Dobročinná aukce na Žofíně vynesla rekordních 4,2 mil. Kč. Děkujeme

V předvečer svátku dárcovství Giving Tuesday jsme zažili velkolepou oslavu filantropie. Na pražském Žofíně se konala Dobročinná aukce, jejíž výtěžek byl letos opravdu rekordní – 4 160 200 Kč. Získanými prostředky podpoříme vznik dobrých sousedství a mladé lidi, kteří chtějí pomáhat ve svém okolí.


Letošní aukce byla v pořadí už dvanáctou a provedla nás jí moderátorka Světlana Witovská spolu s profesionálním licitátorem Miroslavem Zikou. A o které položky byl největší zájem? O umění a netradiční zážitky. Za nejvyšší částku, 180 000 Kč, se vydražil obraz Last in Paradise od Pasty Onera. O druhé místo se na seznamu nejúspěšnějších položek podělily dílo Krištofa Kintery a váza Crystal Rock od Nadačního fondu Lasvit, na obě položky vítězní dražitelé přihodili 140 000 Kč. Za 120 000 Kč si jiný dražitel odnesl vázu Krakatit od sklárny Rückl s unikátním brusem navrženým Ronym Pleslem. Velký zájem byl také o vydání básně Karla Jaromíra Erbena Záhořovo lože, jehož výtvarného zpracování se ujal František Skála.

Napínavý souboj držitelů jsme sledovali i u tréninku s olympijským vítězem Jaroslavem Kulhavým v Čeladné, výsledný příhoz činil 160 000 Kč. K naší radosti se mezi nejúspěšnější položky umístil i Filantropický rodinný den s Nadací Via. Pro vítězného dražitele a jeho děti připravíme den nebo rovnou celý víkend plný filantropie a poznání, jaké je pomáhat. Program skončí večeří v restauraci V Zátiší s naším ředitelem Jiřím Bártou. Úspěch slavila také netradiční položka v podobě domácích vepřových hodů s řezníkem Františkem Kšánou z Ambiente.

Ani letos nechyběla na Dobročinné aukci tzv. Velká vlna, tedy příležitost nechat se unést vlnou filantropie. Během letošní Velké vlny mohli zájemci věnovat libovolnou částku na rozvoj programu Dobro-druzi, kterým už 5 let podporujeme mladé lidi v pomoci druhým. Účastníci posledního běhu programu nás přišli inspirovat k dobrým skutkům přímo na Dobročinnou aukci a vyprávěli nám, jak a proč pomáhají svému okolí. V průběhu Velké vlny přispělo 56 dárců celkem 1 272 000 Kč.

Celkem jsme dražili na osm desítek uměleckých a designových děl, vín a především jedinečných zážitků, jako kurz francouzské cukrařiny s Ivetou Fabešovou nebo večeře s manželi Hilšerovými. Z uměleckých děl a designu si mohli návštěvníci dvanácté Dobročinné aukce vydražit také díla Petra Nikla a Patrika Hábla, šperky od Gravelli a Zoryi, krajkový límeček od návrhářky Zuzany Kubíčkové či vibrátor Musa edition z dílny designérky Anny Marešové spolu s originální kresbou Lukáše „Musy“ Musila. Všechny položky dárci do Dobročinné akce věnovali zcela zdarma.

Všem dárcům aukčních položek i dražitelům děkujeme za jejich štědré dary. Díky jejich podpoře bude v Česku více lidí, kteří mají dobré vztahy se sousedy, pečují o své okolí a darují druhým. Výtěžek z aukce rozdělíme na podporu komunitních projektů, které vedou k proměně a oživení veřejných prostranství, zlepšení sousedských vztahů nebo hájí veřejný zájem. Část výtěžku použijeme na rozvoj našeho programu Dobro-druzi, kterým se snažíme vést mladé lidi k dobročinnosti a část půjde také na provoz a rozvoj fundraisingu Nadace Via. To nám umožní podporovat každý rok stovky komunitních a filantropických projektů, růst a zvyšovat náš dopad.

Za podporu děkujeme partnerům Dobročinné aukce, kterými letos byli Hobra-Školník, Emun Partners a Libor Malý. Děkujeme také společnosti Zátiší Group za vynikající raut, který nám poskytla s velkou slevou, agentuře NKL za poskytnutí prostorů za velmi výhodných podmínek, agentuře Hostesky.cz za milé a ochotné pomocnice a společnosti Manufaktura za milé pozornosti pro hosty.

Ještě jednou moc děkujeme všem za krásný večer plný dobra a těšíme se na viděnou zase za rok! Za fotky děkujeme Anně Šolcové. Celou fotogalerii z Dobročinné aukce si můžete prohlédnout tady.