13. ročník Dobročinné aukce vynesl téměř 4 miliony korun. Děkujeme!

Již po třinácté se na pražském Žofíně konala Dobročinná aukce. Tradiční benefiční akce spojující krásu umění a designu s krásou filantropie letos vynesla 3 883 700 Kč. Získanými prostředky Nadace Via podpoří aktivní lidi, kteří pečují o své okolí, budují dobrá sousedství, oživují česká města a venkov nebo přispívají svojí činností k zachování jedinečného a rozmanitého rázu české krajiny.


Třináctým ročníkem aukce provedla moderátorka Světlana Witowská spolu s profesionálním licitátorem Miroslavem Zíkou. V úvodu večera se na pódiu vystřídali Jiří Bárta, bývalý ředitel, a Zdeněk Mihalco, současný ředitel Nadace Via. Jiří Bárta tak po 22 letech předal svému nástupci pomyslné „žezlo“ a také zcela praktické štokrle, ze kterého může Zdeněk Mihalco získat rozhled potřebný k úspěšnému vykonávání ředitelské funkce…

Zájemci o dražbu mohli vybírat z 21 položek veřejné aukce a z dalších 75 položek aukce tiché. Do letošní aukce se zapojil historicky nejvyšší počet sedmdesáti devíti dražitelů. Nejdražší položkou večera se stal unikátní Armagnac z 19. století, který do aukce věnovaly první česká Madame Cognac & Champagne Tereza Franc a e-butik FINELABELS.CZ, a který byl vydražen za 200 000 Kč. Na druhém místě se umístila ikonická fotografie Václava Havla píšícího dopis Gustávu Husákovi od fotografa Oldřicha Škáchy za 170 000 Kč a na 160 000 Kč se vyšplhala částka, kterou dražitel zaplatil za Malou věž, ocelový objekt od sochaře Čestmíra Sušky.

Do aukce byla opět zapojena exkluzivní díla předních českých umělců a designérů, doplněná o vybraná kvalitní moravská a česká vína a především o nevšední zážitky. Hosté si během večera vydražili například projížďku tramvají T3 Coupé, voucher do fotbalové školy Petra Čecha nebo možnost stát se na jeden den dřevorubcem. Úspěšní dražitelé si zajistili účast na předfinálovém večeru StarDance, den vaření a následnou večeři s šéfkuchařem Janem Punčochářem a dokonce i filmovou či divadelní roli v seriálu Jana Hřebejka nebo divadelního spolku VOSTO5. Milovníci umění ocenili řadu neotřelých děl od autorů, jako jsou Antonín Kratochvíl, Krištof Kintera, Pasta Oner či Petr Nikl. Nechyběly ani šperky, například Amulet Eye od designérky Daniely Komatović či prsten v jediném originálu od studia ZORYA. Všechny položky dárci do Dobročinné akce věnovali zcela zdarma.

Tradiční součástí aukce byla tzv. Velká vlna, tedy příležitost nechat se unést vlnou filantropie. Během Velké vlny mohli zájemci věnovat libovolnou částku na rozvoj nového tématu Nadace Via Naše krajina. Letošní Velká vlna přinesla rekordní výtěžek 1 223 000 Kč. Díky němu budeme moci v příštím roce podpořit aktivity lidí, kteří vytvářejí udržitelné projekty napomáhající zadržet vodu v krajině, budovat vztah lidí ke krajině a obnovující například studánky, remízky či aleje.

Všem dárcům aukčních položek i dražitelům děkujeme za jejich štědré dary. Díky jejich podpoře bude v Česku více lidí, kteří mají dobré vztahy se sousedy, pečují o své okolí a darují druhým. Výtěžek z aukce rozdělíme na podporu komunitních projektů, které vedou k proměně a oživení veřejných prostranství, zlepšení sousedských vztahů nebo hájí veřejný zájem. Část výtěžku použijeme také na provoz a rozvoj fundraisingu Nadace Via. To nám umožní podporovat každý rok stovky komunitních a filantropických projektů, růst a zvyšovat náš dopad.

Za podporu děkujeme hlavním partnerům Dobročinné aukce, společnostem HOBRA – Školník s.r.o. a EMUN PARTNERS family office, a.s. a dále partnerům Accredio, a.s. a HAVEL & PARTNERS, s.r.o. Děkujeme také společnosti Zátiší Group za vynikající raut, Agentuře NKL za poskytnutí prostor, společnosti Aria Pura za provonění sálu, společnosti Party mirror za provoz fotokoutku, agentuře Hostesky.cz za milé a ochotné pomocnice a pomocníky, agentuře Sunny Jim za aukční videa a společnosti Manufaktura a Bohemia Paper za dárečky pro hosty. Děkujeme také všem vinařům, jejichž vína večerem doprovázela, konkrétně vinařství Dobrá Vinice, Rodinné vinařství Milan Sůkal, Wilomenna Vinařství Pod Chlumem, Vinselekt Michlovský, Šlechtitelská stanice vinařská, Velké Pavlovice, vinařství Zlati Grič, Klára Kollárová za Vinograf a Krondorf.

Ještě jednou moc děkujeme všem za krásný večer plný dobra a těšíme se na viděnou zase za rok! Za fotky děkujeme Gretě Blumajerové.

Celou fotogalerii z Dobročinné aukce si můžete prohlédnout ZDE.

Zaujal vás tento příběh? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.