Program ViabilityNet 3.0 míří ke svému závěru. Co se díky němu povedlo?

Seznamte se s některými z účastníků mezinárodního programu ViabilityNet 3.0 a s aktivitami, kterým se v rámci komunitních projektů věnují. V Bratislavě se sousedé mohou seznámit ve Stanici Záhreb, v malé bulharské vesnici Bela Rečke vzniká nové místo setkávání ve zrekonstruované škole. Aktivní lidé, kteří organizují společné akce pro své sousedy, se najdou i v jabloneckém paneláku nebo severomoravské vísce o dvou stech obyvatelích.

Andriy Korbetsky z Ukrajiny je členem místního zastupitelstva ve městě Kamyanka-Buzka a nabízí právní poradenství lidem v nouzi. Ve své práci se potkává s mnoha staršími lidmi. Proto se rozhodl vytvořit prostor, kde se mohou setkat lidé různých generací a z různého zázemí, mluvit spolu o věcech, které je zajímají nebo tíží v jejich městě a užít si spolu trochu legrace.

V Bratislavě komunitní Život vzkvétá. Dušan Martinčok k němu přispívá i Stanicí Záhreb, projektem, v němž organizuje různé typy aktivit pro místní, aby se mohli seznámit se svými sousedy napříč generacemi. Jedna mezigenerační skupina společně vytváří amatérské divadelní představení, někteří se přidají k mezigenerační “pub quizu”, jiní udržují svá těla s podporou Nordic walking. Dušan spolu se svojí kolegyní Táňou věnovali mnoho úsilí publikaci Záhrebská, která vypráví příběh lidí spojených s centrem denní péče v Záhrebské ulici v Bratislavě. Do svého “viabilitího” projektu Dušan zahrnul i svoji oblíbenou náplň volné času – čtenářský klub.

Galina Dimitrova-Dimova se se svou rodinou přestěhovala do nového domova v Bela Rečke v Bulharsku před 5 lety. Od té doby v této vísce organizuje nemálo aktivit. I přesto postupně získala pocit, že se do nabídky v této vesnici vzdálené 2 hodiny autem ze Sofie nechtějí místní zapojovat. Proto byl součástí jejího projektu festival « Slétání hejna », kde návštěvníci mohli zažít hudbu, jídlo, různé workshop a mnohem víc. V mezičase se Galina spolu s dalšími místními věnuje rekonstrukci prostor v původní škole, aby se měli lidé kde setkávat a něco spolu vytvářet. Renovace se blíží k úspěšnému konci. Kromě těchto počinů Galina organizuje pro místní různé volnočasové možnosti a ve vedlejší vesničce pomohla s otevřením “čitaliště”, kulturního centra, které má v Bulharsku dlouholetou tradici.

Lenka Opočenská žije v paneláku. Jejich panelák je oproti jiným téměř přímo na břehu jezera v jedné části Jablonce a bydlí v něm přibližně 200 obyvatel. V suterénu měli prázdnou místnost a Lenka začala s ostatními sousedy mluvit o tom, zda ji náhodou k něčemu nevyužít. Povídání se změnilo v akci a sousedi různého věku se zapojili do malování, dekorací zdí a nákupu nábytku. Součástí úprav byla také izolace, aby při aktivitách nebyli rušeni sousedy shora. V místnosti už lidé zorganizovali několik sousedských setkání, nejen za účelem opravných prací, ale také proto, aby spolu mluvili o věcech, které je v paneláku trápí.

Veronika Juhász se snažila oživit zahradu mezi domy ve starší části Budapešti. Chtěla udělat ještě víc, jenom sousedům se to moc nelíbilo. A tak přesunula svoji aktivitu blíže domovu, na dvorek blízko svého bydliště. Poté, co začala navazovat kontakt s místními, zjistila, že na podobnou změnu ještě nejsou připraveni a rozhodla se místo toho zorganizovat pouliční festival pro místní. Cílem festivalu bylo umožnit lidem, aby se mohli začít seznamovat a poznali, kdo žije kolem nich. Festivalem chtěla Veronika také inspirovat místní, aby jednou v budoucnosti mohli přistoupit na myšlenku, že je fajn oživit zahrádku před vlastním domem jako prostor, kde je možné být spolu.

Kamenka je malá obec v Moravskoslezském kraji, kde žije aktuálně pouhých 205 obyvatel. Většina historických obyvatel byla po druhé světové válce odsunuta a jiní se přistěhovali. I přes malý počet lidí v Kamence spolkový život neskomírá – mnoho místních se zapojuje do různých oslav a dalších možností, jak trávit společně čas. Kristýna Ondřejová se pokouší propojit tyto různé iniciativy tak, aby probíhaly společně a místní z nich měli co největší užitek. Do teď se jí podařilo přizvat zástupce z jiných spolků, aby s ní spoluorganizovali několik již naplánovaných akcí, a setkala se s místním osadním výborem.

Zaujaly vás tyto příběhy? Chcete, aby vám příště neunikla žádná novinka z našich programů? Přihlaste se k odběru ViaCafé, e-mailového zpravodaje s aktuálními informacemi a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko.