Příběhy Ceny Via Bona: Šíří odkaz svého zachránce, Sira Wintona. Asaf Auerbach pomáhá dětem v nouzi

Před jedenácti lety začal dnes osmaosmdesátiletý Asaf Auerbach z Prahy dostávat sirotčí důchod určený pro ty, kterým jako neplnoletým zemřeli rodiče během nacistické okupace. Od té doby jeho část posílá organizaci UNICEF. Pokračuje tak v odkazu svého zachránce, Sira Nicholase Wintona, díky jehož statečnosti sám přežil válku.

Jeho příběh je další ze série textů o oceněných Cenou Via Bona 2016, kterou udělujeme filantropům a filantropkám v Česku. Tuto sérii článků najdete na našem ViaBlogu (další příběhy oceněných najdete TADY, TADY a TADY).

VĚRNÝ DÁRCE: Cena pro ty, jejichž pravidelná podpora dělá zázraky

Už více než devět let věnuje Asaf Auerbach každý měsíc dvě třetiny svého sirotčího důchodu jako Přítel dětí UNICEF na podporu dětem v nejchudších zemích světa. I Asafovi přitom v minulosti pomohli druzí – za druhé světové války ho před transportem do koncentračního tábora zachránil Sir Nicholas Winton.

 

Na světě stále žijí statisíce dětí, které pomoc naléhavě potřebují. Proto jsem se rozhodl část svého důchodu věnovat ve prospěch potřebnějších. Táta s mámou by mne určitě pochválili. –Asaf Auerbach

Vzhledem ke svému životnímu příběhu se pan Auerbach kromě finanční podpory pravidelně účastní vzdělávacích besed a vzpomínkových akcí, na kterých motivuje návštěvníky k větší občanské angažovanosti a pomoci druhým.


Co hodnotící komise na příběhu nejvíce ocenila:

  • Dlouhodobost. Asaf Auerbach je po 10 letech pravidelného darování skutečně věrným dárcem.
  • Jedinečnost. Jeho příběh je unikátní a vzbuzuje pozornost.
  • Emotivnost. Auerbachova záchrana Nicholasem Wintonem je nesmírně emotivní, stejně jako to, že svým darem pečuje o Wintonův odkaz.
  • Všednost. Navzdory jedinečnosti svého příběhu je obyčejným skromným člověkem.
  • Osvěta. Asaf Auerbach o svém příběhu včetně darování části důchodu vypráví v besedách na školách a na veřejnosti a šíří tak myšlenku filantropie dál.

V životním příběhu pana Auerbacha jsou silné emoce. Motivace k darování dětem v nouzi vychází z jeho silného životního příběhu. Nedaruje ze svého bohatství, ale z důchodu a to už 10 let. Našel si to, čím může být prospěšný a je pro to zapálený. Je také velkou inspirací vidět, že i v tomto věku myslí na ostatní a dává – své finance, svůj čas i své zkušenosti.

Příběh nominovala Hana Čermáková z Českého výbor pro UNICEF.

 

Přečtěte si také:

Aktuálně.cz: Co s vilou a jachtou? Wintonovo dítě žije v pražském paneláku, svůj sirotčí důchod posílá chudým


FOTO: Zbyněk Hrbata