Začíná Měsíc dobročinné závěti

Na 13. září připadá Mezinárodní den závěti, který připomíná možnost věnování peněz, nemovitosti či cenných papírů dobročinné nebo veřejně prospěšné organizaci. Konat dobré skutky totiž lze jak za života, tak i po něm, a to prostřednictvím dobročinné závěti. U příležitosti Mezinárodního dne závětí vyhlašuje Koalice za snadné dárcovství za finančního přispění Nadace Via Měsíc dobročinné závěti, který bude trvat od od 13. září do 12. října. Dárcům a dárkyním, kteří v tomto období budou ve své poslední vůli pamatovat na dobročinnou organizaci blízkou jejich srdci, proplatíme notářský poplatek za sepsání závěti.

V mnoha státech Evropy je forma darování ze závěti běžná – malý nebo velký dar poskytují tisíce lidí a nejen ti bohatí. Dobrá vůle pomáhá světu, ve kterém žijeme, a každý dar má smysl. V Nadaci Via se snažíme dobročinnost podporovat šířením inspirativních příběhů dárcovství. Ty nejsilnější i z oblasti závěťového dárcovství oceňujeme Cenou Via Bona. Přečtěte si příběhy závěťových dárkyň, které ji v posledních letech získaly.

Příběhy dárců

Paní Horová, dárkyně Nadace Via
S panem Horou prožila paní Horová společných 63 let, dožili se diamantové svatby. Když se potkali s Nadací Via, bylo jim 83 let. Děti neměli, a i když žili prostý život, koupili si v šedesátých letech domek na pražské Bílé Hoře. A tou dobou začali řešit, jak co nejlépe naložit s penězi za prodej domu. Peníze, které Nadace Via díky závěti manželů Horových získala, byly právě výsledkem tohoto prodeje. Paní Horová v tom měla docela jasno: „Do hrobu si je nevezmeme a ani české, ani ukrajinské vládě je nechávat nebudeme.“ A tak si paní Horová s panem Horou začali plnit svůj sen: „Děti jsme neměli, ale víme, jak těžký život mají děti v chudých rodinách v Karpatech. Budeme pomáhat jim.“ Skromný pár za svůj život naspořil a pomocí Nadace Via dětem z Podkarpatské Rusi za svého života a následně v závěti paní Horové daroval celkem obdivuhodných 1,6 milionu korun. V roce 2006 obdrželi za své dobré skutky Marie a Václav Horovi Čestnou cenu správní rady Nadace Via.

Marie Horová pocházela z Podkarpatské Rusi, ale život prožila v Praze. Při Nadaci Via založila se svým manželem Fond manželů Horových. Před smrtí odkázala Nadaci Via svůj majetek.

Rozhovor s Jiřím Bártou o paní Marii Horové, první závěťové dárkyni Nadace Via, vyšel v čtvrtletníku Umění darovat. Přečíst si ho můžete i na našem blogu.

Marcela Mejstříková, dárkyně Mamma HELP
„Mamma HELP se stal mým druhým domovem. A protože jsem bohužel v životě ztratila své blízké a nemám nikoho, komu bych odkázala svůj majetek, rozhodla jsem se, že ho věnuji Mamma HELPu,“ říká paní Marcela, která se dnes v organizaci věnuje především svému oblíbenému umění: šije a tvoří krásné předměty a také navazuje na to, čemu se věnovala v pracovním životě – instaluje výstavy.
Paní Marcele se ulevilo, že má svůj odkaz vyřešen a může svou obdivuhodnou energii věnovat tomu, co dělá ráda: chodí na procházky, koncerty, výstavy a další kulturní akce. „Nejsem asi úplně typickou důchodkyní. Na minulost příliš nevzpomínám, žiju přítomností a budoucností,“ říká optimisticky. V roce 2018 jsme ji ocenili Cenou Via Bona v kategorii Závěť pomáhá.

Více informací o Měsíci dobročinné závěti najdete na našem webu nebo na www.zavetpomaha.cz.

Chcete podpořit Nadaci Via darem ze závěti? Více informací najdete tady.