Chcete tvořit místa, kde je radost žít? Pomůžeme Vám!

Spustili jsme nový ročník programu Živá komunita na podporu lidí, kteří chtějí změnit k lepšímu místo, kde žijí. Skupiny aktivních lidí a malé neziskovky mohou obdržet finanční příspěvek až 100 000 korun na projekt, který oživí jejich okolí a zlepší sousedské vztahy. Hlásit se můžete během celého roku.

Naším cílem je, aby se lidé zajímali více o veřejný prostor, podíleli se na zlepšování sousedských vztahů, budovali vzájemnou důvěru, přispívali k soběstačnosti místních společenství a vytvářeli si hlubší vztah ke krajině.

V minulých letech byly podpořeny projekty na oživení ulic a náměstí, vytváření míst k setkávání, vybudování komunitních center či zahrad, obnovu drobných památek či oživování tradic. Podpoříme ty, kdo pořádají pouliční slavnosti, komentované procházky, dobrovolnicky pořádané nekomerční kulturní akce, sází stromy a aleje, čistí studánky nebo obnovují remízky.

Jak může vypadat projekt podpořený v rámci programu Živá komunita? V malé obci Ráječko na Blanensku obyvatelé nacvičili a před místní hasičárnou zrealizovali hudební veselohru Noc na Karlštejně. Dali dohromady scénář, kostýmy a desítky místních, a po letech znovu postavili na nohy divadelní spolek. Společná několikaměsíční práce na inscenaci umožnila lidem všech věkových kategorií vzájemně se poznat a vytvořit představení, které položilo základy pro budoucí aktivity a zapojení místních. Podívejte se na video, v němž projekt přibližuje autor myšlenky, Miloš Růžička.

Účastníci programu mohou vedle grantu získat další finanční prostředky prostřednictvím dárcovské kampaně na portálu Darujme.cz, využít expertní konzultace, setkat se se zástupci dalších podpořených projektů a účastnit se vzdělávacích seminářů.

Uzávěrka programu je průběžná během celého roku. Více informací najdete na stránkách programu ZDE.

Program Živá komunita funguje díky podpoře České spořitelny, manželů Hany a Dalimila Dvořákových, Nadace Jablotron, Bader philanthropies a dalších individuálních dárců. Mediálním partnerem programu je měsíčník Moderní obec.

Zaujalo vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.