Podpoříme aktivní lidi v Libereckém kraji, kteří chtějí zlepšit sousedské vztahy

Spustili jsme druhé kolo programu Živá komunita na podporu lidí, kteří chtějí oživit své okolí. Skupiny aktivních lidí a malé neziskovky mohou obdržet finanční příspěvek až 100 000 korun. Druhé kolo chceme zaměřit zejména na podporu projektů v libereckém regionu. Regionálním partnerem pro Liberecký kraj je Nadace JABLOTRON.

Součástí programu je také série vzdělávacích seminářů a propojování s dalšími lidmi, kteří vytvářejí podobné projekty.

Cílem programu je zlepšování veřejného prostoru a mezilidských vztahů v sousedských komunitách. „Program je otevřený jakémukoliv nápadu, který propojí lidi a přispěje k oživení místa. Příkladem mohou být sousedské slavnosti, komunitní zahrady, sousedská komunitní centra, obnovy tradic, opravy drobných památek, oživení chátrajících staveb nebo třeba komunitní divadla,“ shrnuje programová manažerka Nadace Via Lucie Voláková.

Do programu se mohou hlásit skupiny minimálně tří aktivních lidí a menší neziskovky založené na dobrovolnické práci. Uzávěrka programu je 8. března, další uzávěrky budou následovat každé tři měsíce.

Součástí podpory z programu je kromě grantu také propojení se zkušeným mentorem, který realizátorům pomůže k tomu, aby byl daný projekt úspěšný. „Nechceme poskytovat pouze finanční podporu, ale být v projektu jakýmisi průvodci. Tedy poskytovat pomoc a rady dle aktuální potřeby a propojovat účastníky programu s dalšími lidmi, kteří mají podobné nápady a řeší podobné problémy,“ dodává Lucie Voláková.

Účastníci programu se mohou účastnit také vzdělávacích seminářů, které jim ukážou, jak získat další peníze na svůj projekt z jiných zdrojů nebo jak zapojit do svých aktivit veřejnost a sousedy.

Přihlásit do programu Živá komunita se můžete ZDE.

 

Příběhy z projektů, které jsme v minulosti podpořili v Libereckém kraji:

Oldřichovice: Vzpomínka na časy, které už nikdo nevrátí

Vratislavice: Unikátní věž ožívá. Lidé si ji opravují sami