Po celém Česku vyrostou nové altánky a místa ke grilování

K tomu, aby začali sousedsky žít, musí lidé často nejdříve upravit zanedbanou plochu a vybudovat na ní místo k posezení a setkávání. Projekty zaměřené na takové proměny podporujeme v programu Živá komunita. Přečtěte si, v jakých obcích letos přibudou nové lavičky, altánky či místa ke grilování.

V Radotíně na Olomoucku vznikne altán u hřiště

Členové spolku ProRadotín, z. s. chtějí společnými silami vytvořit kryté místo pro setkávání místních obyvatel, kde se budou pořádat kulturní, společenské a sportovní akce. K účasti na výběru a budování přístřešku, který vznikne na místě dětského hřiště nebo na přilehlém pozemku, budou pozváni všichni občané této malé moravské vsi všech věkových skupin.

Výhled na dětské hřiště, které bude doplněno altánem.

Na louce před kostelem v Nové Lhotě na Čáslavsku vznikne kryté místo k odpočinku

Tým dobrovolníků společně se spolky a občany Nové Lhoty chce zlepšit stav louky před Kostelem sv. Jana Křtitele, která se stane zároveň zakončením plánované naučné stezky a poskytuje krásný výhled na okolní lesy a louky. Skupina vybuduje altán s posezením a přidá gril, který bude sloužit všem, stejně jako společenské hry a jednoduché sportovní pomůcky pro děti, dospělé i seniory.

Farní zahrada v Mníšku pod Brdy se stanem místem setkávání

Sdružení přátel chce s pomocí dalších aktivních lidí vytvořit vhodné zázemí na farní zahradě pro setkávání místních komunit. Cílem je vybudovat mobilní jeviště pro divadelní představení, krytou terasu pro setkávání a odpočinek, modernizovat ohniště a případně postavit dřevník. Úspěchem projektu bude, když do zahrady přivede více života, maminek s dětmi, důchodců a místních obyvatel, kteří zahradu využijí k odpočinku.

K sousedskému posezení láká stromová lavice ve Vesci u Sobotky

Členové Sboru dobrovolných hasičů ve Vesci u Sobotky zvelebí náves vybudováním stromové lavice v blízkosti hasičské zbrojnice. Vznikne tak celoroční místo k posezení ve stínu k setkávání místních lidí i pro odpočinek kolemjdoucích. Hasiči chtějí také obnovit studánku v katastru obce na cestě z vesnice k údolí Plakánek, která nabízí osvěžení pro místní i turisty.

Nově vznikající čtvrť ve Žďáru nad Sázavou oživí sousedská slavnost

Do nově vznikající čtvrti Klafar se letos přistěhují díky třem čerstvě dokončeným bytovým domům desítky rodin a další do průběžně dokončovaných řadových a rodinných domů. Skupina občanů, kteří zde již bydlí déle, chce pro starousedlíky i nové sousedy uspořádat sousedskou slavnost, aby se zde všichni lépe seznámili a žili více spolu než pouze vedle sebe. Zároveň zde chtějí vybudovat místo ke scházení – veřejný gril a posezení. Věří, že se zde díky těmto aktivitám zformuje širší jádro, které bude v budoucnu podnikat další aktivity.

Mezi hasičárnou a rybníkem v Újezdu u Prahy vznikne prostor pro pořádání akcí

V Újezdu u Prahy skupina místních obyvatel upraví prostředí mezi místní hasičárnou a rybníkem k využití pro společenské a kulturní akce. Prostor doplní ohniště, nábytek k posezení, altánek či venkovní ping-pong. Vznikne tak místo k setkávání sousedů v romantickém a inspirativním prostředí u rybníka. Prostor bude využíván pro organizaci akcí jako je pálení čarodějnic, běžecké závody, dětský den či aktivity dobrovolných hasičů.

Zajímá Vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.