Vesnice, která žije. Lidé ukázali, jak mění svou obec k lepšímu

V Markoušovicích na Trutnovsku vytvořili zcela novou náves včetně nové zvonice, v Bečicích na Táborsku postavili altán pro společná setkávání, v Dolním Podluží na Šluknovsku zase lidé proměnili okolí tamního rybníka. V Rašovicích na Vyškovsku vylepšili zanedbané místo ve vsi, takzvané „hřišťátko“, a ve středočeských Veltrusech vylepšují veřejné prostranství u tamní školy.

Aktivní lidi v těchto pěti obcích jsme provázeli v programu Místo, kde žijeme. Jejich projekty jsou nyní u konce. Za poslední rok zvládli úctyhodné věci, které představili na společném pražském setkání.

Z jihomoravských Rašovic dorazily krom starosty a aktivních občanů také dvě lahve komunitní slivovice, setkání se i díky tomu neslo v poněkud neformálním duchu. Zástupci jednotlivých projektů prezentovali, co vše jim program přinesl, jak zapojovali lidi ze vsi, jak se jim to dařilo a jaké mají plány do budoucna.

I přes dílčí problémy se ve všech pěti obcích povedlo to hlavní: propojit lidi, generace, spojit sousedy, některé z nich nadchnout pro společnou práci. A vytvořit místo, kde se lidé  budou i dále setkávat.

Děkujeme za podporu generálnímu partnerovi, společnosti NET4GAS, a také partnerovi programu, skupině Hornbach. A děkujeme také všem aktivním lidem v pěti vsích – bez nich bychom totiž žádný takový program dělat nemohli. Díky nim je život na několika místech v Česku zase o něco veselejší, díky nim je u nás zase o pár vsí více, kde se něco zajímavého děje.

V současnosti připravujeme nový, už jedenáctý ročník programu. Za tu řádku let jsme podpořili už přes padesát obcí a skupin lidí, kteří chtějí proměnit veřejné prostranství a chtějí se naučit, jak plánovat a pracovat s komunitou v místě, kde žijí.

 

Přečtěte si příběhy z podpořených projektů:

Markoušovice: Tady to žije. Místo, kde si lidé vytvořili náves podle svého

Bečice: Co se stane, když lidé na vsi vezmou věci do svých rukou

Dolní Podluží: Společné plánování a stovky hodin práce. Lidé si svépomocí vytvořili novou náves

Rašovice: Rašovické „hřišťátko“ ožívá

Přečtěte si článek na Aktuálně.cz o všech z pěti projektů

 

Za krásné snímky děkujeme fotografce Anně Šolcové a za video Johanu Kolínskému.