Divadlo, výstavy a společné brigády. Jak se v jihočeských Chyškách lidé začali potkávat

Málokde se z tolika dětí, které chodívaly na mši, stali faráři. Chyšky jsou tím výjimečné. Už před sedmdesáti lety sem chodil s rodiči a sestrami i školák Miloslav Vlk.

Dnes navštěvuje kostel méně lidí než kdysi, ale pořád to je stavba, kvůli které místním před několika lety stálo za to, aby se dali dohromady a opravili jeho střechu. Společné brigády tu mají tradici.

Mše tu dříve sloužil i farář Zdík. Byl to právě on, který přišel s nápadem: Pojďme společně něco vybudovat, něco tvořit. Farář Zdík už pomáhal burcovat lidi v sousedním Nadějkově, kde místní svépomocí proměnili farskou zahradu. V Chyškách, malebné jihočeské vsi na Písecku, se nápadu chopil Jan Pich, který chtěl, aby se ve vsi něco radostného dělo.

Na první schůzku přišlo nějakých 13 lidí, kteří se rozhodli, že jejich prvním projektem bude právě obnova nevyužitého prostranství před kostelem a farou v Chyškách. Podali žádost o grant u Nadace Via, s úspěchem. Pak přišla společná plánování v místním kulturním domě, následovaly veřejné brigády. Celým procesem přestavby prostranství jsme místní podporovali v programu Místo, kde žijeme, a to grantem i další pomocí, aby všechno dobře dopadlo a lidi se nezhádali, ale vytvářeli kompromisy. Vznikly nové květinové záhony, chodníky, lavičky, ohniště, podium, dětský koutek a mnoho dalších věcí.

A jak to tu vypadá dnes, po čtyřech letech od doby, co s komunitním plánováním a brigádami začali? Pořádají do roka tak šest, sedm akcí, třeba výstavu amatérských fotografů, letní kino, stavění máje… Během roku se místní také chodí na veřejné brigády uklízet a upravovat veřejná prostranství.

„Těší mě, když se jakákoliv akce povede, když přijdou lidi a baví se. Těší mě, že v centru obce vznikl vkusný prostor dle přání lidí i odborných architektů, kde se všichni mohou setkávat a kde se také setkávají, a doufám, i dlouho budou setkávat,“ říká Jan Pich.

Dnes, během naší návštěvy, spolek pořádá divadelní představení v místním Kulturním domě, který má sál velikosti, že by se do něj vešli všichni obyvatelé obce. Prácheňská scéna z Písku uvádí Epochální výlet pana Broučka do XV. století. Šašek promlouvá o životních pravdách, pan Brouček zase o tom, že jako správný Čech musí stát občas na straně husitů a občas zase na straně křižáků. Ženský středověký sbor muzikálovými proklady vytváří z obyčejného ochotnického představení něco zcela neobyčejného.

Na to, že ve vsi žije nějakých 700 obyvatel, je 80 diváků slušný počet. Farář Zdík mezi nimi chybí, slouží už v Americe. Chybí tu i kardinál Vlk, který do vsi často jezdíval. Bude chybět všem. V radiu dnes hlásili, že zemřel.

Chyšky leží na kopci, jaro sem ještě nepřišlo. Za okny kulturního domu fouká silný vítr a hustě prší.

Proměnu veřejného prostranství před kostelem v Nadějkově jsme podpořili v rámci programu Místo, kde žijeme v roce 2012, o dva roky později jsme ve stejném programu podpořili proměnu prostranství před kostelem v Chyškách. Spolek Naše Chyšecko jsme poté podpořili ještě jedním grantem na pořádání komunitních setkání a kulturních akcí.

Čtěte další blogy o aktivních lidech v Česku, které podporujeme:

Na jaře rozkvetou blatenské růže

Zchátralý zámek spojil lidi a ožívá

Společné plánování a stovky hodin práce. Lidé si svépomocí vytvořili novou náves