13 posádek Dobro-druhů doplulo zdárně ke svému cíli – čtyřicítce benefičních akcí

Je léto a týmy Dobro-druhů z posledního ročníku filantropického programu pro děti a mládež si užívají zasloužený odpočinek po několika měsících naplněných filantropií. Jejich dobrodružství začalo minulý rok v listopadu, kdy se všechny týmy setkaly v Praze na úvodním setkání. Podpořené týmy od nás získaly vzdělání, finance i metodickou podporu. Dobro-druzi nám i letos dokázali, že při pomáhání druhým nezáleží na věku ani financích a uspořádat benefiční akci pro dobrou věc může každý z nás.

Jestli už jste zvědaví, jak děti a mladí lidé pomáhají, pusťte se spolu s námi do čtení.

Dobro-druzi v číslech

Letošního ročníku se účastnilo 226 dětí a mladých lidí ze 13 týmů. Dobro-druzi na to nebyli sami, pomohli jim jejich patroni i 229 dobrovolníků. Na přípravě dobročinných akcí se podílelo několik věkových kategorií, nejmladší dobro-druzi navštěvují čtvrtou třídu a nejstarší patron oslaví letos 67 narozeniny.

Dobro-druhům se podařilo za 6 měsíců uspořádat 40 benefičních akcí, na kterých vybrali 597 302 Kč. Akce navštívilo přes 8 000 návštěvníků, z nichž polovina přispěla na dobročinné účely. Nadace Via spolu s dárci přispěla na realizaci benefičních akcí částkou 65 000 Kč a také navýšila výtěžek z akcí na 1 023 902 Kč.

Moderní technologie i chemické pokusy

Jste zvědaví, jaké originální benefiční akce mladí dobro-druzi a dobro-družky vymysleli? Mezi oblíbené stálice patřily různé prodejní jarmarky či koncerty. Dobro-druzi se však nebáli ani chemických workshopů a vězte, že i výrobou umělé krve můžete konat dobro.  Tým Dak. Dejte, kolik snesete uspořádal úspěšný golfový turnaj. A během dětského dne na hvězdárně v Ondřejově se mohli návštěvníci setkat s Krtkem kosmonautem, který se vrátil z výpravy do vesmíru.

V letošním ročníku se dva odvážné týmy pustily do online dárcovství přes Darujme.cz. Týmy zjistily, že založení výzvy na Darujme je hračka a získaly tak pro své projekty dalších 50 000 Kč. Díky výzvám se jim podařilo oslovit dárce, kteří se třeba zrovna nemohli účastnit jejich benefičních akcí.

Na začátku letošního roku jsme se dojímali společně s projekty Záchrana kapličky v Hlubanech a Slabikáře pro všechny. Tyto dva týmy se seznámily na úvodním vzdělávacím semináři. Hlubanské projekt týmu Slabikáře pro všechny nadchl a rozhodli se, že i oni přispějí na nákup slabikářů do českých škol v zahraničí.

Co se díky letošním Dobro-druhům podařilo?

Zajímá Vás, jak si týmy mladých dobro-druhů vybírají, komu pomohou? Dobro-druzi se většinou snaží pomáhat přímo ve svém okolí. Několik týmů pomáhalo nemocným kamarádům a přispělo na nákup zdravotních pomůcek a rehabilitační péče. Dobro-druzi podpořili také dvě hendikepované sportovkyně. Výtěžek benefičních akcí pomáhal i lidem v nouzi. Myslelo se také na opuštěná zvířata, kterým pomohly hned dva týmy. Charitativní běh přispěl na výzkum léčby onkologických onemocnění. Jeden tým pomáhá zachraňovat kapličku v Hlubanech. Další tým podpořil vzdělání českých dětí v zahraničí a děti s paní učitelkou se vypravily předat nakoupené slabikáře přímo do českých škol v Srbsku a na Ukrajině.

Letošní ročník Dobro-druhů jsme společně oslavili na černovém závěrečném setkání, kde týmy sdílely své úspěchy, zkušenosti i nápady na další dobročinné projekty. Kromě toho je navštívili Marek Hilšer, který Dobro-druhům poděkoval a vysvětlil jim, že již teď jsou na dobré cestě, a také zkušené filantropky z Gymnázia Kladno.

Shrnutí máme za sebou a teď se pojďme mrknout na to, jak se dařilo jednotlivým týmům.

Pomoc má hodně podob

Studenty oboru řezník-uzenář z Integrované střední školy ve Valašském Meziříčí spojuje láska k poctivému řemeslu a chuť pomáhat. Během adventních trhů proto na náměstí postavili stánek, kde prodávali guláš a klobásy vlastní výroby. Návštěvníci trhů si díky nim pochutnali na poctivém jídle a utržené peníze – 21 638 Kč studenti předali rodině Šimonka, který se před třemi lety při koupání otrávil oxidem uhelnatým a zůstává ve vegetativním stavu. Péče o Šimonka je pro rodiče velmi nákladná, proto by studenti rádi vybrali peníze na léky, zdravotní pomůcky a rehabilitační a fyzioterapeutickou péči.

…DAK. Dejte, kolik snesete.

Víte, co je to mukopolysacharidóza? Ne? Právě proto je o ní třeba začít mluvit. Dorota, Adéla a Klára už několik let společně jezdí na dětské tábory pořádané neziskovou organizací a každá si vede ještě své vlastní dobrovolnické projekty. Když ale Klára začala jako budoucí praktická lékařka pro děti a dorost pracovat na oddělení pro pacienty s mukopolysacharidózou, rozhodly se spojit síly a uspořádat charitativní dražbu a golfový turnaj pro rodinu sedmiletého Vojty, které tato nemoc významně zasahuje do denního režimu i rodinného rozpočtu. Holky se s benefičním akcemi popraly velkolepě a pomohou  tak Vojtově rodině částkou 202 142 Kč.

Záchrana kapličky v Hlubanech

Když je v Hlubanech potřeba s něčím pomoci, můžete si být jisti, že tým 15 zdejších Dobro-druhů u toho nebude chybět. Na kontě už mají veřejné úklidy, pomoc v domově pro seniory, starost o dětskou hernu nebo výpomoci během akcí pro veřejnost. Letos se snaží pomoci s opravou kapličky v Hlubanech, aby mohla následně sloužit nejen jako církevní objekt, ale také jako místo pro setkávání obyvatel Hluban. Uspořádali vánoční a jarní bleší trhy a získali tak na záchranu kapličky 23 800 Kč.

Máme rádi psy – pomáháme jim

Je jim teprve 10 let a seznam jejich dobrých skutků je delší než u leckterých dospělých. Čtvrťáci ze ZŠ v Klánovicích z peněz obdržených na Vánočním a Velikonočním jarmarku adoptovali zvíře v pražské ZOO, potřebným v Africe pořídili barely vody, slepice a dvě kozy, podpořili Kojenecký ústav a ještě přispěli psímu útulku v Libni. A právě útulku a 15 pejskům, kteří v něm našli útočiště, děti pomáhaly i letos. Prostřednictvím jarmarku, benefiční snídaně a jarního benefičního běhu věnovali pejskům částku 29 379 Kč. Celkově poputuje na krmivo, vybavení útulku, potřeby pro psy a veterinární ošetření částka 63 020 Kč.

Běh s Boženkou

Někdo běhá pro zdraví, třídní kolektiv z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové pro naději. V roce 2016 studenti uspořádali charitativní běh na pomoc Míše, která trpí dětskou mozkovou obrnou. Letos akci zopakovali a výtěžek 55 725 Kč věnovali na konto Anetka pro dětské onkologické pacienty. Jejich kamarádka Anetka této nemoci podlehla, proto pomáhají, aby dali naději dalším dětem se stejnou diagnózou.

SLABIKÁŘ PRO KAŽDÉHO

České školy najdete po celém světě. Ne vždy se v nich ale děti mají z čeho učit a do čeho psát. Žáci 4. a 5. třídy z malotřídní škole v Lubině u Kopřivnice uspořádali sbírku pro českou školu v Rumunsku a nakoupené slabikáře, učebnice a sešity jeli svým českým vrstevníkům do banátského Eibenthálu osobně předat. Tentokrát by chtěli ve spolupráci s organizací ADRA pomoci hned dvakrát a z částky 26 521 získané během Valentýnského koncertu a svačinkového dne pořídili učebnice a sešity českým školám v Srbsku a na Ukrajině. Celkově poputuje do českých škol v zahraničí pomoc ve výši 60 163 Kč.

Hudbou ku prospěchu

Láska k hudbě spojila partu mladých Chomutováků ve věku 16 až 17 let, kteří věří, že hudba může sjednotit i veřejnost k pomoci lidem v nouzi. Na plánovaném benefičním koncertu pořadatelé sami vystoupili s rapovými písněmi, ale na své si přijdou i milovníci rocku, folku nebo hip hopu. Výtěžek ze koncertu 4 000 Kč darují Charitě Chomutov na zajištění potravinové pomoci pro ty, kdo se nacházejí v hmotné nouzi nebo nemají domov.

Charitativní bádání pro všechny

Od popularizace vědy k pomoci potřebným, takovou cestu ušel tým Mladých vědátorů z Libochovic. Pro veřejnost pořádali 4 vzdělávací akce a výtěžek 38 300 Kč věnují na dobrou věc. Letos pomůžou třem dětem. Spolužákovi Adamovi, kterému zůstaly po prodělané meningitidě trvalé následky a neobejde se bez pomoci druhých a invalidního vozíčku, Matyáškovi, který se narodil předčasně a má tolik diagnóz, že by se to sem ani nevešlo a nakonec malému Ondráškovi, který prodělal ve 3 měsících operaci srdce a tím začal jeho boj o to, jaký jeho život bude. Celkově poputuje 71 942 Kč  na intenzivní rehabilitaci, rehabilitační pomůcky a další potřebné věci, které jim zkvalitní už tak nesnadný život.

Šťastná sedmička pomáhá

Šťastnou sedmičku nespojují jen stejný rok narození a společná léta ve školní lavici v Otnici, ale také dobrovolnické aktivity, do nichž se společně pouštějí. Po zapojení do příprav Aloiských hodů a akcí pro děti z Dětského domova Lila letos pomáhali paní učitelce, která učila už jejich rodiče a prarodiče, a na niž všichni vzpomínají s úsměvem na tváři. Paní učitelka má potíže s chůzí, a proto jí Šťastná sedmička ráda pořídila pojízdné vozítko. Částku 78 455 Kč sháněli pomocí aukce s kulturním programem, pečením vánočního cukroví.

Smajlík – Dojedeme až do cíle

Devět dívek ze ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Bílovec pokračuje v tradici školního filantropického projektu Smajlík. Během účasti v Dobro-druzích uspořádaly 4 benefičních akcíe na pomoc Kristýnce, která se narodila s rozštěpem páteře a je upoutána na invalidní vozík. I přes svůj handicap je vášnivou a úspěšnou sportovkyní, na Mistrovství ČR v alpském lyžování dokonce získala ve své kategorii zlatou medaili. Děvčata částku 36 297 věnují na pokrytí nákladů na lyžařské soustředění pro Kristýnu a její asistentku. Celkem Kristýnka obdrží 69 939 Kč.

Pro více úsměvů

Žáci z Ekotýmu na Purkyňově gymnáziu ve Strážnici mají společnou touhu dělat něco, v čem vidí smysl. V minulosti uspořádali tvůrčí dílny a vánoční blešák a výtěžky z nich věnovali například Dětskému domovu ve Strážnici a Nadaci Jakuba Voráčka. Letos pomáhali rodině jejich spolužáka Dominika, který přišel o tatínka a spolu s maminkou se nyní stará o své čtyři sourozence. Prostřednictvím dílen, blešáku, novoročního koncertu a sluníčkového dne spolužáci vybrali 44 399 Kč, z nichž bude Dominik moci zaplatit výdaje spojené s budoucím studiem na vysoké škole.

Kapka světla

Hvězdnému týmu z Ondřejova není zájem o jeho okolí cizí. Před pár lety se jeho členové zasloužili o popularizaci světelného znečištění a vlastními silami zrekonstruovali tamní zastávku, zakoupili lavičky a vyzdobili je astronomickou tematikou, aby ani turisté neměli pochyb o tom, že se nachází ve vesnici s největší hvězdárnou ve střední Evropě. Letos pomohli kamarádce Kristýnce, která je na vozíku. Kristýnka je členkou florbalového týmu Jaguars v Praze a hodil by se jí sportovní vozíček. Na ten jí její kamarádi vybírali peníze během 7 benefičních akcí. Podařilo se jim nadchnout pro pomoc celý Ondřejov a získat tak částku 62 506. Po navýšení výtěžku poputuje ke Kristýnce 98 648 Kč.

Vánoční charitativní koncert

Školní parlament Gymnázia Kroměříž se rozhodl ke 135. výročí založení školy zavést novou tradici v podobě Vánočního charitativního koncertu školního sboru. V předvánočním čase se během něj setkalo 186 návštěvníku z řad učitelů, žáků a jejich rodičů a společně přispěli částkou 7 937 Kč na hezké Vánoce organizaci Zatoulané štěstí, která poskytuje pomoc zatoulaným kočkám bez jakéhokoliv předvýběru. Celková částka 15 874 poputuje na zajištění veterinární péče pro umístěná zvířata a nákup krmení.