Dalších 15 projektů oživí sousedskou komunitu: sousedský obývák v místní knihovně či samoobslužná půjčovna loděk

Před Velikonocemi jsme podpořili dalších patnáct projektů z celého Česka, které mají našlápnuto k oživení místa a vztahů mezi lidmi. Ve druhém kole programu Živá komunita jsme rozdělili celkem 830 136 Kč. Hodnotící komise pečlivě vybírala ze 70 projektů a nakonec se rozhodla podpořit velmi pestrou škálu 15 nápadů.  Velmi nás těší,  že se v Česku najde tolik zapálených lidí, kteří mají chuť rozproudit život kolem sebe!

Podpořené projekty od nás získají finanční podporu až do výše 100 000 Kč, několik vzdělávacích seminářů, podporu zkušeného mentora a někteří i fundraisingového konzultanta. Podporou na různých úrovních chceme přispět k posílení soběstačnosti místních iniciativ a sousedských komunit.

Jaké projekty jsme tedy podpořili?

Témata jsou pestrá: sousedské slavnosti a pikniky, oživení břehů dvou řek, péče o cenný biokoridor, vznik klidové zóny v sousedském vnitrobloku, sběr historických fotografií a pohlednic, vytvoření sousedského obýváku v místní knihovně, restaurování hrobu slavné operní pěvkyně, pořádání sousedských farmářských trhů… Projekty budou realizovány v různých místech po celé České republice – oproti prvnímu kolu programu je mnohem více projektů (celkem 7) situováno v Praze či blízkém okolí hlavního města. Zásadním kritériem při výběru projektů byla míra spolupráce a zapojení místní komunity. Hledali jsme také nové nápady a začínající projekty, kdy podpora z programu zafunguje jako vstupní investice na rozjezd dlouhodobé změny.

Jedním z podpořených projektů je vznik samoobslužné půjčovny loděk pro Černošice. Toto městečko je úzce spjato s řekou Berounkou, jejíž břehy zde nabízí jeden z mála otevřených prostorů. S řešením, jak toho využít a postrčit lidi k setkávání a sblížení, přišla skupina lidí okolo klubu Ferenc Futurista, kteří tu vystaví a budou provozovat mobilní samoobslužnou půjčovnu loděk.

Na úplně opačném konci republiky, na Vizovické vrchovině, zase lidé navážou na téměř zapomenutou tradici přástků – večerů, kdy se společně spřádá vlna. Projekt napomůže k navázání vztahů lidí z obce a ze samot a zhodnotí opomíjený místní zdroj – ovčí vlnu.

Díky spolupráci s Nadací JABLOTRON, která se stala regionálním partnerem programu Živá komunita v Libereckém kraji, jsme mohli podpořit například projekt Recy-blešák. Cílem tohoto projektu a iniciativy ArtproProstor je rozšířit skrze téma recyklace a sdílení komunitu lidí, kteří se zapojují do obnovy secesních lázní v Jablonci nad Nisou.

Seznam všech podpořených projektů si můžete stáhnout zde: Anotace projektů.

Pro další informace o programu navštivte stránku programu Živá komunita. Sledovat nás můžete i na Facebooku.

Těšíme se na další nápady, které podnítí dobré vztahy mezi lidmi!