Zelená a rozkvetlá města: projekty Živé komunity na záchranu zeleně či obnovu parků

Pomalu se blíží léto, kdy budeme vděční za stín, který nám poskytnou vzrostlé stromy. Podívejte se na projekty, které bojují za záchranu a obnovu zeleně ve městech nebo ty, které se snaží město a neudržované parky zkrášlit a vytvářet zde místo pro setkávání sousedů.  

Již nyní se pohledem můžeme radovat z krásných kytek zdobících městské parky či cesty podél silnice. Máme radost, že za mnohými těmito zelenými oázami můžeme spatřit aktivitu našich grantistů

V Třebechovicích nechají rozkvést město 

Klíč k tvořivosti, působící v Třebechovicích pod Orebem, zkrášlí trávníky podél cest ve městě, které osází jarními květy a cibulovinami. Do akce se kromě dospělých zapojí i školy a dětské skupiny. Každoroční jarní květy budou milou připomínkou této společné práce. 

V Lenešicích na Lounsku a Brodě u Příbrami obnoví zanedbané parky 

Obyvatelé Lenešic i Brodu se rozhodli vzít do vlastních rukou revitalizaci místních parků. Ruku v ruce s dobrovolníky se v letošním roce pustí do obnovy zeleně a tvorby míst určených k odpočinku i sousedskému setkávání. Věří, že díky společné práci se stanou parky srdcovou záležitostí místních, a minimalizujeme se tak vandalismus. V Lenešicích obnoví zanedbaný park u Husovy zvoničky. V Brodě navíc plánují obnovit původní cesty, které jsou rozorané v polích v okolí Brodu, a vysázet zde do volné krajiny stromořadí ovocných stromů doplněných výsadbou keřů a remízů. 

V Brně bojují o záchranu parku a v Českých Velenicích o zachování aleje 

V rámci rychlých grantů Nadace Via podpořila dva projekty, které se snaží o záchranu zeleně. V Českých Velenicích vedení města plánuje obnovu stoleté jírovcové a lipové aleje, což by v praxi znamenalo likvidaci přibližně 340 vzrostlých stromů. Místní se rozhodli o alej zabojovat a budou se snažit na základě dendrologického přezkoumání změnit postoj města. V klidné brněnské lokalitě v blízkosti ulice Purkyňova zase hrozí, že místní zeleň bude nahrazena parkovacím domem. Místní se rozhodli spojit síly a změnit rozhodnutí města. V případě úspěchu plánují místo revitalizovat a proměnit v útulný lesopark.  

Chcete i Vy zelenou změnu ve svém okolí? Požádejte si o grant Živé komunity!   

Zajímá Vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.