Moje „Místo, kde žijeme“ a rok 2016

V srpnu 2015 jsem nově nastoupila do nadace a dostala na starosti program Místo, kde žijeme. V té době bylo již vybráno 12 finalistů programu a plánovalo se jejich objíždění. Sice jsem nestihla vyhlášení programu, příjem žádostí a zasedání první hodnotící komise, která z 34 došlých žádostí vybírala zmíněných 12 finalistů, ale i přes to jsem to nejdůležitější stihla – se všemi se osobně potkat a objevit nová místa.

V následujícím textu budu volně přecházet z role projektové manažerky Nadace Via do role zcela osobní, tak mi dopředu promiňte případný sentiment…

V programu podporujeme skupiny lidí, kteří chtějí svépomocí proměnit veřejná prostranství.

Při objíždění jsme se seznámili se spoustou zajímavých míst i lidí a nebylo to opravdu jednoduché vybrat 5, kteří by naši podporu potřebovali nejvíce. Po dlouhé diskuzi se hodnotící komise rozhodla pro Bečice, Markoušovice, Rašovice, Dolní Podluží a Veltrusy. Pět zcela odlišných obcí, které spojovala absence místa pro setkávání tamních obyvatel a obyvatelek.

Asi nezapomenu na to, když jsem těmto podpořeným volala, že byli vybráni! Takový příval pozitivní energie šířený prostřednictvím telefonu – no kde jinde to zažijete?

V září jsme se hned sešli na úvodním semináři – se zástupci a zástupkyněmi vybraných projektů a jejich konzultantkami. Vyjeli jsme do Velvar, kde díky našemu programu oživili v předchozím ročníku zchátralou plovárnu. A nikdo z podpořených nevěřil svým očím: „Tohle mi přece nedokážeme!“ byla asi nejobvyklejší reakce na to, když jsme navštívili Velvarský Malvaňák.

Čas běžel, setkali jsme se na dalších dvou seminářích a začali navštěvovat veřejná plánování v jednotlivých obcích a s jarem i brigády. Místa se pomalu začala přeměňovat a každá naše návštěva byla pro nás překvapením – místa se proměňovala k nepoznání.

Na podzim jsme pak byli u toho, když se slavnostně přestřihávaly pásky a více jak roční společná práce se zapíjela za doprovodu místních kapel.

Za rok se stalo hodně… přeměnilo se 5 míst, oživily se sousedské vztahy v 5 obcích a navázaly se nová přátelství.

A pro mě? Potkala jsem se s aktivními lidmi, kteří mě více jak rok nabíjeli svojí energií a entusiasmem. Byla jsem u toho, když tito lidé pomalu vyhasínali z nadbytku práce a nedostatku volného času. Byla jsem ale také u toho, když vstávali z popela jako Phénixové a nevzdávali svůj boj za lepší místo, kde žijí. Byla jsem s nimi, když řešili své rodinné a partnerské trable, ale i u toho, když se brali. A jsem si jistá, že budu s nimi i po tom, co oficiálně tento ročník programu skončí, protože jsem díky němu našla i já nová přátelství!

A pokud vás zajímá, kdo jsou tito hrdinové a hrdinky z Bečic, Markoušovic, Dolního Podluží, Rašovic a Veltrus, tak se na ně přijďte podívat v pondělí 30. ledna 2017 od 14.00 do Galerie Langhans, kde proběhne slavnostní ukončení 10. ročníku programu Místo, kde žijeme.

A víte co je na tom všem nejlepší? Během roku 2017 vybereme dalších 5 obcí, které budou podpořeny z našeho programu.

PF 2017!

Pavla Jenková, manažerka programu Místo, kde žijeme

 

Děkujeme za krásné fotografie Anně Šolcové