Filantropie není instantní káva aneb jak darovat v dnešních dnech?

Začalo to jedním telefonátem. „Jak se v tom mám sakra vyznat?“ volá mi kamarádka. „Mám vytapetovaný Facebook výzvami a možnostmi, komu darovat. Jenže nemůžu dát všem,“ říká mi. „Potřebných jsou tisíce. Tak koho a jak si mám vybrat?“

Emoční, rychlé dary jsou důležité v době krize. Přichází však dlouhé těžké období, kdy bude správná a promyšlená filantropie zásadní pomocí pro řadu lidí a organizací.

Jak tedy darovat správně tak, aby dary dávaly co největší smysl? Podle čeho se rozhodovat? Tady je pár filantropických tipů pro mou kamarádku – i pro vás, čtenáře našeho blogu:

  • Začněte ve svém okolí. Obecné doporučení do začátku zní: zkuste nejdříve darovat tam, kde to dobře znáte. Ve svém rodišti, ve své vsi. Tam, kde vidíte, na co dar putuje. Pokud pak chcete darovat promyšleněji a systematičtěji, můžete si stanovit své osobní téma – ať už je to pomoc seniorům, obrana demokracie, ekologie či záchrana kultury.
  • Darujte pravidelně. Jednorázový dar je důležitý, ale závazek pravidelného darování je skutečnou filantropií, která je součástí odpovědného života ve svobodné společnosti. Pro obdarované je zásadní, že s penězi mohou dlouhodobě počítat a mohou plánovat jejich využití dopředu. Právě teď, na začátku obtížného a dlouhého období, je ideální čas zadat pravidelnou platbu.
  • Ptejte se, jak vaše peníze pomáhají… aneb co opravdu chce změnit organizace, kterou podporujete? Jak konkrétně o změnu usiluje? Pomohou vaše peníze jednorázově, nebo můžou pomoci měnit věci i systémově? Pokládejte otázky a chtějte odpovědi!
  • Darujte čas a znalosti. Čas, vložená energie nebo expertiza mohou být pro dobročinnou organizaci často přinejmenším stejně vítaným darem jako peníze. Svými znalostmi můžete pomoci třeba prostřednictvím stránek UmSemUmTam.
  • Myslete na nepopulární témata. Lidé nejčastěji darují na pomoc zvířatům a nemocným lidem. Pro organizace, které řeší třeba bezdomovectví, však není tak snadné získat nové dárce. Koronakrize navíc zastiňuje řadu jiných problémů, které nezmizely. Dluhové pasti, sucho v krajině, ale třeba také válku v Sýrii a násilí a strasti v řadě zemí, které jsou mimo momentální zájem médií. Kdo z nás v poslední době slyšel třeba o hrůzách, které se dějí v Jemenu, v této neskutečně krásné a pohostinné zemi?

Přehled možností k darování najdete na našich stránkách Darujme.cz. Pokud chcete darovat větší částku, můžete se obrátit na Nadační fond Via Clarita, který se zabývá filantropickým poradenstvím pro velké dárce a firmy.

A dobrá zpráva na závěr. Studie ukazují, že darování přináší pocity štěstí nikoliv pouze obdarovanému, ale také dárci. Darováním tak zlepšujete život nejen potřebným, ale i sami sobě.

Zdeněk Mihalco, ředitel Nadace Via

Zajímá Vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.