kostelce nad Orlicí v Královéhradeckém kraji si dalo za cíl „zvednout sousedy z gauče“ a založit tradici setkávání, na které se bude podílet celé město. Tradici, na kterou se všichni budou rok dopředu těšit. Rozhodly se proto zorganizovat první ročník Kosteleckého pivního festivalu a Kostelecké náplavky, která se bude v srpnu konat na břehu řeky Orlice.  Náplavka bude zaměřená především na tvořivost místních lidí, kostýmy a domácí hobby jako je výroba šperků, šití, háčkování a další. Iniciátorka projektu, Petra Smrčková k tomu dodává: „Chceme, aby lidé více chodili ven, aby více diskutovali, aby se nebáli ukázat, co umí a co jim jde. Ukázat, jaké mají koníčky a zda by některou z těchto věcí nevyužil v budoucnu jejich soused.“ Případný zisk z akcí poputuje na dobročinné účely přímo v Kostelci.

Zastavení v Prachaticích

V Prachaticích funguje již několik let spolek Živá vila, který si klade za cíl zachránit kdysi honosnou funkcionalistickou Královu vilu. Díky spolku se zde začaly konat koncerty a další kulturní akce, tuto iniciativu ale město utnulo. Vilu chce zbourat a na jejím místě vést obchvat. Spolek se po neprodloužení nájemní smlouvy ve vile rozhodl k oživování veřejného prostranství historického centra Prachatic. Členové spolku v průběhu roku uspořádají různé koncerty, přednášky, promítání, swap či sdílené snídaně.

Ústecká městská část Klíše ožije sousedskými setkáními

Klíše je městská část Ústí nad Labem, kde se skupina sousedů pod vedením Lucie Melničákové snaží rozvinout a zlepšit mezilidské vztahy, vytvořit prostor pro bližší seznámení a občanskou aktivitu. Plánují letní hudební festival, kde zahrají regionální kapely, a lokální bazar. Osloví místní seniory, kteří budou mít prostor navštívit pořádané workshopy či si otevřít vlastní stánek s vlastnoručními produkty. Nebudou chybět ani předvánoční akce se zpíváním koled, vánočními dílnami a ochutnávkou vánočního cukroví, což místní zlehka navnadí na jarní Restaurant day, kdy se budou moct těšit na spoustu domácích dobrot, výměnu receptů a soutěž o „Nejlepší žvanec“. Všechny akce mají sousedé v plánu spojit s úklidem okolí a dobročinností. Vybrané peníze chtějí věnovat potřebným.

Ve Smržicích podpoří komunitní život navázáním na tradice regionu

Pavla Slezáčková chce s pomocí dalších aktivních lidí podpořit komunitní život v obci pořádáním společenských, kulturních a sportovních akcí, na kterých se mohou setkat občané z obce a okolí. Rádi by v místě, kde žijí, podpořili tvůrčího ducha a navázali na bohaté tradice v regionu. V obci žije spousta šikovných řemeslníků, vzdělaných lidí, kteří by mohli své dovednosti nabídnout ostatním a přitom o nich mnohdy lidé v obci ani neví. To chtějí ve Smržicích změnit. Mají naplánované pásmo aktivit napříč věkem i zájmy a na podzim chtějí zakončit sezónu společným sázením stromů. Věří, že je důležité přiložit ruku k dílu a přispívat k tomu, aby se v obci dobře žilo.

Zajímá Vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.