Podpořené projekty

PODPOŘENÉ PROJEKTY

Pojďte s námi chránit čejky!

Česká společnost ornitologická chce podpořit přežívání čejek chocholatých hnízdících v zemědělské krajině a zaktivizovat více lidí pro jejich ochranu. Čejky nejčastěji hnízdí v oraništích, kde jejich snůšky ohrožují jarní zemědělské práce. Zbytečně zničená hnízda přispívají k tomu, že čejky u nás dlouhodobě ubývají – za posledních 40 let klesla jejich populace o více než 80 %. Na místní úrovni se sice ČSO snaží hnízda ochránit, ale ráda by tuto pomoc čejkám rozšířila i do dalších oblastí ČR, kde systematická ochrana hnízd neprobíhá. Zde uspořádá školení, při kterých se místní občané dozví, jak hnízdo najít a zajistit jeho ochranu. Navýšením podílu chráněných hnízd chce podpořit hnízdní úspěšnost i zlepšit přežívání druhu na národní úrovni. Přitom věří, že touto cestou se podaří zvýšit povědomí široké veřejnosti a zemědělců o problémech polních ptáků a představit jim možnosti, jak přispět k jejich ochraně.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/zachrana-cejky

realizátor: Česká společnost ornitologická
místo: Královéhradecký kraj a další lokality
období realizace: 5/2024 – 7/2025

Pojďte s námi zvětšit tůňky (nejen) pro obojživelníky

Andrea Suszková chce společně se sousedy vybudovat několik tůní nad obcí. Domy jsou umístěné ve svahu a při deštích jsou ohrožené odtokem vody, což by tůně měly omezit. Hlavním cílem je ale vytvořit lepší stanoviště pro živočichy žijící v okolí. Díky tůním se zlepší prostředí pro vodní hmyz, větší a stabilnější vodní systém se stane lepším zázemím pro obojživelníky, to s sebou přináší větší výskyt ptáků, tůně slouží jako zdroj vody pro lesní zvěř, kozy a ovce. Andrea plánuje zorganizovat také exkurzi pro děti ze školky nebo dětské skupiny s rodiči, a uspořádat sousedskou akci s opékáním buřtů, na které chce ostatní inspirovat k podobným projektům.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/tunkyproobojzivelniky

realizátor: Andrea Suszková
místo: Třinec – Tyra, Moravskoslezský kraj

Záhony pro náves

Spolek ObčoVánek působí v malebné vesničce Občov nedaleko města Příbram. Vzhledem k tomu, že se dlouhá léta nevěnovala pozornost krajině v obci, mají zájem a chuť pustit se do zvelebování obecní návsi a vytvořit zde více přírodních prvků. Cílem je podpořit život v požární nádrži, dešťovými záhony přispět ke zkrášlení obce a k zadržování vody v krajině.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/zahonypronaves

realizátor: Spolek ObčoVánek
místo: Občov, Středočeský kraj

Více přírodních prvků do Radotína

Jiří Horák společně se sousedy z pražského Radotína chce vybudovat hmyzí domečky, krmítka, ptačí budky a vysadit květinové louky. Hmyzí domečky budou mít různé tvary a velikosti, některé z nich budou dokonce netradiční navrtané kmeny. Pro květinové louky použijí druhy rostlin, které rostou běžně v přírodě – jako např. mák, chrpa, řebříček nebo komonice. Tuto základní směs obohatí drobnými cibulovinami, trvalkami a letničkami. Na každé lokalitě plánují osadit jinou skladbu rostlin.Cílem projektu je v Radotíně zvýšit biodiverzitu, jak hmyzu, motýlů, ptáků, ale i rostlin a květin. Menším sekáním travních ploch také chtějí lépe zadržovat vodu ve městě.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/hezciradotin

realizátor: Jiří Horák
místo: Praha – Radotín, Hlavní město Praha

Školní sad

K pestré krajině a pestrému společenství lidí Českého ráje přispěje spolek ZAzemí dalším školním sadem. Získá do vlastnictví jeden hektar pozemku, na kterém vysadí vysokokmenný ovocný sad – jabloně hrušně, švestky, třešně, višně, kdoule, moruše, ořechy… Pod stromy vysadí květnatou louku pro motýly, hmyz a další život. V sadu bude hospodařit přírodě blízkým způsobem a změní tak pustý intenzivně obhospodařovaný kousek monokultury v ostrůvek, kde se drží voda a nesčetné druhy živočichů, rostlin i mikroorganismů. A také lidí. Sad si pod vedením spolku vysadí děti z nejbližší základní školy a budou vyrůstat každé se svým stromem, o který pečují.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/kde-domov-muj

realizátor: ZAzemí, z.s.
místo: Petrašovice u Liberce, Liberecký kraj
období realizace: 5/2024 – 7/2025

Pomozte poštolkám a dalším opeřencům zpět do přírody

Pražský spolek Penthea se kromě sokolnictví, ornitologie a environmentální osvěty věnuje také záchraně dravců a sov. K výcviku mláďat, která mají poprvé letět do světa, nebo jedinců, kteří byli zranění a dostávají se po vyléčení zpět do formy, používá velkou rozletovací voliéru. Jde o prostor, který je dostatečně velký k nácviku letu i loveckých manévrů a u vypouštěných zvířat tak výrazně zvyšuje šance na přežití ve volné přírodě. „Rozletovačka“, která se v současnosti v záchranné stanici Penthea nachází, už je ale po dlouhých letech služby v havarijním stavu. Spolek chce proto postavit novou, aby mohl i nadále zvířatům, která jsou v nouzi, poskytovat adekvátní zázemí pro rehabilitaci. Zároveň by mělo jít o naučný prvek pro návštěvníky, kterých jsou každý měsíc stovky – od školáčků a školáků přes mladé páry po rodiny z celého Česka.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/voliera

realizátor: PENTHEA, zapsaný spolek
místo: Praha 12 – Cholupice, Hlavní město Praha

Staňte se šéfem úlu!

Ve Vřesině u Hlučína se místní už několik let starají o sad. Nyní plánují do místní krajiny přidat tak důležitý element, jako jsou včely, bez kterých by nefungovala udržitelnost pro celou rostlinnou říši a tím pádem ani pro člověka samotného. Chtěli by proto do sadu umístit včelstva a připravit jim zázemí v několika včelínech. Na místě také budou probíhat vzdělávací aktivity pro nejen členy komunity, ale i pro děti a mládež.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/stan-se-sefem-ulu

realizátor: Kateřina Kutmon
místo: Vřesina u Hlučína, Moravskoslezský kraj
období realizace: 10/2023 – 12/2024

Mokřady na Praze 12 volají o pomoc!

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Koniklec plánuje v rámci péče o dva mokřady na Praze 12 realizovat jejich kosení, shrabání a prořezávku nežádoucích náletů. Uvedené zásahy zabrání jejich zarůstání, mizení drobných vodních ploch a umožní udržet v obou lokalitách vodu. Ta je důležitá jak pro zlepšení mikroklimatu v blízkosti sídliště, tak pro život a rozmnožování rostlin a živočichů, kteří jsou závislí na podmáčeném prostředí. Akce pro veřejnost, konané formou dobrovolnických hrabání, přispějí k větší aktivitě místní komunity v péči o své okolí. Koniklec se rovněž dlouhodobě věnuje environmentální výchově, proto zapojí do udržování mokřadů i děti a mládež formou úklidu mokřadu Na Beránku od odpadků.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/mokrady-praha

program: Fond pro udržitelný život
realizátor: 01/71 ZO ČSOP Koniklec, p.s.
místo: Praha 12 – Modřany, Cholupice, Hlavní město Praha

Osázení cesty z Koutů do Arneštovic

Myslivecký spolek se už více než 30 let úspěšně věnuje nauce o myslivosti, zlepšování životního prostředí a do svých aktivit zapojuje stále nové členy. Nyní plánuje zlepšit okolí cesty spojující obec Kouty a Arnoštovice. Místní chtějí pokácet staré a nemocné stromy, prořezat nálety a vysadit staré odrůdy třešní, švestek a jabloní. Po výsadbě spolek plánuje stromy v letním suchu zalévat do doby plného zakořenění.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/stromy-arnestovice

realizátor: Myslivecký spolek Žďár Smikov
místo: Kouty u Smilkova, Středočeský kraj

Ozeleň Dolíka

Dobrovolníci z Nového Strašecí chtějí ve spolupráci s místními dendrology a zahradníky vysadit vhodné listnaté druhy stromů do zeleného pásu u dálnice. Dálnice D6 zde byla v roce 2020 prodloužena a k tomuto úseku nebyly postaveny protihlukové stěny. Tvar údolí způsobuje, že hluk a prach z intenzivního provozu se nese na celou jihozápadní oblast Nového Strašecí. Chtějí proto oslovit občany a místní firmy, aby přispěli na “svůj” strom a následnou péči o něj. Uspořádají také několik odborných vycházek k zelenému pásu, aby do projektu vtáhli co největší množství spoluobčanů.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/ozelen-dolika

program: Fond pro udržitelný život
realizátor: Ekocentrum Pod Marjánkou z.s.
místo: Nové Strašecí, Středočeský kraj

Nenechme odtéct vodu z Velkopopovicka

Velkopopovická pobočka Českého svazu ochránců přírody plánuje pokračovat v započaté činnosti obnovování a tvorby drobných vodních prvků v přírodním parku Velkopopovicko. Vytvořením kaskády čtyř tůní pomůže zadržet vodu v místě a čase, zatraktivní procházkové místo a podpoří lokální biodiverzitu – žáby, čolky, vážky a spol. Do tématu VODA V KRAJINĚ zapojí mladou generací. Kromě tůní také provede mapování studánek na území Velkopopovicka.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/tune-popovice

realizátor: ZO ČSOP Velké Popovice
místo: Velké Popovice, Středočeský kraj

Pro zdravou přírodu na Praze 10

Místní pobočka Českého svazu ochránců přírody chce na Praze 10 rozmístit nové ptačí budky a krmítka. O ně také bude dlouhodobě pečovat a k péči o přírodu vede i děti. Věnuje se ekologické výchově a provozuje Ekocentrum Malešice.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 50 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/projekt/1206714

program: Fond pro udržitelný život
realizátor: 01/14 ZO ČSOP „Natura quo vadis?“
místo: Praha, hlavní město Praha
období realizace: 8/2022 – 8/2023

Pomozte uklidit přírodní rezervaci pro divoké koně

Díky divokým koním se v bývalém vojenském prostoru Milovice podařilo obnovit přirozené přírodní procesy. Daří se tu vzácným květinám, desítkám druhů motýlů, ptáků nebo brouků. Příroda dostala potřebný impuls k tomu, aby se začala sama uzdravovat.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 50 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/projekt/1206712

program: Fond pro udržitelný život
realizátor: Česká krajina o.p.s.
místo: Milovice, Středočeský kraj

Podpořte Koalici pro krajinu

Cílem Koalice pro krajinu je motivovat zemědělce, aby navrátili 10 % své půdy zpátky přírodě. To by do krajiny obrovských lánů polí navrátilo kvetoucí rostliny a zvířata, lépe by se zadržovala voda a výlety do přírody by byly příjemnější.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 50 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/projekt/1206711

program: Fond pro udržitelný život
realizátor: Čmelák – Společnost přátel přírody, z.s.
místo: Liberec, Liberecký kraj
období realizace: 8/2022 – 8/2023

Sad míru – veřejná zahrada budoucnosti

Spolek Budil pokračuje v rozvoji zachráněného sadu, kde vysázel 100 ovocných stromů (a stejně tak keřů) a obnovil místní včelařskou tradici. Místo džungle, do níž se nedalo vkročit, si nyní užijete nádhernou vyhlídku do kraje, místo náletových keřů a stromů napadených šarkou vás osvěží kultivovaný prostor, v němž mimo jiné Spolek Budil pořádá pravidelná cvičení v přírodě. Sad slouží veřejnosti jako oáza klidu i naplnění volného času komunitními, kulturními či vzdělávacími aktivitami. Na podzim zde místní uspořádali Drakiádu, na jaře pálení čarodějnic, byla zde jedna ze zastávek při oblíbené turistické akci Dymokurská šlápota, ale také workshopy pro veřejnost (2. výchovný řez a stáčení medu) a hlavně se obnovily pravidelné kurzy jógy.

Díky dárcovské kampani se podařilo dobudovat přírodní biotop – funkční dešťové jezírko s úlohou přirozeného zavlažování stromů a keřů v sadu. Pod odborným dohledem firmy GreenBoys byly vyhloubeny strouhy pro přirozené zavlažování, vyloženy potřebnými druhy kamene a osázeny vodními rostlinami k čištění vody a vytváření prostředí pro drobné vodní živočichy. Vodními rostlinami bylo osázeno také jezírko a jeho okolí. Spolek Budil se kromě péče o sazenice věnuje také obnově tradice včelařství, za zbylou částku tedy pořídil nový úl a fumigátor k léčení včel, a také byla zajištěna odborná sadařská a zahradnická údržba.

Projekt byl podpořen založením kampaně na Darujme.cz a zdvojnásobením výtěžku až do výše 100 000 Kč, odkaz na kampaň: https://www.darujme.cz/projekt/1207862

realizátor: Spolek Budil
místo: Svídnice u Dymokur, Středočeský kraj