Dobročinná aukce pro Nadaci Via vynesla 3 458 100 Kč. Děkujeme

Srdečně děkujeme všem dárců a dárkyním za jejich neuvěřitelnou štědrost na letošní dobročinné aukci. Díky nim jsme na pražském Žofíně vydražili 3 458 100 Kč. Je to částka v jedenáctileté historii aukce rekordní. Peníze půjdou na programy Nadace Via.

A o které položky byl největší zájem? O ty netradiční. Například: úspěšný dražitel dal 160 000 Kč za příležitost vyzkoušet si vést na jeden den Nadaci Via. Může se těšit např. na udělení grantu do výše 20 000 Kč, vedení schůzky vedení nadace, zkontrolování, jak se nám daří plnit fundraisingové cíle, oběd s předsedou správní rady, nebo návštěvu komunitního projektu s doprovodem ředitele Jiřího Bárty.

Takto vysoká částka se vyšplhala ještě u další zážitkové položky, roli v besídce Divadla Sklep. Velký boj mezi dražiteli se také odehrál o VIP vstupenky do skyboxu na domácí fotbalový zápas Arsenalu. Vítězný příhoz byl 120 000 Kč. Za stejnou částku dárce získal také dvoubarevnou litografií Pavián od renomovaného umělce Petra Nikla.

Novinkou letošní aukce byla takzvaná Velká Vlna, tedy příležitost pro všechny nechat se unést vlnou filantropie. Třicet sedm dárců společně darovalo 633 000 Kč na program Místo kde žijeme, kde lidé společně upravují veřejné prostranství v českých obcích.

Mezi dárce ve Velké vlně byl i starosta středočeských Velvar Radím Wolák, který představil, jak komunitní projekt podpořený Nadací Via přeměnil nejenom tamní veřejné prostranství, ale propojil místní. Teď se stala obec Velvary sama dárcem ve Velké vlně, jejíž výtěžek podpoří další podobné projekty po celém Česku.

Celkem hosté během večera dražili na osm desítek uměleckých a designových děl, vín a především jedinečných zážitků – např. let v motorovém rogalu s jedním z nejlepších českých pilotů, unikátní návštěvu soukromého sklářského studia či upečení vlastního pečiva v Antonínově pekařství. Ale také umělecká díla od Josefa Bolfa, Františka Skály, Pavla Brázdy, Čestmíra Sušky či Mika Škapy. Z designu jsme nově představili firmu Gravelli, Lucii Koldovou, Liběnu Rochovou, pánský oblek na míru od firmy Galard či pokrývku hlavy dle vlastního výběru od firmy Tonak. Všechny položky vinaři, umělci, designéři a řada dalších lidí věnovali do aukce zdarma.

Díky výtěžku aukce podpoříme v několika komunitních programech projekty, kdy se lidé sami rozhodnou a spojí své síly na úpravu zanedbaného prostranství ve svém okolí nebo uspořádají společnou sousedskou akci. Lidé s dobrým nápadem na zlepšení místa, kde žijí, mohou získat nejen grant, ale pomáháme jim i dalšími pobídkami, konzultacemi na míru a mentoringem, aby své projekty dotáhli do zdárného konce a naučili se hledat další finanční zdroje ve svém okolí. Cílem těchto programů je posilovat vazbu lidí k místu, kde žijí, zlepšovat spolupráci, mezilidské vztahy a tvořit v Česku místa plná života.

Část výtěžku půjde také na náš program Dobro-druzi, který pomáhá vést k dobročinnosti novou generaci – díky cílené podpoře, mentoringu a nadační pobídce se skupiny dětí a mladých učí pořádat vlastní benefice, pomáhat ve svém okolí a inspirovat k filantropii ostatní. Z aukčního výtěžku půjde část financí také na provoz a rozvoj fundraisingu Nadace Via, což nám umožní zvyšovat náš dopad.

Za podporu děkujeme partnerům Dobročinné aukce, kterými letos byli T-Mobile, Emun Partners, firma Hobra-Školník, Zátiší Group, Palác Žofín, firma Accredio, Havel Holásek Partners a LMC. Děkujeme. Poděkování platí i řadě dobrovolníků a firem, které nám poskytli zdarma řadu služeb a produktů.

Nadace nemá peníze od státu ani z evropských grantů, peníze čerpá jen od dárců, firem a z výtěžku nadačního jmění. Věří, že podpora komunitních projektů a rozvoje filantropie spojuje lidi, přispívá k lepším vztahům a zvyšuje vzájemnou důvěru lidí.

Ještě jednou mockrát děkujeme. A konečné poděkování za krásné fotografie patří Anně Šolcové.