Vypadalo to beznadějně. Postavili se silnějším a dokázali věci změnit

Programy Nadace Via spojuje to, že se snažíme podporovat skupiny lidí po celém Česku, které se společně starají o své okolí. Tedy ty, kteří jen nenadávají u piva, ale chtějí změnit to, co se jim nelíbí, byť jde jen o drobnou věc v místě, kde žijí. Někdy jen prostě chtějí zlepšit život ve svém okolí uspořádáním sousedských setkání, někdy chtějí vytvořit komunitní centrum a jindy se spojí kvůli tomu, že se jim nezdají plány radnice či investora v okolí svého bydliště – a chtějí se jim postavit. Pro ty poslední zmíněné máme program Rychlé granty.

Tito lidé často potřebují pomoc, aby mohli v konfliktu se silnějším hráčem uspět. A pomoc potřebují akutně – proto se program jmenuje Rychlé granty. Snažíme se je  nezahrnovat zdlouhavou byrokracií a navíc, uzávěrka žádostí je každý měsíc. Dostat mohou až 30 000 korun, například na právní služby. Pomoci jim může také takzvaná Rychlá rota, což je tým odborníků, který vyjede na místo a pomůže tam začínajícím iniciativám, jak úspěšně vést veřejnou kampaň.

V rámci Rychlých grantů ročně podpoříme okolo 40 projektů. Tady jsou dva konkrétní, které lépe ukazují, k čemu takový grant může posloužit.

Karlín: Místní zastavili předimenzovanou stavbu

V pražské čtvrti Karlín měl vzniknout komplex několika sedmipatrových obytných budov. Místní sdružení Karlín sobě chtěl výstavbě zabránit, protože podle jejich názoru bylo místo v územním plánu vyznačené jako místo pro veřejně prospěšnou stavbu a pro místní komunikaci. Podle sdružení by navíc sedmipatrové budovy nezapadaly do okolní zástavby. Zkrátka, podle sdružení šlo o předimenzovanou stavbu, která nebere ohled na kvalitu života a současnou podobu místa.

Sdružení podalo žádost o Rychlý grant a od naší nadace dostalo 30 000 korun. Peníze použilo na právní služby, díky kterým se jim podařilo podat odvolání k rozhodnutí úřadů. Odvolání u soudu, uspělo, a znamená to jediné: Stavět se nebude a je naděje, že na místě může vzniknout místo prospěšné pro všechny obyvatele čtvrti.

Page-IM-Sluncová

 

Hvozdečko u Bouzova: Lidé se úspěšně postavili vzniku lomu

V malé obci Hvozdečko u Bouzova v Olomouckém kraji měl vzniknout lom na vápenec. Místním se plán nelíbil. Upozorňovali mimo jiné na to, že součástí lomu má být drtička kamene, a to všechno znamená prach a ničení okolního prostředí. Část obyvatel se proto spojila a požádala nás o grant.

Z grantu 20 000 Kč od naší nadace místní uspořádali veřejnou debatu, téma zpropagovali v obci a okolí a zaplatili si profesionální právní služby. Na diskusi nakonec dorazila stovka místních. A výsledek? Těžit se ve Hvozdečku nebude – o úřady vzaly v potaz nesouhlas místních a petici, pod kterou se podepsalo více jak 3000 lidí.

 

Program by se neobešel bez našich dárců – Nadačního fondu proti korupci, Bader Philanthropies, manželů Dvořákových a také výtěžku produktu ČSOB Private Banking – Karty dobré vůle. Mimořádnými dárci jsou pak všichni Filantropičtí Emilové a jejich podporovatelé, tedy ti, kteří běhají s naší nadací za dobrou věc. Děkujeme.