Do terénu za lidmi, kteří mění své okolí k lepšímu

Projekty, které podporujeme, jsou důkazem, že v Česku žije spousta aktivních lidí, kteří mění svoje okolí k lepšímu. V nadaci lpíme na tom, aby se z nás nestal pouze rigidně fungující grantový mechanismus, ale abychom byli vždy u podpořených projektů a inspirovali se jimi i pro naši další nadační práci. A proto jsme v pátek vyrazili do terénu a taky se trochu stmelit.

Nabídka podpory pro podpořené projekty se liší napříč našimi programy, ale princip zůstává stejný – kromě finanční podpory nabízíme i vzdělávání, odborné konzultace a naše partnerství. Vznik a podpora partnerského vztahu s našimi podpořenými je pro naši práci zásadní.

Za podpořenými tedy nejezdíme na kontroly, ale na přátelská setkání za lidmi, kterým záleží na místě, kde žijí. Podpoření jsou pro nás odborníky a odbornicemi na svoji komunitu a na práci v ní.

IMG_20160226_100103

V pátek jsme navštívili spolek ŽIJEME TADY, který se již několik let rozvíjí komunitní život v Praze Suchdole. Spolek čítá několik desítek aktivních členů a členek a jeho činnost nám blíže představila paní Zuzana Krumpholcová. Během posledních několika let jsme na Suchdole podpořili projekt Kola narůžovo a Komunitní saunu, která po tři měsíce putovala po různých místech Suchdola až nakonec zakotvila v dejvické Klubovně, kde se pravidelně saunuje do teď.

_DSC3784

Setkání na Suchdole jsme začali na místní radnici, kde nám představili současný projekt Komunitní zahrady. Ta je otevřená pro všechny obyvatele a obyvatelky (nejen) této klidné městské části a to všech věkových kategorií. Najdeme tu jezírko, výukové zahrádky s množstvím rozmanitých bylin a květin, prolézačky, takzvaný pocitový chodník a nebo kůlničku s vybavením, kde si spřátelení lidé mohou zdarma půjčit různé hry do přírody, ale také nářadí, aby o zahrádku mohli pečovat.

V současné době se na zahrádce buduje přírodní amfiteátr, který bude sloužit ke konání kulturních akcí – divadla pro děti, koncertů apod.

_DSC3781

Po prohlídce komunitní zahrady jsme se pěšky vydali do Únětického pivovaru, abychom se posilnili dobrým jídlem a mohli se věnovat plánování nového komunitního programu. Ten odstartuje na podzim tohoto roku a bude přinášet to nejlepší z našich stávajících i minulých programů a navíc nabídne ještě více komplexnější podporu pro aktivní lidi, kteří chtějí měnit své okolí k lepšímu, ale o tom zase někdy příště…