Zauhlovačka ve Vratislavicích se otevřela veřejnosti

V neděli 12. června se poprvé pro veřejnost otevřely dveře zauhlovací a vodárenské věže ve Vratislavicích, neboli Zauhlovačky. Spolek AvantgArt, který se spolu s dobrovolníky a za podpory Nadace Via snaží tuto kulturní památku zachránit, uspořádal odpoledne s organizovanými prohlídkami věže. Všech 200 míst bylo zamluveno ještě před zahájením prohlídek. Věž vysoká 65 metrů byla na konci minulého roku prohlášena kulturní památkou.

Cílem akce bylo ukázat, že Zauhlovačka má svůj potenciál zaujmout a že stojí za to podpořit úsilí spolku AvantgArt, který by zde rád vytvořil centrum kultury a umění pro širokou veřejnost. Dosud zde pracovali ochotní dobrovolníci, kterým se podařilo věž vyčistit. Nyní spolek hledá štědré dárce, kteří pomohou s rekonstrukcí věže, na kterou jejich síly již nestačí,“ říká Miroslav Prousek, člen AvantgArt.

Zauhlovačka byla postavena zhruba před sto lety, za první světové války. Vznikla jako součást výrobního areálu někdejší továrny na koberce Ignaz Ginzkey, později Bytex. Zděná věž má tři nadzemní podlaží a vyhlídkovou terasu. V přízemí se nacházela strojovna, ve střední části dva zásobníky na uhlí a v horní části vodojem.

Přednáška v Zauhlovačce, autor: Miroslav Prousek, AvantgArt

Věž už delší dobu neměla žádné využití. Spolek AvantgArt ji plánuje přeměnit na kulturní centrum Zauhlovačka. Při víkendových brigádách čistí věž od ledna, pomáhá při tom přes 50 dobrovolníků. „Odvezli jsme deset kontejnerů suti,“ uvedla předsedkyně spolku Jitka Jakubičková. Dnes už je podle ní možné věž navštívit tak, že se v ní lidé neušpiní. „Brigády ale budou pokračovat dále,“ říká Jakubíčková. Příští týden podle ní budou vyhodnocovat výsledky architektonické soutěže. Spolek dostal tři návrhy na podobu přízemí od studentů architektury na liberecké univerzitě. „Od toho se odpíchneme. Pak budeme vědět, jak náročné budou úpravy,“ dodala. Odhaduje, že budou muset sehnat minimálně půl milionu korun. Peníze chtějí získat z dotací. Zatím je podpořila Nadace Via v rámci programu Města z jiného těsta a městský obvod.

V budoucnosti by podle Jitky Jakubíčkové chtěli v Zauhlovačce pořádat výstavy, koncerty a přednášky. Jedním z cílů je, aby věž sloužila i jako rozhledna.