Pomáháme rychle tam, kde je to nejvíc třeba

V současné mimořádné situaci jsme přizpůsobili podporu aktivním lidem či spolkům. Ve spolupráci s Českou spořitelnou jsme otevřeli jednorázovou výzvu zaměřující se na podporu aktivních lidí a spolků v místních komunitách, kteří reagují na současnou situaci. Celkem jsme podpořili 24 projektů v celkové výši 204 000 Kč.

Podpořili jsme jednotlivce a spolky, které šijí roušky pro potřebné skupiny obyvatel v nemocnicích či domovech pro seniory, podporují rizikové skupiny obyvatel například tím, že seniorům rozváží jídlo, či se pustili do 3D tisku ochranných pomůcek. Každý z podpořených získal mikrogrant v hodnotě 5 až 10 tisíc korun. Podpora putuje do všech koutů České republiky.

Bezprostředně po vyhlášení povinnosti nosit roušky jsme se na portále www.damerousky.cz zaregistrovaly s mou 89letou maminkou a naší sousedkou. Oprášily jsme dlouho zahálející šicí stroje, ze všech možných koutů skříní a šuplíků vytáhly poschovávané poklady, z kterých jsme si „někdy“ plánovaly něco ušít a pustily se do šití roušek. Když jsme jimi obdarovaly všechny členy rodin, sousedy a jejich blízké, osiřelé učitele ve škole a školce, pracovníky na MěÚ, přišla řada na kamarády doktory a zdravotní sestřičky v nemocnicích či domovech pro seniory.  K dnešnímu dni jsme ušily a rozdaly celkem 447 roušek. Těší nás darovat roušky konkrétnímu člověku či organizaci a rozhodně ještě nekončíme,“ říká jedna z podpořených. A nás v Nadaci Via těší, že můžeme být u toho. Děkujeme všem zapojeným a České spořitelně za štědrou podporu, díky níž jsme mohli tyto finanční prostředky poskytnout.

Zajímá Vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.