Jak vypadá důvěra?

Jak vypadá důvěra? Jak se vlastně projevuje? Co pro nás znamená?

Byl první sluneční dubnový pátek, těsně po oběde, a my v nadaci jsme si nad těmito otázkami lámali hlavy. Snažili jsme se popsat, jak vypadají koncepty toho, co považujeme za klíčové ve fungujících komunitách. Soběstačná komunita. Vzájemnost. Různorodá jednota. A ta důvěra. Zaplnili jsme spoustu papírů. K víkendovému rozjímání jsme odcházeli se spoustou materiálu.

V neděli jsem se vracela do Německa, kde v současné době bydlím, a jakmile jsem vjela do našeho malého městečka, uchvátilo mě pole plné rozkvetlých tulipánů. Zastavila jsem, vybrala deset těch nej, nej, nej, usekla je nožíkem a s jarní květinou odjela spokojená domů.

Nebyla jsem na tulipánovém poli sama. Víc než desítka lidí chodila mezi řádky, vybírala svoje květiny, a – než všichni odjeli – nechali v kasičce 50 centů za každý tulipán (já také, abyste si nemysleli:)). Ale nikdo nás nenutil k placení. Farmář, který obhospodařuje pole, tam nebyl. Jenom jeho jméno – jistý Willi Eichenauer – a telefonní číslo a instrukce na ceduli, která visí nad kasičkou a nádobou s nožičkami.

Tulipány mi udělali obrovskou radost. Stejně tak způsob, jak jsem je získala. Přijde mi to jako jeden z nejkrásnějších projev důvěry v komunitě.

Vzpomněla jsem si, že moje sestra takhle nakupuje v USA med. Včelař, který se vtipně jmenuje Mr. B (jako bee-včela), nechává sklenice s čerstvě natočeným medem před domem. Zákazníci se zastaví, zaplatí do kasičky a odjíždí s medem.

Kde jinde ještě fungují podobné systémy? Jakými jinými způsoby se projevuje důvěra v komunitě?

Napište nám, jak se projevuje důvěra ve Vašem sousedství či městě na helenlenda@nadacevia.cz. Sdělte nám, co jste prožili za projevy důvěry. Sdílejte inspiraci s dalšími. Budeme za to moc rádi.