Inspirujte se sousedskými tipy ze SkoroNAkafe

V současné situaci sice není možné se vídat s ostatními tak, jak bychom rádi, ale naštěstí je tu SkoroNAkafe, kde se můžeme setkat u kávy alespoň symbolicky a probrat, co se děje v našich komunitách. Během online setkání lidé z různých částí republiky navzájem sdílí nápady, jak lze sousedské aktivity přizpůsobit mimořádným opatřením. Inspirujte se jimi i Vy!

1. Oceňujte! Ocenění je velice důležité. Nezapomínejme na něj. Někdy jsme tak unaveni celodenními aktivitami, že už na slova uznání a chvály nemáme sílu. Jistě to za to ale stojí a zaslouží si je všichni, kteří se aktivně zapojují do šití roušek, jejich distribuce, podpory seniorů či pomáhají jakkoliv jinak. Může to být formou zahrání vybrané písničky v rozhlasu, květinou či poděkováním ve zpravodaji. Dobrý nápadem je také oslovit celou komunitu, aby se do poděkování zapojila. Každý pak může přispět drobností – upečením koláče, květinou ze zahrádky nebo čajem z místní čajovny.

2. Dodržujte tradice! Velikonoce byly letos pro nás všechny nezvyklé. Ve Smržicích na Prostějovsku přišli s nápadem, jak si dát o sobě vzájemně vědět a oslavit Velikonoce i v této době společně. Obyvatelé obce byli vyzváni, aby při zdravotní procházce ozdobili strom v centru vsi vajíčkem či barevnou stuhou. Nápad se rozšířil a ujal i v dalších obcích. Jinde udělali fotografickou soutěž o nejveselejší Velikonoce. Svátky jsou sice za námi, ale vymyslet a zrealizovat podobné drobné aktivity je stále možné, tak neváhejte a dejte o sobě navzájem vědět i ve vaší komunitě.

Čarodějnice jsou za dveřmi a ani je letos neoslavíme tak, jak jsme zvyklí. V Machově na Náchodsku si čarodějnici vyrobí každý sám doma, pověsí na plot a projde se celou vesnicí, aby ulovil co nejvíce fotek cizích čarodějnic. Ty poté sousedé společně nasdílí online a autora nejzajímavější čarodějnice čeká i odměna:-). Jinde udělají v centru vsi výstavu obrázků čarodějnic, nebude chybět bedna s odměnami ani symbolický oheň poblíž. Obě aktivity poběží i během května.

3. Uklízejte! Ukliďme Česko je pro mnohé komunity již tradiční akce, která musela být letos odložena. I tak je možné se do akce zapojit – sice ne hromadně, ale každý po svém, a tím naší přírodě trochu ulevit. Následně můžete s ostatními sdílet své „úlovky“ či vyhradit sběrné místo, kam se posbírané odpadky mají následně odnést.

4. Poslouchejte pohádky online! Nejen olomoucké Divadlo na Cucky začalo pravidelně číst dětem pohádky online. Děti tak mají možnost večer poslouchat živé čtení a rodiče si mohou na chvíli odpočinout. Trávení času venku je též důležité, další možnou aktivitou tak může být příprava pohádkové stezky s úkoly, kterou si děti projdou každý sám v jiný čas. I z této akce může pak vzniknout fotodokumentace, kterou můžete sdílet spolu se svými dojmy na sociálních sítích. 

5. Sdílejte a inspirujte! Pokud i ve vašem sousedství probíhají snahy o komunitní aktivity podobné těm, které jsme zde uvedli (nebo i zcela jiné), pošlete nám vaše nápady, ať je můžeme sdílet s ostatními. Budeme za to rádi. Případně se připojte k našim pravidelným čtvrtečním online setkáním, kde se o nápady můžete také podělit. Začínáme každý čtvrtek ve 20 hodin a přihlásit se můžete na zivakomunita@nadacevia.cz.

Zajímá Vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.