Muzikanti z celého světa se sjeli, aby zahráli místním na hrázi Mlýnského rybníka

Rodina Hošků svými silami rekonstruuje překrásný mlýn ve stylu selského baroka. Jedná se o výjimečné místo s bohatou historií vedle Mlýnského rybníka a přilehlého parku. V sobotu 18. 8. zde ukázali výsledek týdenního workshopu muzikanti z celého světa.

Atmosféra byla vskutku unikátní, představte si zapadající slunce nad rybníkem, profesionální muzikanty hrající Händela a obecenstvo místních, kteří se těší z lahodných tónů. Týdenní workshop, který zde uspořádali Jurij Likin (sólo hobojista Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK) a Ondřej Šindelář (člen České filharmonie) hostil dechaře až například z dalekého Honk-kongu, Švédska, Běloruska a dalších zemí. Po usilovné práci, mnoha hodinovém zkoušení a krmení se koláči od paní Hoškové, které pro ně každý den pekla, nacvičili skladby nejenom G. F. Händela, ale také například G. Ph. Telemanna nebo J. B. Lully. Jednalo se tedy o skvostný hudební zážitek.

Pan Hošek starší a mladší jsou oba sochaři, takže součástí starobylého mlýna a přilehlých zahrad jsou také sochy těchto tvůrců, vevnitř jsou pak k vidění obrazy a jiné umělecké objekty. V mlýně je pak možné si dát malé občerstvení a kávu a pokochat se scenérií rybníka. Jedná se o živé místo, kde se rodina snaží pořádat různé společenské akce pro místní, ale místo je natolik unikátní, že určitě přitáhne i lidi z celého okolí. Tuto snahu jsme podpořili v rámci programu Živá komunita.

Cílem projektu je vytvořit milé a „inteligentní“ místo a program pro setkávání lidí různých povah, zaměření, nadání. Součástí budou výtvarné dílny, výstavy, koncerty, přednášky, tematické večery, kulturní salon, osada, filmové večery, filmové dílny, masopust, adventní koncerty, tři králové, společné oslavy a slavnosti apod.