Cena Via Bona 2016: Nejsilnější filantropické příběhy letošního roku

Svůj život zasvětili pomoci druhým. Často navzdory nepřízni osudu, třeba vlastním zdravotním problémům.

Tady je sedm nejsilnějších filantropických příběhů letošního roku. Příběhů těch, které právě obdrželi letošní Cenu Via Bona. Udělujeme ji lidem i firmám, kteří darují svůj čas, energii, znalosti a peníze druhým.

Pomoc navzdory osudu

Od svých 25 let je Zdeňka Mocňáková upoutána na invalidní vozík, přesto věnuje prakticky všechen svůj volný čas pomoci seniorům a lidem se zdravotními problémy. Jeden příklad za všechny: Zkušenost s neochotnými taxikáři ji přivedla na nápad zřídit v Lounech službu Senior taxi, díky které by mohli i lidé s omezeným pohybem vyřídit své pochůzky a návštěvy lékařů bez doprovodu. Služba má velký úspěch.

Navíc, ve Svazu tělesně postižených paní Mocňáková už skoro 30 let zvyšuje povědomí o životě lidí s postižením. Záběr její pomoci je široký.

Zdeňka Mocňáková získala Cenu Via Bona v kategorii Srdcař. Obdržela také nejvíce hlasů v rámci Ceny veřejnosti.

Více o její filantropii a důvodech, proč hodnotící komise vybrala tento příběh jako vítězný, si můžete přečíst zde.

zdenka_mocnakova-197_bw


Mecenáš, který šíří filantropii všude kolem sebe

Na své narozeninové oslavě vybídl hosty, aby místo dárku podpořili projekty Člověka v tísni v Kambodži. Vybranou částku sám zdvojnásobil. Výsledkem byl dar v hodnotě 1 350 000 korun, který pomohl v této asijské zemi vybavit 42 porodnických center.

Další finanční dary Sanjiva Suriho umožnily vybudování dvou škol v Kongu. V roce 2013 se rozhodl ujet na kole 850 km v rodné Indii, aby získal peníze na projekty Lékařů bez hranic. A když bylo třeba sehnat prostředky na další fungování projektu Lepší škola pro všechny, opět vyzval své přátele a známé k zaslání peněz. Za každou věnovanou korunu přidal stejnou částku. Vybrané dva miliony korun zajistily doučování pro stovky českých dětí z chudých rodin.

Majitel firmy Zátiší Group Sanjiv Suri zkrátka pomáhá posouvat kulturu filantropie v Česku. Sám totiž aktivně oslovuje své známé a zapojuje je do filantropických aktivit.

Sanjiv Suri získal Cenu Via Bona v kategorii Mecenáš.

Více o jeho filantropii a důvodech, proč hodnotící komise vybrala tento příběh jako vítězný, si můžete přečíst zde.

sanjiv_suri-121_bw


Cestou proti bolesti

Ve svých devatenácti letech vyhrával Milan Dzuriak jeden závod ve skoku do výšky za druhým. V téže době mu však lékaři diagnostikovali vrozenou vadu kyčlí, která ukončila jeho sportovní naděje. Milan se však rozhodl se svou bolestí poprat – a začít plnit sny ostatním.

Zrodila se jeho Cesta proti bolesti, jejímž cílem bylo během měsíce ujet na kole 2000 kilometrů a splnit sny dvěma postiženým chlapcům: pro jednoho získat peníze na nový invalidní vozík a pro druhého zaplatit výlet do Paříže. Na začátku Cesty proti bolesti mu popřálo štěstí jen pár známých, na konci už ho v rodném severočeském Jirkově vítalo plné náměstí.

Milan Dzuriak získal Cenu Via Bona v kategorii Mladý srdcař.

Více o jeho filantropii a důvodech, proč hodnotící komise vybrala tento příběh jako vítězný, si můžete přečíst zde.

milan_dzuriak-150


Pomoci všude, kde to je třeba

Přestože je Jakubovi Trefnému teprve 19 let, patří už mezi zkušené dobrovolníky. Volný čas věnuje velkému množství dobročinných aktivit a svými skutky už k dobrovolnictví inspiroval spoustu přátel, spolužáků a dalších lidí z blízkého okolí.

Pravidelně navštěvuje seniory v domovech důchodců, účastní se vánočních obědů pro lidi bez domova, jezdí na brigády do broumovského kláštera, organizuje veřejné sbírky pro potřebné a neváhá vyrazit ani do zahraničí na pomoc lidem na útěku před válkou.

Jakub Trefný získal Cenu Via Bona v kategorii Mladý srdcař. Odborná komise v této kategorie vybrala dva vítěze. Cenu získal společně s Milanem Dzuriakem.

Více o jeho filantropii a důvodech, proč hodnotící komise vybrala tento příběh jako vítězný, si můžete přečíst zde.

jakub_trefny-167_bw


I malá firma dokáže velké věci

Ukazuje, že i malé podniky v odvětví, od kterého se to zrovna nečeká, mohou udělat mnoho dobrého. Pan Dušan Hopp své přesvědčení, že lidský život je dar, který je potřeba chránit, proměňuje do konkrétních činů. Nejen ve svých dobrovolnických aktivitách, ale sdílí je také se svými zaměstnanci a zákazníky.

Dušan Hopp, majitel firmy Dušan Hopp Auto Díly Servis s.r.o., v posledních letech získával peníze a koordinoval dobrovolníky při rekonstrukci azylového domu pro těhotné ženy v nouzi. V současné době se pravidelně spolu s dalšími dobrovolníky účastní brigád, kde nabízí svůj čas a pomoc při zajištění provozu domu. Ročně také firma pana Hoppa přispívá na chod azylového domu finančním darem v řádu několika desítek tisíc korun a stará se o provoz jeho služebního vozidla.

Dušan Hopp, Auto Díly Servis s.r.o. získal ocenění v kategorii Dobrá firma.

Více o jeho filantropii a důvodech, proč hodnotící komise vybrala tento příběh jako vítězný, si můžete přečíst zde.

dusan_hopp-160_bw


Příběh, který ukazuje cestu druhým

Pokračuje v odkazu svého zachránce, Sira Nicholase Wintona. Díky jeho statečnosti Asaf Auerbach přežil válku a sám teď pomáhá dětem v nouzi. Už více než 9 let každý měsíc věnuje dvě třetiny svého sirotčího důchodu na podporu dětem v nejchudších zemích světa. Tento sirotčí důchod je určený lidem, kterým jako neplnoletým zemřeli rodiče během nacistické okupace.

Účastní se také vzdělávacích besed na školách a vzpomínkových akcí, na kterých motivuje lidi k větší občanské angažovanosti a pomoci druhým. Jeho jedinečný životní příběh ukazuje cestu druhým.

Asaf Auerbach získal ocenění v kategorii Věrný dárce.

Více o jeho filantropii a důvodech, proč hodnotící komise vybrala tento příběh jako vítězný, si můžete přečíst zde.


Pomáhala za života, pomáhá i po něm

I přes své vlastní zdravotní postižení se stala uznávanou mikrobioložkou. Ukázala, že darovat lze i po smrti. Ludmila Šilhánková ve své závěti odkázala přes dva miliony korun na podporu vzdělávání a rekreaci dětí a mladých lidí se zdravotním postižením.

Ludmila Šilhánková obdržela in memoriam Cenu Via Bona v kategorii Závěť pomáhá.

Více o její filantropii a důvodech, proč komise vybrala tento příběh jako vítězný, si můžete přečíst zde.

Autorem fotografií (kromě prof. Šilhánkové) je Zbyněk Hrbata. Děkujeme.

 

Děkujeme všem partnerům Ceny Via Bona 2016

logarijenasset-6