Davidové přes Alpy pro Dobrodruhy

Jedním z nejdobrodružnějších způsobů, jak podpořit vaši oblíbenou neziskovou organizaci, je uspořádat dárcovskou (tzv. peer2peer) výzvu. Letos na podporu Nadace Via proběhly čtyři výzvy, všechny sportovní, a jejich fyzická obtížnost neustále stoupala a stoupala, až dostoupila výšin italských Alp.

Dva dobří přátelé, finančně právní stratégové, oba shodou okolností Davidové, se rozhodli, že svou plánovanou účast na cyklistickém etapovém závodě dvojic Tour TransAlp v červnu 2018 spojí s dobročinným účelem. Na podporu filantropie dětí a mladých, kteří se učí, jak nejlépe pomáhat druhým v programu Dobro-druzi, vybrali na své cestě 109 878 Kč.

„Proč jsme do toho šli? Protože nás prostě zaujala chytrá myšlenka projektu Dobro-druzi a my chceme podporovat a podílet se na chytrých věcech. Navíc efektivita výběru peněz díky platformě Darujme.cz připravené Nadací Via byla skvělá a to pro nás bylo rozhodující. Jsme velice rádi, že máme kolem sebe přátele, kolegy a klienty, kteří podpořili projekt finančně a nás milými vzkazy a průběžným povzbuzováním. Nezdá se to, ale nevěřili byste, jak to pomáhá překonat toho našeptávače ve Vás, který po 20 km stoupání začne drmolit: proč to vlastně děláme, máme to zapotřebí, když to tak bolí? Ano, máme! A těšíme se na další, třeba i bolavé výzvy. U Dobro-druhů rozhodně nekončíme! Budeme u nich vidět i s našimi společnostmi, advokátní kanceláří Havel & Partner a finančně strategickým expertem Bureš & partneři,“ vzkazují David Neveselý a David Bureš.

Těžká dřina mezi alpskými vrcholky

Tour TransAlp opravdu není pro každého. Vedle cyklistických nadšenců se závodu účastní i profesionálové. Na cestě dlouhé 850 km musíte překonávat 18 000 m převýšení. Pro ty z vás, kterým tohle číslo nic neřekne, si představte, že stoupáte po svazích s dlouhými lyžařskými sjezdovkami. Některé etapy mají přes 3 000 výškových metrů.

David Neveselý každý den po sesednutí z kola ještě našel energii a psal skvělé reportáže, které jsme rozesílali všem dárcům jejich výzvy, takže jsme mohli oběma borcům držet palce každý den s čerstvými zprávami jako je tato:

„Lamentuju nejdříve v duchu, pak i nahlas. Mám dojem, že stojím na místě. Ještěže mám v zádech Davida, když bylo nejhůř, prostě do mě strčil. Později při analýze zjišťuji, že v tuto chvíli jsem jel nejvyšší výkon i tepy za poslední dva dny. Strašná dřina, když už si myslíte, že je konec. Znovu zpytuji svědomí a nadávám si za zbytečnou dopolední stíhačku. Jak jsem se dostal z cíle na travnatou plochu místního hřiště, nevím. David toho má taky plné zuby.“ píše David v reportáži z šesté, předposlední etapy.

Celou reportáž den po dni přímo ze závodu najdete zde.

Cestou překonávali nejen výškové kilometry, ale nevyhnuli se ani pádům v hromadných srážkách, svalové horečce, bolestech sedacích částí jejich statečných těl, vedru ani zimě. Co jim ale nedošlo asi nikdy, i přes všechno ostatní, byla vůle dojet závod do konce. Ono když také nejedete jen sami za sebe, ale sleduje vás každý den přes 40 lidí, dodá vám to další várku motivace.

Nakonec Davidové po sedmi dnech v sedlech dojeli v první třetině startovního pole na 32. místě ve své kategorii. Gratulujeme k báječnému výkonu!

Kolečka sa otáčajú a korunky se sypou

Těžko říct, které dobrodružství bylo větší, jestli to sportovní nebo filantropické. Cílovou částku měli Davidové nastavenou na 50 000 Kč. Tu ale překonali ještě před tím, než odstartovali na závodě. Mají kolem sebe spoustu lidí, kteří neváhali a posílali i velké částky na podporu jejich dobročinné mise. Nejvyšší dary se pohybovaly až okolo 20 000 Kč.

Vše, co se vybralo nad 50 000 Kč, Davidové ještě zdvojnásobili! Obrovský dík jim oběma patří za napínavý sportovní zážitek, úsilí vložené do uspořádání dárcovské výzvy a za jejich vlastní finanční dary.

Svou výzvou podpořili spolu se všemi svými dárci děti a mladé lidi v programu Dobro-druzi.

Mladé Dobro-druhy učíme:
  • jak pomáhat správně – sbírat víčka není ten nejlepší nápad,
  • jak uspořádat svou první benefiční akci a nespálit se,
  • jak zapojit kamarády a spolupracovat,
  • zodpovědně dovést projekt do konce – je to na nich, ne na dospělácích,
  • rozvíjet kreativitu – vyrábějí sami plakáty, malují obrázky do aukcí,
  • hospodařit s pevně daným rozpočtem

Krom provázení pomáháním poskytujeme také finanční podporu. Dobro-druhy podporujeme i finančně. Od Nadace Via získá každý tým 5000 Kč na uspořádání dobročinné akce a až 20 000 Kč přidáme k jejich výtěžku.

Z darů této dárcovské výzvy podpoříme nová Dobro-družství dalších týmů v novém školním roce 2018/19. Uspořádáme dvoudenní setkání pro 45 dětí a mladých a jejich patronů z 15 vybraných projektů. Další prostředky použijeme na tvorbu příručky pro učitele, aby mohli filantropii zařadit do výuky.

Co všechno se týmům mladých filantropů povedlo v minulém školním roce se podívejte zde.

Zaujalo vás, co udělali Davidové pro Dobro-druhy? Co takhle zkusit vlastní výzvu? A rovnou pro Dobro-druhy?

Vůbec nemusíte jezdit takovou dálku jako Davidové. Můžete pro dobrou věc oslavit narozeniny, ujít nebo uběhnout přiměřenou trasu, vyšplhat na kopec nebo třeba zatančit u tyče. A cílovou částku si nastavíte tak, abyste se v ní cítili dobře.

Chcete vědět víc? Ozvěte se.

Martina Vaňková

Martina.vankova@nadacevia.cz, 734 871 843

[/tatsu_text][/tatsu_column][/tatsu_row][/tatsu_section]