Když jedno dobro-družství nestačí

Loni jsme vybrali 14 týmů mladých lidí, kteří se rozhodli pomoci lidem ve svém okolí a s naší podporou pro ně uspořádat benefiční akci. Na listopadovém úvodním semináři programu Dobro-druzi se poprvé v životě setkali zástupci všech projektů a neskončilo to jen u pomoci ostatním. Mladé filantropy z projektů Záchrana kapličky v Hlubanech a Slabikář pro všechny jejich dobročinné aktivity vzájemně nadchly natolik, že se rozhodli setkat ještě jednou a vzájemně se podpořit.

Děti ze spolku Kevin, který se snaží zachránit kapličku v Hlubanech v Ústeckém kraji, se dohodly, že přispějí na projekt Dobro-druhů ze ZŠ Lubina v Moravskoslezském kraji Slabikáře pro všechny. Každý ze spolku přispěl 50 Kč a vybrané peníze věnovali na nákup učebnic a slabikářů pro české školy v zahraničí. Jsme rádi, že se z dětí stali opravdoví filantropové, kterým nejsou lhostejní druzí a nevadí jim věnovat část svého kapesného na dobročinné účely. Navíc si peníze předali osobně, ačkoli obě místa dělí téměř 450 km a i my z nadace jsme mohli být u toho.

V neděli 17. 2. jsme se sešli v kapličce v Hlubanech, které jsou součástí Podbořan, a kde můžete kromě kapličky navštívit krásnou a nově zrekonstruovanou gotickou tvrz ze 14. století. Zástupci spolku Kevin nám představili svoje aktivity, a ačkoli nás v kapličce trochu zábly nohy, vydrželi jsme si dlouho povídat například i o plánovaném dobro-družném výjezdu školáků ze ZŠ Lubina do Rumunska a Srbska, během něhož navštíví tamní české školy a předají jim zakoupené slabikáře. Místní zase představili plán na zvelebení kapličky. A tak pokud budete mít 16. 5. cestu kolem, zastavte se na benefičním bazaru. Jeho výtěžek půjde právě na záchranu hlubanské kapličky.

Dobré skutky dalších letošních Dobro-druhů můžete sledovat s námi na facebookovém profilu Dobro-druzi.