Na procházce Prahou. Zajímavé projekty, o kterých je dobré vědět

Kde se v současnosti v Praze děje něco zajímavého? V rámci Komunitního fóra Come On, Community! (12. – 14. 5.) jsme navštívili několik místních iniciativ, o kterých je dobré vědět.

Vršovická zahrada

Pěstitelství – workshopy – výstavy –  sousedské hostiny – relaxace – farmářské produkty – wifi na stromě, propojování lidí a podpora myšlenek, které za to stojí. To jsou cíle Vršovické zahrady, kterou jsme navštívili jako první. Právě tam vrcholí přípravy na novou sezonu. Zatím je možné nakukovat dovnitř přes škvíry nového dřevěného architektonického díla, které prozrazuje, že v proluce se začíná něco dít.

Iniciativa Start Vršovice se do budování komunitní zahrady vrhla na jaře 2015 (podpořili jsme je v rámci programu Města z jiného těsta). Na zbořeništi po dvou vršovických domcích na Francouzské pracují na vytvoření veřejného prostoru, zeleného zákoutí s vršovickou identitou, ve kterém se propojuje komunitní obsah s výtvarným pojetím městského prostoru.

DSC_8670

Útulné Strašnice

Další navštívenou iniciativou jsou Útulné Strašnice, které se věnují kultivaci a rozvoji veřejných prostranství, městské zeleně a sousedských vztahů ve Strašnicích. Naše návštěva se hodně točila kolem participativního rozpočtu Prahy 10, v kterém zvítězili se svým projektem obnovy okolí stanice metra Strašnická.

Dělají komunitní akce (vynášení zimy, svatojánské ohně, tříkrálové průvody apod.), pikniky, věnují se městským sportům (pétanque, kubb, slackline, frisbee) a uklízí zanedbaná zákoutí čtvrti.

DSC_8806

Žižkostel

Poslední iniciativou, kterou jsme navštívili, je komunitní centrum Žižkostel. Vytváří sousedskou komunitu, která objekt kostela a prostory zahrady smysluplně využije, oživí a navíc zde rozvíjí různé aktivity – útočiště zde třeba našly 4 divadelní soubory nebo nízkoprahový klub.

Též se zde konají romské bohoslužby, koncerty a můžete si tu několikrát za týden předplatit oběd v rámci komunitní zahrádky…

DSC_8879

Foto: Anna Šolcová

Více o komunitním fóru: Come On, Community! aneb O lidech, kteří rozhýbávají místa, kde žijí