Betonová zeď dostala nový kabát, historické centrum zase nový svetr

Díky živé komunitě a originálním nápadům aktivních lidí se mohou místa, kterých byste si běžně ani nevšimli, stát uměleckým dílem a potěšit tak nejedno oko a srdce. Podívejte se, jak lidé za podpory programu Živá komunita vytváří barevnou mozaiku na betonové zdi nebo jak se aktivní obyvatelé Uherského Hradiště rozhodli uplést městu vlastní svetr. Poznejte staré budovy, které se péčí mění v osobitý prostor a místo setkávání sousedských komunit.

Když má město svůj vlastní svetr

Umíte si představit, že by židle či stromy dostaly svůj vlastní svetr? Pletený přímo na míru, lidmi, kteří by s hravostí dítěte oživili místa, kterých byste si běžně možná ani nevšimli. Eva Blahová s dalšími dobrovolníky a umělci se rozhodli probudit zájem o toto tradiční a krásné řemeslo našich babiček a ozdobit zašlá a zanedbaná místa v Uherském Hradišti. O vyhlášení veřejné sbírky si slibují účast obyvatel, kteří na projekt přispějí svým nepotřebným pleteným oblečením, z něhož pak mohou vzniknout nové osobité výrobky. V červnu se během Mezinárodního dne pletení v čekárnách, kavárnách a jiných veřejných místech učilo pletení a háčkování dle tradice. Vyústěním celé akce bude výstava těchto výrobků, které budou zdobit různá místa historického centra. „Chceme vytvořit živý a barevný prostor pro společnou komunikaci občanů, studentů SUPŠ a umělců. Žijeme společně. Pleteme. Recyklujeme…Otevíráme témata jako setkávání, sdílení zkušeností, mezigenerační dialog, recyklace a udržitelnost,“ říká o projektu Eva Bláhová.

Zeď může lidi i spojovat

Město Nejdek ještě donedávna hyzdila zvýšená betonová zeď, která „vítala“ obyvatele a návštěvníky hned u jeho vstupu. Tuto nudu a šeď se ale rozhodla změnit skupina přátel spolu s místními organizacemi a městem zkrášlením samotné zdi. Všichni aktivní a nadšení lidé přiložili ruku k dílu a vytvořili mozaiku, která má být pojidlem sousedské komunity a příležitostí, jak vytáhnout lidi od televizorů a mobilů k aktivní činnosti a zájmu o společný veřejný prostor. Střípek po střípku tak vzniká barevná mozaika, která se na slunci leskne jak vodní hladina a vítá nové i známé příchozí do jejich města. Společným záměrem a patřičným nadšením roste dílo, které se může uchovat i příštím generacím a bude připomínat činnost jejich předků.

I loutky mohou ožít se sousedskou komunitou

Kdo si hraje, nejen nezlobí, ale může se pomocí hry sblížit i s ostatními. Jana Mokrá spolu s dalšími akčními ženami v obci Nedvědice se rozhodly pomocí pravidelných představení s loutkovým divadlem vytvořit základnu pro setkávání rodin a obyvatel obce. To by mělo sloužit jako bezpečné prostředí pro tvorbu, nenásilnou komunikaci a výrobu a vymýšlení marionet a nových loutkových her, které budou realizovány každý měsíc a na jejich tvorbě se může podílet kdokoliv. „Projektem chceme dosáhnout toho, aby se lidé v Nedvědici začali setkávat a dovolit si dělat nezištně něco pro druhé. Úspěchem pro nás bude, když jedenkrát za měsíc některá z rodin, skupina kamarádů nebo členové spolků připraví představení pro druhé a budou mít dostatečnou diváckou obec,“ říká o projektu Jana Mokrá.

V Nymburku se oživuje veřejné prostranství

Město Nymburk, kterým protéká řeka Labe a historické jádro je památkovou zónou, se potýká s nedostatkem veřejného prostranství pro setkávání lidí. V blízkosti náměstí se ale nachází poměrně velké prostranství, které je nevyužité a v němž vidí někteří aktivní lidé velký potenciál. V rámci akce „Zažít město jinak“ se pokusili místo oživit, a to hlavně prostřednictvím tvorby. Během slavností si lidé mohli například zkusit nasprejovat své graffiti, poslechnout si místní polabské básníky a kapely nebo se nakonec propojit s ostatními a zahrát si ve společném hudebním jamu na svůj nástroj. Akce byla vytvořena samotnými obyvateli Nymburka, kteří se mohli zapojit aktivně do dílčích příprav, výtvarných dílen, nebo být sami hudebníky, básníky, nebo výtvarníky. „Došlo k oživení veřejného prostoru, který se běžně takto nevyužívá a mohli se zde setkat obyvatelé Nymburka různých generací, seznámit se, předat si zkušenosti, prohloubit místní spolupráci a kultivovat vztahy mezi zájmovými skupinami,“ říká Gabriela Šinkorová

Veřejné dění v Novém Boru už není na vedlejší koleji

Nový Bor je malé městečko, které leží na rozhraní Lužických hor a Českého středohoří. Ač počet obyvatel v posledních letech mírně klesá, přesto se může pyšnit množstvím aktivních lidí, kterým jejich město není lhostejné. Díky sklářskému průmyslu a umělecké škole je město plné kreativců se spoustou nápadů.  Ne jinak tomu bylo i u tří kamarádů Leoše, Janka a Radka, kteří založili spolek Vedlejší kolej a dali si za cíl vytvořit ze starého nádražního skladu multifunkční prostor. Toto místo by mělo sloužit pro komunitní a společenské setkávání, ale zároveň slouží jako zázemí umělců, kteří zde mohou představit svá díla. „Takový „nenaleštěný“ prostor ve městě a okolí citelně chybí a některé akce se tak aktuálně konají v nevyhovujících podmínkách – případně se nekonají vůbec. A to Vedlejší kolej změní,“ říká o projektu jeden ze zakladatelů spolku Radek Kronika

Vildův mlýn si Jistebničtí zbourat nenechají

Když zavítáte do Jistebnice, města v Jihočeském kraji, možná vás vaše kroky dovedou k Infocentru Vildův mlýn, pojmenovaném po jeho posledním obyvateli – malíři a volnomyšlenkáři Vilému Štěpánkovi. Padající omítka budovy mlýna na něm už stačila vytvořit historické mapy času. Přemýšlelo se o jeho demolici, ale místní obyvatelé se za svůj mlýn postavili a nyní by rádi, aby v něm zase propukl život. Díky tomu se zformoval spolek Sedlecká, jehož členové za pomoci jistebnických dobrovolníků plánují vytvořit prostor pro sousedské posezení u kávy. Lidé se tak budou moci nejen potkat, ale i plánovat další aktivity spojené s opravou mlýna a vybudováním expozice zaměřené na připomenutí bohaté jistebnické historie. Součástí programu budou také kulturní akce, jako např. výstavy a divadla malých forem.

Zaujaly vás tyto příběhy? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.