Na start pražského maratonu se postavilo třicet lidí, kteří běželi za Nadaci Via

V neděli 8. května  vystartovalo na pražském maratonu (Volkswagen Maratonský víkend) pořádaného RunCzech celkem 30 běžců, kteří běželi celých 42 km pro dobrou věc Nadaci Via.

Ze startovného jsme od běžců získali celkovou částku 17 420 Kč. Čtyřem běžcům to ale nebylo dost. Ondřej, Josef, Petr a Václava se zapojili do našeho projektu Filantropický Emil/ka a od svých kamarádů a přátel vybrali dalších 43100 Kč. Gratulujeme a děkujeme!

Jaké to je, když člověk běží jako Filantropická Emilka, si přečtěte v rozhovoru s Gábi.

IMG_20160508_083212

Dále také moc děkujeme Veselé škole, která nám opět poskytla perfektní zázemí a restauraci Lokálu v Dlouhé, kde jsme si po závodě mohli dát všichni vysloužené pivo.

A na co použijeme vybrané peníze? Ty rozdělíme v programu Rychlé granty. Ten pomáhá aktivním lidem, kterým v místě, kde žijí, vadí např. nefunkční samospráva, plýtvání veřejnými prostředky, podezřelé změny v územním plánování, ošklivé novostavby a kauzy, ve kterých je ohrožen veřejný zájem a občanská práva. Těmto lidem tak nabízíme rychlou pomoc. Tady je jeden příklad:

Záchrana kláštera milosrdných sester v Chebu

Kvůli postupné devastaci kláštera milosrdných sester z 30. let 20. století vznikl spolek, který se snažil o jeho záchranu. Na začátku roku 2015 majitel objektu požádal o demoliční výměr – bohužel klášter skutečně před pár týdny padl k zemi.

Za příspěvek Nadace Via místní sdružení uspořádalo mimo jiné výstavu, která přibližovala historii kláštera. Sdružení také zdokumentovalo stav kláštera těsně před demolicí pro další generace.

Výstava II

Další příklady příběhů Rychlých grantů si přečtěte v tomto článku.