Společné plánování a stovky hodin práce. Lidé si svépomocí vytvořili novou náves

Nebude to také lahké, drahá… vyzpívává na mobilním pódiu vytvořeném v přívěsu kamionu lídr kapely Wokena. Dvě stovky lidí okolo posedávají na lavičkách a chytají poslední zářijové paprsky slunce.

Starostka Iva Minárová pobíhá okolo a láká místní na malinovku a pivo zdarma. „Dejte si taky ty dokonalé tyčinky od Petry Frančový!“ překřikuje Wokenu.

Dnes se slaví.

mistokdezijeme2016_dolnipodluziteanna_solcova029

„…a ještě nesmím zapomenout poděkovat Monče Švecový, paní Dvořákové a taky Honzovi Kuníkovi z Varnsdorfu za ty všechny krásné lavičky…“ vypočítává starostka o chvilku později do mikrofonu poděkování všem, kdo něčím pomohli nebo něco darovali společnému dílu.

V Dolním Podluží, roztahané vsi v hezkém podhůří Lužických hor, po desetiletí neměli náves. Před rokem se tu obyvatelé rozhodli proměnit okolí místního koupaliště na místo, kde se budou potkávat. Začali společným plánováním, pokračovali brigádami. Vznikla nová přístupová cesta, lavičky, ohniště a hřiště pro děti. A dnes je příležitost to zapít.

mistokdezijeme2016_dolnipodluziteanna_solcova070

Právě hrdá starostka Iva Minárová je tím, kdo strhává celou ves ke společné práci. Láká na společná plánování, shání peníze, anebo kárá chlapy za to, že nepřišli na brigádu, a tak museli ženské tahat makadam.

Společně s místostarostkou pořádají pro obyvatele akce tak, aby se zapojili všichni. Dnes třeba štafetové závody na kolečkách okolo nově upraveného koupaliště. Dospěláci jedou, děti se vezou.

mistokdezijeme2016_dolnipodluziteanna_solcova086

Dolní Podluží je obec, kde to žije. Funguje tu několik spolků, od hasičů přes sportovce, spolek historiků až po dětský umělecký soubor.

Pohádkové divadlo dnes zahrálo uskupení Barevné soužití. Jeho vedoucí Marcela Surmajová (královna vpravo) se snaží dětem ve Šluknovském výběžku vyplnit čas něčím smysluplným a radostným.

mistokdezijeme2016_dolnipodluziteanna_solcova066

Dolní Podluží má něco málo přes 1200 obyvatel. Na první veřejné plánování centra obce dorazila stovka lidí, na další pak vždy nejméně 50.

Lidi ze vsi tu během brigád prozatím odpracovali 800 brigádnických hodin zdarma. Do výstavby se zapojili hasiči, učitelky, prodavačky, děti i starší lidé…

mistokdezijeme2016_dolnipodluziteanna_solcova118

Podlužáky jsme v Nadaci Via celým procesem provedli tak, aby se zapojilo co nejvíce lidí co nejrůznějšího věku a profesí.

Zajistili jsme konzultanta, který vedl plánovací setkání, aby se mohli všichni k plánům vyjádřit. Grant 300 tisíc sloužil na služby architektonické kanceláře a také na materiály na výstavbu. Místní se nakonec rozhodli, že by bylo fajn z grantu postavit nové ohniště, 10 laviček nebo toto dětské hřiště.

mistokdezijeme2016_dolnipodluziteanna_solcova082

Projekt v Dolním Podluží je součást našeho programu Místo, kde žijeme, jehož generálním partnerem je Net4Gas, partnerem pak je Hornbach.

Spojnicí pro všechny lidi, aby se spolu potkali a něco společného zažili, je totiž právě ono místo, kde žijí. Proto někdy také trochu odborně říkáme, že podporujeme „rozvoj místních komunit“. Společná péče o okolí svého domova je totiž ideálním, neutrálním podhoubím pro tvoření lepších vztahů i lepšího života bez ohledu na věk či společenské postavení.

mistokdezijeme2016_dolnipodluziteanna_solcova054

Práce ani radost v Dolním Podluží nekončí.

„Přesuneme se do centra obce, potřebujeme tělocvičnu, která tu chybí a kde se můžeme potkávat v zimě, a  pak taky místo pro spolek historiků, který má teď jen malou místnost, a pořádal by tam výstavy, teď udělal krásnou, o všech hospodách, co tu bývaly, lidi z celé vesnice chodili, a pak taky chceme místo, kam dáme piáno, na které si bude moct kdokoliv zahrát…“ chrlí starostka.

mistokdezijeme2016_dolnipodluziteanna_solcova015

Dnes visí fotky venku, přímo na místě, které v posledních měsících proměnili. Najdeme tu i krásné historické snímky, které ukazují, že okolí přírodního koupaliště sloužilo k odpočinku i společným slavnostem už před desetiletími, za první republiky. Prohlíží si je i nejstarší dobrovolník, který se do společného plánování a práce zapojil.

Panu Liškovi je devadesát let.

mistokdezijeme2016_dolnipodluziteanna_solcova004

Autorka fotografií: Anna Šolcová

 

Přečtěte si další články o lidech, kteří svépomocí zlepšují své okolí:

Zchátralý zámek spojil lidi a ožívá

V Třebíči mají Vrátka k lepšímu životu

Unikátní věž ožívá. Lidé si ji opravují sami