Staňte se videoreportéry a zpropagujte svou neziskovku

Do natáčení videa se pouští málokterá neziskovka. Přitom natočit zajímavé video může být snažší, než se zdá. Někdy stačí jen nápad a mobil – a za pár desítek sekund ukázat, co vlastně vaše neziskovka či uskupení lidí dělají.

Pokud se video zdaří, může mít velký dopad. Video je současný světový trend – lidé čtou méně, a nové technologie a rychlejší připojení už umožňují  snadné přehrávání třeba v mobilech. Na Facebooku jsou videa úspěšnější než kdy dříve, youtubery sledují statisíce lidí.

Dobrou příležitostí pro neziskovky se nyní stal projekt iReportér.cz , který spolupracuje s Českou televizí. Rozhovory, zajímavé příběhy, ankety, zachycení přípravy demonstrace nebo třeba videa ze sousedských slavností – to vše lze zkusit – a ty nejzajímavější videa ČT odvysílá.

Jak na to? Délka by měla být mezi půlminutou a dvěma minutami a video by mělo respektovat základní pravidla jako např. střídání celku a detailů. Vše podstatné se dočtete na stránkách projektu v rámci internetového portálu České televize.

I my v Nadaci Via vaše videa například z komunitních či filantropických projektů rádi zpropagujeme na našich sociálních sítích. Už teď zaznamenáváme, že se stále více neziskovek pokouší o svou videopropagaci. Tady je například video, které nedávno vytvořil spolek MY Litvínov, jehož projekt vzniku parku na střeše supermarketu jsme podpořili v rámci našeho programu Města z jiného těsta.