GivingTuesday: Nakreslete další tečku na ViaMapě míst, kde se věci daří

Tento dnešní blog je trochu speciální. V úterý 29. listopadu se totiž po celém světě slaví světový den dárcovství Giving Tuesday – a darovat můžete i pro Nadaci Via.

Tato myšlenka vznikla v roce 2002 ve Spojených státech a teď se k celosvětovému hnutí poprvé oficiálně připojilo i Česko. Pokud byste také měli dnes chuť připojit se a darovat, nabízíme vám jednu příležitost 🙂

Společně s vámi totiž kreslíme ViaMapu míst, kde se věci daří a kde to v Česku žije. Jsou na ní už desítky teček. Naším cílem je v rámci GivingTuesday získat peníze na podporu jednoho dalšího podobného projektu. Tak, aby mapa měla zase o jednu tečku více.

Obvyklý grant na naše komunitní projekty činí okolo 50 000 Kč. Za takovou částku spolek může udělat už spoustu věcí – třeba zaplatit architektonickou studii obnovy návsi anebo opravit boží muka. A takovou částku bychom od vás v rámci programu Živá komunita dnes rádi získali. Darujte ZDE.

Tady je na ukázku několik takových projektů, které jsme podpořili podobnou částkou.

touzim-okraslovani-015

Toužim není zrovna místo, kde by to žilo. Tiché náměstí, pár hospod a zchátralý zámek. Parta místních se rozhodla, že věci změní. Začali víkend co víkend vyklízet zámecké nádvoří, opravovat to nejnutnější – a pořádat pro obyvatele koncerty. Pomohli jsme jim zafinancovat třeba zavedení elektřiny, aby tu akce mohli pořádat. Město se pomalu probouzí.

Otevření Zauhlovačky, autor: Miroslav Prousek, AvantgArt

Jitka Jakubičková chodila kolem krásné zchátralé vratislavické věže léta – až se jednoho dne rozhodla, že to tak nenechá. Přemluvila bratra i manžela, aby do toho šli s ní. Přidali se další lidé a začali věž vyklízet. Právě na úklid jsme mimo jiné přispěli grantem, protože vyklidit doslova tuny holubího trusu, kovů i chemikálií – a někam to všechno vyvézt –  to není jen tak. Ve teď věží vzniká jedinečné kulturní centrum.

oldrichov

V malé východočeské vsi Oldřichov v Hájích se mladí lidé vypravili na návštěvy svých o dvě generace starších sousedů s prosbou, aby začali vyprávět. Vznikla unikátní sbírka příběhů a fotografií jedné vesnice, která ukazuje, jak se změnili naše životy. Dojímá i ty, kteří ves vůbec neznají…

vsemily

Říkají si funebráci. Ve vsi Všemily na Děčínsku začali před pár lety z listí a křoví vyhrabávat rozpadlé náhrobky zapomenutého hřbitova. Dnes je to opět důstojné místo, které navíc spojilo lidi ze vsi, kteří se dříve neznali. Přispěli jsme jim mimo jiné na ten krásný kříž na fotce směrem vpravo.

Všechny lidi, kteří stojí za těmito projekty, jsme podpořili penězi, vzájemně je propojujeme a podporujeme vzděláváním i radami. Podobných projektů podpoříme každý rok desítky. Nemáme peníze od státu ani z evropských grantů. Naši práci můžeme dělat jen díky vám, dárcům a lidem, kterým není jejich okolí lhostejné.

Věříme, že podobné komunitní projekty spojují lidi, přispívají k lepším vztahům a zvyšují vzájemnou důvěru lidí. Že vedou k lepší budoucnosti Česka a něčeho, co nemá jasnou definici, ale čemu se říká „dobrý život“.

Pomozte nám nakreslit další tečku a přispějte jednoduše, skrze platbu kartou, níže. Děkujeme.

[put_wpgm id=7]