Za Nadaci Via vyběhlo 43 běžců. Celkem získali 98 100 Kč

Desátého září se běžci Nadace Via postavili na start Birell Grand Prix Praha 2016 pořádaného RunCzech. Mezi tisíci ostatními byli výjimeční. Běželi totiž pro dobrou věc.

Celkem 26 700 Kč jsme utržili z prodeje nadačních startovních čísel. Jedenáct běžců navíc kromě tvrdého tréninku oslovovali jako Filantropičtí Emilové a Emilky své kamarády, kolegy a rodinu – a to všemi možnými způsoby ( podívejte se na VIDEO Markéty a Magdy). Naši Filantropičtí Emilové a Emilky získali od celkem 103 dárců 71 400 Kč. Moc gratulujeme a děkujeme!

Dále moc děkujeme za zázemí, které nám opět poskytla Veselá škola a restaurace Lokál v Dlouhé, kde jsme si po závodě za odměnu dali pivo a párek. Děkujeme také týmu běžkyň PR.Konektor, které nadaci vyběhaly 15 tisíc korun.

pr-konektor

Naše běžkyně Gábi prozradila, jaké to je, když člověk běží jako Filantropická Emilka, přečtěte si na ViaBlogu TADY.

A na co použijeme vybrané peníze? Ty rozdělíme v programu Rychlé granty. Ten pomáhá aktivním lidem, kterým v místě, kde žijí, vadí například nefunkční samospráva, plýtvání veřejnými prostředky, podezřelé změny v územním plánování, ošklivé novostavby a kauzy, ve kterých je ohrožen veřejný zájem a občanská práva. Těmto lidem tak nabízíme rychlou pomoc. Tady je jeden příběh:

Hvozdečko u Bouzova: Lidé se úspěšně postavili vzniku lomu

V malé obci Hvozdečko u Bouzova v Olomouckém kraji měl vzniknout lom na vápenec. Místním se plán nelíbil. Upozorňovali mimo jiné na to, že součástí lomu má být drtička kamene, a to všechno znamená prach a ničení okolního prostředí. Část obyvatel se proto spojila a požádala nás o grant.

Z grantu 20 000 Kč od Nadace Via místní uspořádali veřejnou debatu, téma zpropagovali v obci a okolí a zaplatili si profesionální právní služby. Na diskusi nakonec dorazila stovka místních. A výsledek? Těžit se ve Hvozdečku nebude – o úřady vzaly v potaz nesouhlas místních a petici, pod kterou se podepsalo více jak 3 000 lidí. Více příběhů si můžete přečíst ZDE.