Biopekárna Zemanka spolu s Plzeňským Prazdrojem uvedly po ročním testování do prodeje speciální krekry z pivovarského mláta. Prodej kreker podpoří také rozvoj komunit a obnovení sousedských vztahů v době po koronavirové krizi: každé tři koruny z každého prodaného balíčku totiž poputují do Nadace Via na podporu programu Živá komunita.
Krekry jsou vyrobené z pivovarského mláta, zbytkové suroviny ze sladu používaného při výrobě piva, které má výborné výživové vlastnosti. Krekry jsou nutričně zajímavou variantou klasických slaných sušenek. Mláto má výrazně nižší obsah sacharidů než klasické mouky a obsahuje více bílkovin a vlákniny, jelikož zrna jsou používána celá. Obsahuje také minerální látky, vitaminy a aminokyseliny. V nabídce budou tři varianty krekrů – slaná, sýrová a česneková. Novinku zájemci v první vlně najdou v prodejnách Globus, Shell a také v online obchodech Rohlík či Košík a dále pak v obchodech, které se specializují na prodej zdravých potravin z přírodních surovin či v dárkové prodejně v plzeňském pivovaru a na e-shopu Zemanky.
Oba dva výrobci, Prazdroj i Zemanka, jsou známí tím, že k výrobě používají výhradě nejkvalitnější suroviny. Zemanka je odebírá od ekologicky orientovaných lokálních výrobců a rovněž Plzeňský Prazdroj nakupuje produkty domácího zemědělství. „V Prazdroji dáváme důraz na maximální využití všech surovin. To platí i pro mláto, které zpracováváme ekologicky. Jeho tradičním odběratelem jsou zemědělci, kteří jej používají jako krmivo pro hospodářská zvířata. Těm ho budeme dodávat i v budoucnu, vedle toho jsme ale našli jeho nové využití v podobě krekrů, takže malou část celkové produkce mláta posíláme nově do Zemanky,“ říká k projektu Tereza Kamal z Plzeňského Prazdroje.
První zkušební várku krekrů Prazdroj se Zemankou vyrobily na počátku loňského roku. Následovaly mikrobiologické zkoušky a poté si nechal Prazdroj ještě posoudit špičkovou kvalitu mláta jako hlavní vstupní suroviny. Výslednou chuť i různé varianty příchutí pak testovali ještě zaměstnanci obou společností. „Testy dopadly na výbornou, reakce lidí byly velmi pozitivní. To bylo posledním impulsem k zahájení pravidelné výroby. Cesta od prvního zkušebního pečení až po distribuci do obchodů trvala víc než rok a byla to pro nás opravdu výzva. Ale hodně nás bavila, protože se pořád snažíme hledat zajímavé suroviny a možnosti, jak výrobu ještě více posouvat ekologičtějším směrem. Využití mláta, původně zbytkové suroviny, naplňuje oba aspekty,“ říká Jan Zeman z Biopekárny Zemanka.
- Biopekárna Zemanka je český výrobce sladkých bio sušenek a slaných bio krekrů založený v roce 2006 v malé obci Oříkov u Sedlčan ve Středních Čechách. Produkty peče podle vlastních originálních receptur, aby měly nejen vysokou kvalitu, ale i skvělou chuť. Ročně vyrobí přes 180 tun pečiva a produkty vyváží do 11 zemí Evropy. Biopekárna Zemanka uplatňuje pravidla ekologicky šetrného provozu.
- Plzeňský Prazdroj získal v roce 2019 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma nejvýznamnější ocenění – Trendsetter za to, že dlouhodobě v Česku udává směr v oblasti udržitelnosti a přínáší nové inspirativní podněty k odpovědnosti v podnikání.
Zajímá Vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.