Do Sousedského týdne se zapojilo 90 míst po celém Česku

Do prvního ročníku Sousedského týdne, který vyhlásila Nadace Via v týdnu od 20. do 26. května, se přihlásilo 90 akcí z celé republiky od Sokolovska až po Ostravsko. Akce ukázala, že Česko je plné sousedství, kde to žije. Mezi přihlášenými aktivitami se nejčastěji objevovala setkání u dobrého jídla, výměny knih nebo oblečení a kulturní či sportovní akce. Sousedské setkání jsme zorganizovali i v Nadaci Via, a to v sobotu 25. května v Klubovně v Praze-Dejvicích.

Pozvánka na Sousedský piknik

Přihlášené aktivity jsme v podobě oranžových puntíků doplňovali na online mapu dobrých sousedství. Na webu www.sousedskytyden.cz jsme také sdíleli tipy a inspiraci k uspořádání sousedských akcí.

K myšlence uspořádat Sousedský týden jsme se inspirovali v Plzni, kde již několikátým rokem organizují Evropský den sousedů. Díky našim grantistům, tedy příjemcům podpory v nejrůznějších nadačních programech víme, že v Česku existuje mnoho aktivních lidí s chutí spojit své sousedy pro dobrou věc. Proto jsme se rozhodli zasvětit jejich aktivitám rovnou celý týden,“ vysvětluje Martina Vaňková, jedna z organizátorek Sousedského týdne a doplňuje, že nejčastěji organizátoři přihlašují akce, jako jsou grilovačky, snídaně, pikniky a sousedské bleší trhy.

Mezi přihlášenými aktivitami je ale také například den otevřených dveří v hudební zkušebně pro děti a mládež, pravidelný komunitní běh v pražském parku nebo soutěž rodinných týmů o nejlepší závin.

Pražský komunitní běh „Podnuselák“

Nadace Via již 22 let podporuje ty, kteří se snaží udělat něco dobrého pro místo, kde žijí. I přesto v Česku stále existují místa, kde se lidé neznají, nemají se kde setkávat a převládá u nich nezájem o dění za vlastními dveřmi. „55 % dospělé populace v Česku žije v občanské pasivitě. Míra důvěry mezi lidmi je u nás zásadně nižší než ve společnostech, jež neprošly totalitní minulostí. Ke starým šrámům navíc přibyly i nové výzvy – žijeme uzavřeni do svých myšlenkových bublin, lidé z měst nerozumí venkovu a starousedlíci těm, kteří se k nim do obce přistěhovali teprve nedávno,“ potvrzuje Jiří Bárta, ředitel Nadace Via.

Sousedská výměna oblečení, knih, užitečností i věcí pro radost

Sousedský týden má proto povzbudit lidi, aby se osobně potkávali a poznali, a začali tak vzájemně vstupovat do svých myšlenkových světů. I díky tomu mohou nahlédnout svět očima těch, kteří jsou na druhé straně pomyslného příkopu a naučit se žít spolu a ne jen vedle sebe.

Sousedské odpoledne Nadace Via bylo plné her pro děti i dospělé

Vlastní akci jsme v rámci Sousedského týdne uspořádali také za Nadace Via, a to Sousedské odpoledne v dejvické Klubovně. Počasí se vydařilo, a tak jsme mohli poznat naše sousedy a sousedky při dobrotách z pikniku spojeném s výměnou oblečení, dětskou výtvarnou dílnou a živým hudebním vystoupením. Fotografie ze Sousedského odpoledne si můžete prohlédnout v tomto albu.

Děkujeme komunitnímu a kulturnímu centru Klubovna za bezplatné poskytnutí prostor a kytaristovi a zpěvákovi Ricardu Riverovi za hudební vystoupení.

Zajímá vás, co děláme? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.